برخی مردم در بلخ میگویند که روند توزیع تذکرههای الکترونکی کند است.
شماری از مراجعین مراکز توزیع تذکرههای الکترونیکی در بلخ شاکی اند که به دلیل زمانگیر بودن روند دریافت تذکره، کارهای شان در ادارههای دولتی دیگر نیز با مشکل رو به رو میشود.
شماری از ساکنان بلخ از روند کند و طولانی توزیع تذکرههای الکترونیکی در مزارشریف انتقاد میکنند.
برخی مراجعین مراکز توزیع تذکرههای الکترونیکی در مزار شریف از آنچه وجود فساد مالی، ضعف اداری و کمکاری کارمندان در ریاست احصائیه بلخ میخوانند، شاکی اند.
خالد جباری ۳۴ سال دارد داکتر محلی باشنده ولسوالی چمتال بلخ است.
او میگوید که حدود سه ماه قبل برای دریافت تذکره الکترونیکی فورم آنلاین خانهپری کرده، اما تا هنوز موفق به اخذ تذکره نشده است.
خالد به رادیو آزادی بیشتر گفت: "برای انجام تحصیلات ماستری باید ماه قبل به ایران میرفتم. اما بهخاطر نداشتن تذکره الکترونیکی نتوانستم پاسپورت اخذ کنم و برنامه تحصیلیام به یک سال بعد به تعویق افتاد."
جمشید سجادی ۲۷ساله، باشندۀ اصلی ولسوالی وردوج ولایت بدخشان است.
سجادی برادرش را چهار ماه قبل در حملۀ طالبان بر پوسته اردوی ملی در ولسوالی زارع ولایت بلخ از دست داد.
او میگوید که از سه ماه برای ورثۀ اعضای خانوادۀ برادرش در تلاش اخذ امتیازات مالی ماهوار از ریاست شهدا و معلولین بلخ است.
اما سجادی گفت سه ماه میشود که این امتیازات به دلیل نداشتن تذکرۀ الکترونیکی هنوز پرداخت نشده.
او گفت: "دولت برای ورثۀ شهدا بدون داشتن تذکرۀ الکترونیکی حقوق و امتیازات مالی شان را اجرا نمیکند. من سه ماه میشود که از بدخشان اینجا آمده ام. متاسفانه در این مدت نتوانستم تذکره الکترونیکی بگیرم."
برخی ساکنان بلخ میگویند که هیچ ادارۀ دولتی در این ولایت امتیازات، معاشات و حقوق مالی کارمندان شان را بدون داشتن تذکره الکترونیکی اجرا نمیکند.
آنها میگویند که کمبود مراکز توزیع تذکرههای الکترونیکی و حاکم بودن روابط بر ضوابط سبب شده که افراد با نفوذ و پولدار نسبت به شهروندان عادی در وقت کمتر تذکره اخذ کنند.
جواد اصغری یک کارمند ریاست صحت عامه بلخ است، که به تازهگی تذکره الکترونیکی اخذ کرده، چنین میگوید: "من وقتی فُرم آنلاین خانهپری کردم، یک ماه گذشت، با من تماس نگرفتند تا بروم و بایومتریک شوم. بناءً خودم به مرکز توزیع رفتم به یکی از کمیشنکاران پول دادم و در ظرف سه روز بیومتریک شدم و ۲۰ روز بعد تذکرهام رسید."
ساکنان بلخ وجود چالش فساد اداری در اداره احصائیه بلخ را عامل اساسی زمانگیر شدن روند توزیع تذکره برقی میدانند.
اما روئینا شهابی سخنگوی ادارۀ ملی احصائیه و معلومات افغانستان این ادعا را رد میکند.
بانو شهابی به رادیو آزادی گفت که به دلیل کمبود مراکز توزیع تذکرههای الکترونیکی این روند کمی با کندی مواجه است.
اما او به دلیل الکترونیکی و آنلاین بودن توزیع تذکرهالکترونکی از شفافیت این پروسه حرف میزند.
او افزود: "این روند کاملاً شفاف است و هیچ فساد در آن وجود ندارد. روند توزیع آنلاین و بر اساس تقسیمبندی از سوی سیستم الکترونیکی اجرا میشود. به دلیل کمبود مراکز ممکن مردم با چالش روبهرو باشند. اما دو مرکز جدی در بلخ افتتاح میشود. "
در بلخ سه مرکز توزیع تذکرههای الکترونکی وجود دارد و قرار است دو مرکز دیگر جدیداً گشایش یابد.
به اساس معلومات اداره ملی احصائیه و معلومات که در همه این مراکز در بلخ روزانه به حدود ۱۵۰ نفر تذکره برقی توزیع میشود.
پروسۀ توزیع تذکرههای الکترونیکی در افغانستان حدود سه سال قبل به اساس یک فرمان تقنینی رئیس جمهور اشرف غنی در کابل آغاز شد و حالا به شمول بلخ در تمامی ۳۴ ولایت افغانستان مراکز توزیع آن فعال است.