جنجال بر سر یکی از واکسینهای کووید- ۱۹ سرخط خبرهای اروپا شده است. اوجگیری این جنجالها و خبر های ضد و نقیض در مورد واکسین آسترازینیکا سبب شده که برخی از کشورها تطبیق این واکسین را متوقف کنند.
اما شرکت آسترازینیکا به سختی تلاش دارد تا به مشکل واکسین در اروپا رسیدگی کند.
از یک طرف کمبود واکسین وجود دارد و از طرف دیگر هم محدودیتهای صادراتی به اروپا.
شرکت دواسازی سویدنی-انگلیسی پیشاپیش زیر فشار قرار گرفته است، چونکه برخی از کشورها استفاده از واکسین آسترازینیکا را به حالت تعلیق در آورنده اند. این کشورها ترس شان از این است که ممکن است واکسین، خون را لخته کند. اما سازمان صحی جهان و اداره نظارت بر دوا در اتحادیه اروپا گفته اند که آسترازینیکا مصون است.
طبق قرارداد قبلی، شرکت آسترازینیکا گفته بود که ۳۰۰ میلیون دوز واکسین را به اتحادیۀ اروپا خواهد رساند. اما حال به خاطر محدودیتهای صادراتی گفته که تنها صد میلیون دوز واکسین را تا ماه جون به این اتحادیه خواهد رساند.
در کنار این، شش کشور از جمله اتریش، بلغاریا، سلواکیا و جمهوری چک گفته اند که اتحادیه اروپا باید در مورد "نابرابری گسترده" در توزیع واکسین کرونا بحث کند.
اما کمیسیون اروپایی از پالیسی توزیع واکسینهای ویروس کرونا دفاع کرده.
این مشکل در حالی افزایش مییابد که چند کشور یا در میانهای موج سوم همه گیری ویروس کرونا قرار دارند، یا اینکه هشدار میدهند که شکلهای تغییر یافته ویروس در راه است که سریعتر سرایت میکند.
در اروپای مرکزی و شرقی و همچنان در منطقه بالکان شکل تغییر یافته ویروس کرونا بهسرعت در حال افزایش است، البته همان شکل جهش یافته که ابتدا در بریتانیا دیده شده بود.
مشکل دیگر، کاهش محدودیتهاست.
کارشناسان صحی در جرمنی هشدار داده اند که محدودیتهای وضع شده نباید بیش از وضعیت موجود کاهش داده شود. چونکه پیش بینی میکنند که میزان ابتلا به ویروس کرونا در هفتههای آینده افزایش خواهد یافت، به خصوص پس از مراسم ایستر در اوایل ماه اپریل.
باوصف این همه هشدار، هزاران تن در برابر محدودیتهای وضع شده در چند شهر جرمنی دیروز اعتراض کردند.
در مجموع، بسیاری از کشورهای اروپایی روزهای سختی را سپری میکنند.
دیده شود که با رسیدن دهها میلیون یا صدها میلیون دوز واکسین به اروپا اوضاع در چند ماه آینده چقدر تغییر خواهد کرد.