اتلانتیک: ترمپ افغانستان آشفته را به جوبایدن رها می‌کند

روزنامه‌های جهان

  • نیویارک تایمز

روزنامۀ نیویارک تایمز در شماره اخیرش مقالۀ را در مورد گفت‌وگوهای جاری هیئت‌های مذاکراتی دولت افغانستان و طالبان در دوحه به نشر رسانیده که اخیراً گزارش‌های از دشوار شدن آن منتشر شد.

به نوشته مقاله، با وجود آن‌که دو جانب روی آجندای مذاکرات "در اصول" توافق کرده‌اند، ولی رئیس جمهور غنی از امضای این آجندا خودداری کرده‌است.

مقام‌های افغان گفته اند، مقدمه این آجندا به بحث و وضاحت بیشتر نیاز دارد، ولی دفتر سیاسی طالبان در قطر به روز شنبه گفت، برعلاوه مقدمه روی ۲۱ ماده توافق شده‌است.

نیویارک تایمز اظهارات سه مذاکره کننده حکومت افغانستان را گرفته که گفته اند، رئیس جمهور غنی بخشی از جزئیات را مستثنی دانسته و تأکید کرده که به جانب حکومت باید نام رسمی دولت جمهوری اسلامی افغانستان استفاده شود.

به نوشته روزنامه این موضوع در گذشته هم مطرح شده بود و طالبان از امارت اسلامی افغانستان یاد کرده‌اند و حکومت بر جمهوریت تأکید داشت.

روزنامه گفته، همکاران رئیس جمهور غنی به روز یکشنبه به سؤالاتی در همین موارد پاسخ ندادند.

مقام‌های امریکایی و غربی به این سؤال به وضاحت پاسخ نمی‌دهند که آیا روند مذاکرات دوحه که در ۱۲ سپتمبر افتتاح شد، با موانع مواجه خواهد شد یا نه، ولی فوزیه کوفی یک عضو هیئت مذاکراتی حکومت به رادیو آزادی گفته است، مذاکرات با موانع مواجه نیست، بلکه وارد مرحله جدید شده‌است.

  • اتلانتیک

نشریۀ اتلانتیک چاپ امریکا نیز در شمارۀ اخیرش مطلبی را در مورد افغانستان به نشر رسانده تحت عنوان "ترمپ افغانستان آشفته را به جوبایدن رها می‌کند".

به نوشته نشریه، ترمپ از روزی که وظیفه‌اش به‌حیث رئیس جمهور امریکا آغاز کرد تا امروز ندانسته که آیا جنگ امریکا در افغانستان را ادامه دهد یا نه؟

در ادامه مقاله آمده که "تصمیم اخیر ترمپ که به اختیار خودش می‌خواهد حضور نیروها در افغانستان را تا پانزدهم جنوری کاهش دهد هم چیزی دیگری نیست".

به نوشته نشریه، باقی ماندن ۲،۵۰۰ نیروی امریکایی در افغانستان این عساکر را با خطر بیشتر مواجه می‌کند.

اوضاع قبلاً در افغانستان بد بود، ولی این تصمیم آن را بدتر می‌کند و این همه درست در زمانی‌ست که مسئولیت‌ها به بایدن منتقل می‌شوند.

به نوشتۀ نویسنده مقاله اتلانتیک، ترمپ که یک معامله‌گر خودخوانده است در سال ۲۰۱۶ و ۲۰۲۰ برای ختم جنگی کمپاین کرد که در سال ۲۰۰۱ آغاز شده بود.

وی به توصیه‌های مشاورین نظامی‌اش گوش داده و در سال ۲۰۱۷ چهار هزار نیرو در افغانستان اضافه کرد.

به نوشته نشریه، این هم تأثیری داشت، ولی ترمپ بعداً درک کرد افسرانی را که جنرالان خودش می‌خواند از او نیستند درست چنان‌که از اوباما نبودند و خودش را در محاصره پنتاگون یافت.

نشریه اتلانتیک می‌افزاید، زمانی‌که ترمپ از جنرالان نظامی‌اش خسته شد، کلید حل مشکل افغانستان را به دست زلمی خلیل‌زاد نماینده خاص وزارت خارجه‌اش برای صلح افغانستان داد.

در ادامۀ مقاله آمده که با وجود همه تلاش‌ها به شمول امضای توافق با طالبان در ۲۹ فبروری در دوحه حالات بهبود نیافته، طالبان به وعده‌هایی که در توافق با امریکا کردند، پابند نیستند، قطع روابط با القاعده را که از مواد اساسی توافق با امریکاست نپذیرفته اند و خشونت‌ها در افغانستان شدت گرفته است.