خواست جوانان بیکار فاریاب از نشست ژینو

آرشیف، نشست ژنیو

با وجود سرازیری میلیاردها دالر کمک به افغانستان، فقر و بیکاری هنوز مشکل بزرگی برای جوانان در افغانستان از جمله در ولایت فاریاب است.

در حالی که یک روز دگر به برگزاری کنفرانس ژینو در مورد افغانستان باقی‌مانده، صدها جوان بیکار در ولایت فاریاب از مسئولان می‌خواهند که به اشتغال‌زایی توجه کنند.

محمد ظاهر یاور از بخش معدن فارغ‌التحصیل شده. اما اکنون در کنار سرک در شهر اندخوی کفش دوزی می‌کند.

ظاهر می‌گوید: "قریب پنج سال شده که از پوهنتون فارغ شدم. با داشتن مشکلات اقتصادی و نداشتن واسطه و پول به یک وظیفه دولتی راه نیافتم و کار دیگر هم برای من نیست."

موقعیت فاریاب در نقشه افغانستان

او می‌گوید، از بوت‌دوزی و رنگ کردن آن روزانه تقریباً ۳۰۰ افغانی کمایی می‌کند که برای مصارف ماهانۀ خانوادۀ چند نفری‌اش کفایت نمی‌کند.

او از اشتراک کنندگان کنفرانس ژینو می‌خواهد که به جوانان زمینۀ کار را فراهم کنند: "می‌خواهم از کسانی که به نشست ژینو اشتراک می‌کنند از پول‌هایی که به دولت افغانستان داده‌اند، حساب بگیرند و همچنان تعهد دولت را بگیرند تا بیکاری از افغانستان محو شود چون در وضعیتی که من فعلاً هستم نمی‌خواهم که دگر جوانان به آن دچار شوند."

قرار است کنفرانس سال ۲۰۲۰ در مورد افغانستان در ۲۳ و ۲۴ نومبر با سازمان‌دهی مشترک حکومت افغانستان و سازمان ملل متحد به گونۀ مجازی برگزار شود. توسعۀ پایدار، رفاه و صلح از موضوع‌های کلیدی این نشست اند.

هدف آن است که کشورها و سازمان‌های کمک کننده به ادامۀ کمک مالی به افغانستان تجدید تعهد کنند.

در تقریباً دو دهه، طبق گزارش‌ها، تنها ایالات متحده بیش از ۱۳۰ میلیارد دالر را در بخش غیرنظامی با افغانستان کمک کرده.

اما هنوز فقر و بیکاری از مشکلات عمده‌ای مردم در افغانستان از جمله در ولایت فاریاب است.

کریمه بیهقی رئیس کار و امور اجتماعی فاریاب می‌پذیرد که هزاران جوان محلی فعلاً بیکار اند.

اما خانم بیهقی می‌افزاید که هزاران نفر شامل کار شده‌اند: "ما پلان پیش‌بینی شده سال ۹۸ را در ۹۹ داشتیم که باید یک هزار جوان شامل کار شود. حالا تقریباً در ختم سال مالی قرار داریم. خوشبختانه ما بالاتر از پلان تطبیق شده کار کردیم و ۱۵ درصد جوان فارغ‌التحصیل از ما جواز کار دریافت کردند و در دو سال گذشته نیز ۴ هزار مرد و زن به بخش‌های حرفه‌ای شامل کار شده‌اند."

برخی از کارشناسان امور اقتصادی بدین باور اند که نبود ظرفیت مصرف و همچنان فساد از عرضۀ خدمات اساسی و هم کاریابی در سطح محل‌ها جلوگیری کرده.

محمد ایوب مخدوم

محمد ایوب مخدوم استاد پوهنتون جوزجان و کارشناس اقتصادی است. او به رادیو آزادی گفت که باید ظرفیت مصرف و همچنان شفافیت در مصرف پول افزایش یابد: "سیستم مالی در افغانستان درست نیست، بیکاری چرا برای فعلاً در افغانستان زیاد است یکی از عوامل اساسی جنگ است، مسئله دیگر مردم از نگاه سواد در سطح پایین اند نظر به کشورهای دیگر و مسئله دگر هم قسمیکه گفتیم سیستم مالی افغانستان بسیار ضعیف است حتی مردم اعتماد بالای بانک‌ها ندارند سرمایه‌گذاری صورت نمی‌گیرد. این‌ها مشکلات اساسی اند که مردم بیکار هستند."

یکی از بحث‌های کلیدی کنفرانس ژینو در مورد افغانستان مبارزه با فساد است.

به اساس گزارش شفافیت بین‌المللی، افغانستان از لحاظ رتبه‌بندی شاخص فساد در سال ۲۰۱۹ از میان ۱۸۰ کشور در جایگاه ۱۷۳ قرار گرفته بود.

آقای مخدوم می‌گوید، بسیار مهم است که باید دولت افغانستان تعهد خویش را برای مبارزه با فساد به جهانیان فراموش نکند و آن را در عمل پیاده کند تا کشورها یا سازمان‌هایی که به این کشور کمک کرده‌اند از شفافیت کارها اطمینان داشته باشند.