شورای عالی مصالحۀ ملی افغانستان و طالبان بار دیگر میگویند که گروههای تماس دولت و طالبان روی بسیاری موارد طرزالعمل کاری به توافق رسیدهاند.
زلمی خلیلزاد نمایندۀ ویژۀ امریکا برای صلح افغانستان در دوحه است، جای که گروههای تماس هیئتهای مذاکره کنندۀ طالبان و دولت افغانستان بحث و گفتگو میکنند.
آقای خلیلزاد پس از آن به قطر رفت که گروههای تماس با گذشت دو هفته از بحثهایشان، روی طرزالعمل کاری برای آغاز بحثهای اصلی به توافق کامل نرسیدند.
حاجی دین محمد معاون شورای عالی مصالحۀ ملی افغانستان در صحبت با رادیو آزادی به روز پنجشنبه (۱۰ میزان) از هر دو طرف خواست که جور آمد کنند.
وی گفت: "اختلافاتی که ما میشنویم که در بین طالبان و هیئت طرف افغانستان به میان آمده طوری نیست که امکان حل آن وجود نداشته باشد. بهتر خواهد بود که اول موضوعاتی را روی پیش کنند که عاجل و ضروری است. وقتی که میبینیم که دو طرف برای مذاکره مینیشینند و هرکس روی گپ خود پافشاری میکند مسئله حل نمیشود بهتر است که از یک چیز یکی صرف نظر کند و از چیزی طرف دیگر."
وزارت خارجۀ امریکا پیش از سفر زلمی خلیلزاد به دوحۀ قطر در بیانیۀ به روز چهارشنبه گفت که او تلاش میکند تا با نمایندگان هر دو طرف دیدار کند و از پیشرفت در گفتگوهای آنها آگاهی حاصل کند.
شارژدافیر سفارت امریکا در کابل دیروز گفت که ایالات متحده و دیگر کشورها برای کمک در زمینۀ گفتگوهای صلح در قطر آمادهاند.
راس ویلسن این سخن را در مراسم تسلیمدهی ۱۰۰ پایه دستگاه تنفس مصنوعی کمک امریکا به وزارت صحت عامۀ افغانستان در کابل گفت.
آقای ویلسن افزود که مذاکرات دوحه شاید زمانگیر باشد زیرا به گفتۀ او هر دو طرفِ مذاکرات، از صفر آغاز کردهاند.
شارژدافیر سفارت امریکا گفت که پذیرفتن نظریات امریکا و دیگر کشورها به طرفهای گفتگوکننده ارتباط میگیرد و واشنگتن میل ندارد که نظر خود را بر آنها تحمیل کند اما در صورت نیاز برای کمک آماده است.
فریدون خوزون سخنگوی شورای عالی مصالحۀ ملی افغانستان دیروز بار دیگر گفت که گروههای تماس هیئتهای مذاکره کنندۀ دولت و طالبان برای دستیابی به توافق کامل در بارۀ طرزالعمل کاری نزدیک شدهاند.
طالبان هم میگویند که گروههای تماس روی بسیاری موارد به توافق رسیدهاند.
محمد نعیم سخنگوی دفتر سیاسی طالبان در دوحۀ قطر به رادیو آزادی به روز پنجشنبه گفت که در بارۀ برخی مسائل به بحث بیشتر نیاز است.
وی میگوید: "به نظر من یک پروسۀ کلان و بزرگ که مسیر طولانی را طی میکند این طبیعی است، بعضی موضوعات شاید برای بحثهای عمیق و بیشتر ضرورت داشته باشد. به این اساس زمانگیر میباشد. به شکل عام گفته میتوانیم که روی اکثریت موارد توافق صورت گرفته اما در بارۀ نکات اختلافی که کم است هنوز توافق نهایی صورت نگرفته."
عبدالله عبدالله رئیس شورای عالی مصالحۀ ملی افغانستان به روزچهارشنبه به خبرگزاری فرانسه در اسلام آباد پایتخت پاکستان گفت که اختلافها بر سر "فقۀ حنفی و جعفری" میان گروههای تماس حکومت و طالبان تا حد زیاد رفع شده است.
پافشاری طالبان روی فقه حنفی به عنوان مبنای گفتگوهای صلح چیزی است که به باور شماری از مقامهای حکومت افغانستان سبب کندی گفتگوها شده.
پس از ماهها انتظار، گفتگوهای مستقیم میان نمایندگان دولت افغانستان و طالبان در ۱۲ ماه سپتمبر در دوحه پایتخت قطر آغاز شد.