روز جهانی صلح امسال در حالی بزرگداشت میشود که بحران ویروس کرونا بر زندگی مردم در سراسر جهان سایه افگنده است. بیش از ۳۱ میلیون نفر به این بیماری مبتلا شده و نزدیک به یک میلیون نفر بر اثر آن جان دادهاند.
به این دلیل، آنتونیو گوترش، منشی عمومی سازمان ملل متحد از همه جوانب درگیر در سراسر جهان خواسته که در این روز آتشبس کنند و راهی برای نجات جان انسانها باز کنند.
در افغانستان هم دهها هزار نفر به این بیماری مبتلا شدهاند و این بیماری زندگی مردم را تحت تأثیر قرار داده است. با این حال، با آغاز مذاکرات صلح امیدواری به برقراری صلح بیشتر شده است. ده روز پیش گفتوگوها میان حکومت افغانستان و طالبان در شهر دوحه، پایتخت قطر، آغاز شد.
اگرچه هنوز دو طرف بر سر موضوع و چهارچوب گفتوگوها بحث میکنند، اما برخی قربانیان جنگ انتظار دارند که این گفتوگوها زودتر به نتیجه برسد.
بادام گل از روستای "جودره" در ولسوالی "ده بالا" در ولایت ننگرهار پارسال هفت عضو خانوادهاش را در حملهای از دست داد. هرچند که مسئولیت آن رویداد را هنوز کسی به عهده نگرفته، اما بادام گل میگوید که بر سر خون قربانیان جنگ معامله نشود.
او در عین حال که آرزو دارد که در نتیجه گفتوگوهای صلح در قطر، تفنگها خاموش شوند، اما میگوید که عاملان کشته شدن مردم باید بخشوده نشوند: "از جنگ خسته شدهایم. کسانی که تفنگ دارند، بجای تفنگ باید قلم بگیرند و صلح کنند. باید از آدمکشی دست بکشند. طرفهای درگیر جنگ باید به همدیگر دست برادری بدهند."
اما عطاءالرحمان صافی که پدرش را در جنگ از دست داده، میگوید: "به شرطی طالبان را میبخشید که صلح کنند."
حکومت افغانستان نیز به مناسبت روز جهانی صلح بار دیگر خواهان توقف جنگ شده است.
فریدون خوزون سخنگوی شورای عالی مصالحه ملی افغانستان به رادیو آزادی گفت: "برای پیشبرد مذاکرات صلح نیاز است تا جنگ توقف یابد و مردم افغانستان به پروسه صلح باورمند شوند، امیدواری ما از جامعه جهانی هم به مناسبت روز جهانی صلح این است که کوشش کنند و حمایت کنند تا این پروسه به موفقیت برسد."
یکی از خواستهای حکومت افغانستان از دیر زمانی به اینسو این بوده است تا خشونتها به پایان برسد و یا اینکه این خشونتها کاهش یابد.
این خواست بار دیگر در مراسم گشایش گفتوگوهای صلح در قطر تکرار شد، عبدالله عبدالله رئیس شورای عالی مصالحه ملی در این مراسم گفته بود که طالبان باید "آتشبس بشر دوستانه کنند."
Your browser doesn’t support HTML5
اما طالبان تا هنوز آتشبس را نپذیرفتهاند.
اگرچه یکی از تفاوتهای روز جهانی صلح امسال با سالهای دیگر در این است که امسال افغانستان وارد گفتوگوهای صلح شده، اما حکمت اعظمی معاون انستیتوت مطالعات صلح و خشونت به این باور است، تا زمانی که از جنگ کاسته نشود، مردم نسبت به پروسه صلح مطمئن نخواهند شد.
او گفت: "وقتی که روز جهانی صلح را تجلیل میکنیم باید از لحاظ امنیتی وضعیت بهتر باشد، افغانها تا حال این روز را به شکل سمبولیک تجلیل میکنند، افغانها باید احساس کنند که جنگ متوقف شده یا کاهش یافته."
نادر نادری عضو هیئت مذاکرهکننده دولت افغانستان با طالبان که در قطر به سر میبرد، به رادیو آزادی گفت که برای تامین "صلح با عزت" تلاش خواهد کرد. او بر حفظ ارزشها در مذاکرات صلح تاکید کرد."
از سویی هم زلمی خلیلزاد، نمایندۀ ویژه امریکا برای صلح افغانستان در حساب توییتر خود نوشته که فرصت فعلی برای آمدن صلح در افغانستان"بیمانند" است.
به نوشته او، حمایت گستردۀ جهانی برای تفاهم سیاسی از طریق مذاکرات و صلح در افغانستان وجود دارد.
آقای خلیلزاد از اعلامیه شورای امنیت سازمان مللمتحد هم استقبال کرده که در آن بر احترام به حاکمیت، استقلال، تمامیت ارضی و وحدت ملی افغانستان تأکید شدهاست.
شورای امنیت سازمان ملل متحد نیز با پخش یک اعلامیه گفته که صلح پایدار در نتیجۀ گفتوگوهای جامع و همه شمول میان افغانها و تحت رهبری افغانها به دست میآید.
روز جهانی صلح در سال ۱۹۸۱ به تصویب مجمع عمومی سازمان ملل رسید و در ۲۰۰۱ این روز را به عنوان روز بدون خشونت و آتشبس مشخص کرد. هدف از نامگذاری ۲۱ سپتمبر به عنوان روز جهانی صلح، قطع جنگ در این روز و تقویت آگاهی عمومی از صلح است.