ریاست جمهوری افغانستان در پی انتقاد رسانه ها و کاربران شبکه های اجتماعی هیئت با صلاحیت برای بررسی ادعای شکنجه و قتل مهاجران افغان توسط مرزبانان ایرانی توظیف کرده است.
دواخان مینه پال معاون سخنگوی رئیس جمهوری افغانستان این رویداد را تکان دهنده خوانده و گفته که حکومت افغانستان از هر راه ممکن آنرا حقیقتیابی میکند: " رئیس جمهوری افغانستان یک هیئت را توظیف کرده تا موضوع جان باختن شماری از مهاجران افغان در سرحد با ایران را به صورت همه جانبه بررسی نماید. هیئت توظیف شده و کارش نیز آغاز شده است."
ریاست این هیئت ده نفری را محمد حمید طهماسی سرمفتش نظامی سرقوماندانی اعلی نیرهای مسلح افغانستان بر عهده دارد و نمایندگان وزارت های دفاع، داخله، امور خارجه، مهاجران و عودت کنندگان، ریاست عمومی امنیت ملی، شورای ملی و مقام ولایت هرات اعضای آن هستند.د
در همین حال جیلانی فرهاد سخنگوی والی هرات به رادیو آزادی گفت که این هیئت کارش را دیروز جمعه در همآهنگی با مقامهای محلی این ولایت آغاز کرده است، اما او در این مورد توزیع بیشتر نداد.
نزدیک به ده روز پیش افرادی به عنوان شاهد در هرات گفتند که مرزبانان ایران بیش از ۵۰ مسافر افغان را شکنجه و ۲۳ تن آنها را به هریرود انداختند. در آن زمان گفته شد که اجساد شش تن از آب بیرون آورده شده است.
اخیراً مقامها محلی از پیدا شدن ۱۸ جسد دیگر در مرز مشترک بین دو کشور خبر دادند.
مقام ها در هرات گفته اند که این افغانها را مرزبانان ایران به هریرود انداخته بودند همچنین بر بدن برخی دیگر از مهاجران افغان که از ایران برگشته و با رادیو آزادی مصاحبه کرده بودند نیز نشانه های لت و کوب دیده شده است.
از سویی هم برخی کارشناسان روابط بینالملل میگویند که ایران در گذشته نیز در برابر مهاجرین افغان عملکرد نادرست داشته و رویداد اخیر باید با جدیت بررسی شود.
محمد اکرم عارفی کارشناس روابط بینالملل به رادیو آزادی گفت که این موضوع نه تنها از بعد سیاسی بلکه از بعد بشری و اجتماعی هم باید پیگیری شود.
او گفت: "افغانستان همواره سیاست حسن همجواری را با همسایه ها در پیش داشته و در قبال این سیاست انتظار دارد که همسایه ها نیز سیاست حسن همجواری را رعایت بکنند. بناءً تکرار این حوادث میتواند روی روابط سیاسی دو کشور تأثیر منفی بگذارد. ابعاد مختلف این مسئله تقاضا دارد که مورد توجه دولت افغانستان قرار گیرد."
با آنکه ایران دست داشتن در این رویداد را رد کرده اما این حادثه با واکنشهای جدی در سطح افغانستان و جهان روبهرو شده به شمول گروه طالبان این کار مرزبانان ایران را غیر انسانی خوانده و خواستار محاکمه عاملان این رویداد شده اند.
امریکا این حادثه را بسیار نگران کننده خوانده است. همچنین دیدبان حقوق بشر این رفتار مرزبانان ایرانی با مهاجران افغان را تکان دهنده گفته است.