رمضان امسال در کشورهای اسلامی با رمضان‌های گذشته چه فرق دارد؟

نمازگذاران در پاکستان

رمضان امسال به‌خاطر همه‌گیری ویروس کرونا در کشورهای اسلامی با رمضان‌های گذشته فرق دارد.

مسلمان‌ها ماه مبارک رمضان را ماه نزول قرآن می‌دانند و در این ماه عادتاً ازدحام در مساجد و مکان‌های مقدس افزایش می‌یابد.

ولی همه‌گیری ویروس کرونا امسال بر نحوۀ عبادت‌های رمضانی مسلمانان تأثیر گذاشته.

فاصلۀ جسمی باید مراعات شود و شماری زیاد از مساجد در کشورهای مختلف مسدود اند.

در شماری زیاد کشورها مردم از شرکت در افطارهای دسته‌جمعی منع شده اند و از آن‌ها خواسته شده در خانه نماز بخوانند و عبادت کنند.

در بعضی کشورها به‌شمول افغانستان و پاکستان مساجد باوجود تهدید ناشی از ویروس کرونا باز اند و نمازهای جماعت‌ها در آن‌ها ادا می‌شود.

  • افغانستان

مقام‌های افغان محتاطانه اقدام کرده اند. وزارت ارشاد، حج و اوقاف افغانستان می‌گوید کسی را از شرکت در نمازهای تراویح منع نکرده، اما توصیه کرده که مردم در خانه نماز بخوانند؛ مخصوصاً کسانی‌که مریض یا ناتوان اند بهتر است در خانه عبادت کند.

ختم قرآن‌شریف در یکی از مساجد کابل

فضل محمد حسینی سخنگوی این وزارت به رادیو آزادی گفت: "اگر بازهم مردم به نماز خواندن در مسجد تأکید دارند، باید تمام توصیه‌های طبی وزارت صحت عامه را برای جلوگیری از گسترش ویروس کرونا رعایت کنند".

ولی شماری از داکتران و عمومِ مردم ابراز نگرانی می‌کنند که اگر تعدادی کمی از نمازگزاران هم در مساجد گردهم بیایند، باز هم می‌تواند به گسترش سریع ویروس کرونا کمک کند.

  • ایران

ایران که متضررترین کشور شرق میانه از ویروس کروناست، به هدف کاهش فشارهای اقتصادی محدودیت‌های وضع شده را به تازگی تا حدی کم کرده. ولی آیت‌الله علی خامنه‌ای رهبر ارشد آن‌کشور از مردم خواسته است، از ادای نماز در مساجد خوداری کنند و تمام عبادت‌های رمضانی شان‌را در خانه‌های‌شان کنند.

قبل از آغاز رمضان، حسن روحانی رئیس جمهور ایران از مردم آن‌کشور خواست که از شرکت در افطارهای دسته‌جمعی خودداری کنند.

اداره‌های خیریه در شهرهای مختلف ایران و نیروهای نیمه نظامی بسیج گفته اند، در ماه رمضان به نیازمندان بسته‌های مواد غذایی توزیع خواهند کرد.

  • پاکستان

حکومت پاکستان به سبب فشار گروه‌های تندرو اسلامی محدودیت‌ها بر ادای نمازهای تراویح در مساجد را تاحدی کاهش داده، چیزیکه کارمندان صحی آن‌کشور را خیلی نگران ساخته است.

پاکستان

داکتران پاکستان از حکومت خواسته اند تصمیمش در این مورد را بازنگری کند.

عمران خان صدراعظم پاکستان به تاریخ ۲۲اپریل به خبرنگاران گفت که خودش می‌خواهد در ماه رمضان به مسجد برود.

ولی داکتران پاکستانی به‌عمران خان و عالمان دینی گفته اند برای جلوگیری از گسترش ویروس کرونا وضع محدودیت بر تجمعات ضروری است.

قیصر ساجد رئیس انجمن داکتران پاکستان به رسانه‌ها گفته است:"متأسفانه سیاسیون پاکستان تصمیم نادرست گرفته و ملاها نیز اقدام نامناسب کرده اند".

  • روسیه:

یک رهبر اسلامی در روسیه گفته است در ماه رمضان مساجد در آن‌کشور مسدود خواهند بود و نمازهای تراویح در خانه‌ها ادا خواهند شد. طلعت تاج‌الدین مفتی اعظم روسیه گفته است امامان از طریق آنلاین نمازهای تراویح را امامت کرده و قرآن تلاوت می‌کنند.

  • آسیای میانه

شماری از امامان و مقام‌ها در پنج کشور آسیای میانه از مردم خواسته اند در خانه نماز بخوانند.

حتی در تاجیکستان که می‌گوید هیچ مورد مثبت ویروس کرونا در آن ثبت نشده، از مردم خواسته شده در ماه رمضان به مساجد نروند.

امام علی رحمان رئیس جمهور تاجیکستان از دهقانان کشورش خواسته است تا با درنظرداشت خطر ویروس کرونا روزه نگیرند زیرا به گفتۀ او افراد در گرسنه‌گی در برابر امراض عفونی آسیب‌پذیر می‌شوند. او گفته است که دهقانان می‌توانند در یک وقت مناسب دیگر روزه گیرند.

در قرغیزستان هم از مردم خواسته شده در نمازهای جماعت شرکت نکنند و از افطار دسته‌جمعی هم بپرهیزند.

مکسیت توکتوموشیف مفتی قرغیزستان در پیام ویدیویی از مردم خواسته است تا ختم همه گیری ویروس کرونا در خانه نماز بخوانند.

مفتی اعظم قزاقستان هم از مردم کشورش درخواست مشابهی کرده است.

در ازبکستان و ترکمنستان هم تدابیری به هدف جلوگیری از گسترش ویروس کرونا و جلوگیری از تجمع مردم اتخاذ شده که این موضوع عبادات مردم در مساجد را نیز متأثر ساخته است. مساجد این دو کشور مسدود اند و تا پایان رمضان مسدود خواهند ماند و نمازهای تراویح نیز در خانه‌ها ادا خواهند شد.