کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان میگوید که در سال ۲۰۱۹ خشونت با زنان در مقایسه به سال قبل آن افزایش داشته است.
کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان در گزارش تازه خود نسبت به افزایش خشونت علیه زنان هشدار داده است.
این کمیسیون خشونت با زنان را در سالهای ۲۰۱۸ و ۲۰۱۹ مستند کرده. براساس این گزارش، خشونتهایی که در سال ۲۰۱۹ ثبت شده در مقایسه با سال ۲۰۱۸ میلادی ۸.۴ درصد بیشتر بوده است.
گزارش میافزاید که در سال ۲۰۱۹ میلادی ۴۶۹۳ مورد خشونت با زنان ثبت شده است. این آمار در سال ۲۰۱۸، ۴۳۲۹ مورد بود.
براساس گزارش کمیسیون حقوق بشر، خشونتهای ثبت در سال گذشته میلادی با زنان شامل انواع خشونت بوده است. بیشتر این موارد خشونت لفظی و روانی بوده که در مقایسه با خشونت مشابه در سال ۲۰۱۸ میلای ۴.۲ درصد بیشتر بوده است.
افزوده که خشونتهایی مانند ازدواج اجباری، بد دادن دختران، خرید و فروش زنان به بهانه عروسی ۴.۲ فیصد کاهش داشته است.
این گزارش دوساله کمیسیون مستقل حقوق بشر آمده که در سال ۲۰۱۹ از ۴۶۹۳ مورد خشونت با زنان، ۱۳۳۵ مورد آن خشونت فیزیکی، ۱۹۴ خشونت جنسی، ۱۷۸۳ خشونت زبانی و روانی، ۸۴۴ اقتصادی و ۴۳۷ مورد شامل انواع دیگر دیگر خشونت بوده است.
گزارش میافزاید که در سال ۲۰۱۹ در مقایسه با سال ۲۰۱۸ خشونتهای حاد افزایش یافته است. این خشونتها شامل قتل، محاکمه صحرایی و لتوکوب. اما خشونتهایی مانند آزار جنسی یک درصد کاهش یافته است.
شبنم صالحی، عضو کمیسیون حقوق بشر و مسئول بخش حمایت از زنان این کمیسیون، به رادیو آزادی گفت: "نبود امنیت، ضعف حاکمیت حکومت، فرهنگ عفو از مجازات، فساد اداری، مداخله افراد بانفوذ در قضایای مربوط به خشونت به گونه خاص در ولایات و ولسوالیها، موجودیت سلاح غیرقانونی نزد مردم، عدم برخورد جدی با مجرمین، عدم حمایت خانوادهها از قربانیان، عدم آگاهی عامه، استفاده از مواد مخدر و فقر و بیکاری از عوامل عمده افزایش خشونت علیه زنان هستند."
گزارش کمیسیون به قتل زنان هم اشاره کرده است. کمیسیون در سال ۲۰۱۹ میلادی ۲۳۸ مورد قتل زنان را مستند کرده که ۹۶ مورد آن قتل ناموسی بوده است.
براساس گزارش این آمار در سال ۲۰۱۸ میلادی ۲۶۱ مورد بوده است.
کمیسیون از ۱۳ مورد محاکمه صحرایی در سال ۲۰۱۹ گزارش کرده که همه آنها در ولایتهای غور و فاریاب ثبت شده است.
این در حالی است که در سال ۲۰۱۸ این رقم ۱۰ مورد بود.
در همین حال، وزارت امور زنان افغانستان هم تأیید میکند که خشونت با زنان در سال ۲۰۱۹ در مقایسه با سال ۲۰۱۸ بیشتر بوده است.
رویا دادرس، سخنگوی این وزارت روز دوشنبه به رادیو آزادی گفت که افزایش خشونت با نگرانکننده نیست.
"کمکاری بین ادارات وجود دارد. ما گفته نمیتوانیم که از همه کارهای که انجام دادیم راضی هستیم، اما با وجود دادخواهی ما، هنوز هم اداراتی بوده که در این راستا با ما همکاری مستقیم نداشته. این مشکل درتمام ادارات دولتی وجود دارد."
کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان در حالی این گزارش دوساله خود را منتشر کرده که نهادهای حمایت از حقوق زنان انتقاد میکنند که حکومت در بررسی پروندههای خشونت با زنان کوتاه آمده است.
نهادهای حمایت از حقوق زنان میگویند حکومت باید برای جلوگیری از خشونت علیه زنان اصلاحات بنیادی بیاورد و سهم زنان را در سطوح رهبری ادارات دولتی افزایش دهد.