وزارت صحت عامه: برای جلوگیری از شیوع ویروس کرونا در میان معتادین، آنان را در شلترها جا بجا میکنیم.
در میان مهاجرین افغان که در این روزها از ایران به افغانستان بر میگردند، تعداد قابل ملاحظه آنان به موادمخدر معتاد اند و جهت دسترسی آسان به موادمخدر با تجمعات معتادین در شهرها میپیوندند.
این نگرانی وجود دارد که معتادین تازه برگشته به کشور ویروس کرونا را با خود منتقل خواهند کرد و با پیوستن آنان با تجمعات معتادین، ویروس مذکور به سایر معتادین و از این طریق در جامعه انتشار خواهد یافت.
شاهپور یوسف رئیس کاهش تقاضا به موادمخدر وزارت صحت عامه در پاسخ به این نگرانیها میگوید، وزارت صحت عامه در سه ولایتِ در معرض خطر ویروس کرونا، شلترهای را به ظرفیت صدها معتاد ایجاد کرده است.
او افزود: "برای ولایاتی که در خطر مرض کوید نزده یا کرونا قرار دارد، ما در آن ولایات برای معتادین برنامه و آمادهگی داریم. در ولایات فراه، هرات و نیمروز برای معتادین بیسرپناه که در خطر قرار دارند، شلترهای شش صد بستر آماده کردیم تا معتادین بیسرپناه جمعآوری و در آنجا نگهداری و تداوی شوند. این فعالیتهای ما از بودجه دولت افغانستان برای مبارزه با ویروس کرونا تمویل میشود."
وزارت صحت عامه میگوید، قرار است به زودی یک شلتر به ظرفیت شش صد معتاد در ولایت بلخ و یک شلتر دیگر نیز برای معتادین در ولایت کابل ایجاد شود و معتادین بیسرپناه در آن جابهجا خواهند شد.
اکثریت معتادین موادمخدر در شهرهای بزرگ، به ویژه کابل، بلخ، فراه، هرات و نیمروز، جای که دسترسی به موادمخدر آسان و ارزان است، به دور از خانواده و بهگونه مشترک از مواد مخدر استفاده میکنند، از همین رو امکان انتشار ویروس و امراض نیز در میان آنان بیشتر است.
داکتر ظفر معین قبلی پالیسی و استراتژی وزارت مبارزه علیه موادمخدر شلترها را در کنار محافظت معتادین از ویروس و بیماریها، نقش آن را در دراز مدت برای آماده کردن معتادین به تداوی نیز مفید میداند.
او میافزاید: "اگر طوری شود که در هر ولایت یک شلتر بزرگ را ایجاد کنند و در همان شلترها برای معتادین تریاک هم بدهند. در قانون طوری آمده که تریاک ضبط شده باید به فروش برسد، اما این موضوع خلاف قوانین جهانی مبارزه علیه موادمخدر است. پس باید همین تریاک به معتادین در شلترها داده شود و معتادین با مرور زمان موادمخدر را ترک خواهند کرد. شلترها برنامههای خاص میطلبد که اگر این برنامهها تطبیق شود، مشکلی وجود نخواهد داشت."
تا حال هیچ مورد مثبت ویروس کرونا در وجود معتادین نزد وزارت صحت عامه ثبت نشده است، اما به گفته داکتران متخصص، وجود فرد معتاد در برابر تمامی امراض و وایروسها، به ویژه ویروس کرونا آسیبپذیر است و به دلیل استفاده مشترک از موادمخدر، امکان انتشار سریع چنین ویروسها در میان آنان بیشتر است.
Your browser doesn’t support HTML5
گزارش: مرسلین ارسلا