شورای امنیت ملی افغانستان میگوید، آن زندانیان طالب که از زندانهای افغانستان آزاد میشوند، باید این تضمین وجود داشته باشد که دیگر به میدانهای جنگ بر نمیگردند.
شورای امنیت ملی با فرستادن پیام صوتی روز پنجشنبه به رسانهها، گفته است که حکومت افغانستان دربخش رهایی زندانیان طالب در موقف پیشیناش است.
جاوید فیصل سخنگوی این شورا در این پیام گفته است که حکومت باید مطمین شود که طالبان آزاد شده دوباره به جنگ برنمی گردند.
او افزود: "در ارتباط به زندانیان در موقف ما هیچ تغییری نیامده است. همانطوریکه در فرمان رئیس جمهور آمده است، ما آماده هستیم که این روند را به پیش ببریم، اما این مهم است که طالبان افغانکشی را متوقف سازند و ما مطمین شویم کسی که تحت نام صلح آزاد میشود، دوباره به جنگ برنمی گردد."
محمد اشرف غنی به تاریخ یازدهم مارچ گفت که ۱۵۰۰ زندانی طالب را برای حسن نیت از بند آزاد میسازد، اما طالبان میگویند، در زمان امضای توافقنامه با جانب امریکا ، فهرست ۵۰۰۰ زندانی را به هیئت امریکایی تسلیم داده اند که همه آنها باید در یک مرحله آزاد شوند.
اما وحید عمر مشاور ارشد رئیس جمهور در بخش روابط عامه و ستراتیژیک اخیرا گفته است که با توجه به مراحل تخنیکی رهایی ۵۰۰۰ زندانی در یک مرحله ناممکن است.
پیش از این حکومت افغانستان گفته است ۱۵۰۰ زندانی طالب را به شرطی آزاد میکند، که طالبان خشونت ها را کاهش دهند.
بربنیاد این برنامۀ حکومت هر روز ۱۰۰ زندانی طالب آزاد خواهند شد، آن چه که طالبان با آن مخالف اند.
دراین حال زلمی خلیلزاد نماینده ویژۀ امریکا برای صلح افغانستان درتوییت تازه خود نوشته است."ایالات متحده امریکا میخواهد، مطابق به توافقنامه صلح میان امریکا و طالبان روند رهایی زندانیان باید هرچه زودتر آغاز گردد. هرچند هر دو طرف تعهد کرده اند که چنین می کنند، اما تا حال هیچ زندانی آزاد نشده است."
کارشناسان سیاسی میگویند، حکومت افغانستان تا هنوزشک دارد، زندانیان طالب که از بند رها میشوند، دوباره به میدانهای جنگ نمیروند.
ناصر شفیق یکی از این کارشناسان به رادیو آزادی گفت: "هرگاه حکومت افغانستان این را شرط می گذارد که باید اطمینان حاصل شود و طالبان در این رابطه ضمانت بدهد، این موقف دور از تعقل نیست بلکه مناسب است که امریکا در این مورد به هر دو طرف ضمانت بدهد. وقتی که امریکا این را بر عهده گرفته است که پنج هزار زندانی طالب را رها می کند، باید این را هم به حکومت افغانستان ضمانت داده باشند که این ها به صفحات جنگ نمیروند."
این در حالیست که طالبان رهایی ۵۰۰۰ زندانی شان را از زندانهای افغانستان پیش شرطی برای آغاز گفتگوهای صلح بینالافغانی گفته اند.