دهیل: توافق دوحه نمی‌تواند به زنان افغانستان صلح بیاورد

آرشیف، شماری از روزنامه های جهان

  • آنلاین یورو ایشیا ریویو

نشریۀ آنلاین یورو ایشیا ریویو در شمارۀ اخیرش به توافق میان امریکا و طالبان و در عین حال به ادامه جنگ تمرکز کرده است.

به نوشته نشریه، شماری از آگاهان پس از امضای توافق دوحه و با توجه به حملات طالبان علیه نیروهای افغان به این باور اند که توافق از بین رفته است.

در ادامه آمده، با آنکه عملی شدن توافق تثبیت نشده، باز هم این سند نه به یک توافق صلح بلکه همان گونه که در عنوانش هم آمده بود، توافق آوردن صلح به افغانستان بوده بناءً مشروط نیست.

یورو ایشیا ریویو در ادامه می‌نویسد، توافق میان امریکا و طالبان بنابر برخی دلایل بی‌سابقه بود و با وجود عدم توافق برای آتش‌بس، شاید راه‌ها را برای گفت‌وگوهای مؤثر باز کند.

به باور نویسنده، در توافق دوحه از حکومت افغانستان هیچ‌گونه یاد آوری نشده زیرا طالبان دولت را به رسمیت نمی‌شناسند و پیش از این هم در چندین نشست بین‌المللی با نمایندگان حکومت به عنوان افراد گفت‌وگو کرده اند. اما در دوحه، طالبان تعهد سپردند که در نشست بین‌الافغانی اشتراک می‌کنند اما در اینجا نامی از حکومت نبردند.

نشریۀ یورو ایشیا ریویو می‌نویسد، شاید در بهترین وضعیت، حکومت افغانستان جز از گفت‌وگوهای بین‌الافغانی باشد.

حکومت افغانستان در اعلامیۀ مشترک با امریکا تعهد کرده است که در گفت‌وگوهای بین‌الافغانی اشتراک می‌کند و آتش‌بس با طالبان را هم می‌پذیرد.

  • دهیل

روزنامۀ امریکایی دهیل به توافق امریکا و طالبان تمرکز کرده و نوشته است، این توافق زنان افغان را با خطر روبه‌رو می‌سازد.

به نوشتۀ روزنامه، توافق امضا شده میان امریکا و طالبان، به معنای صلح برای شهروندان افغانستان به ویژه زنان این کشور نیست.

در ادامه آمده که همه باید، دستآوردها از هنگام فروپاشی رژیم طالبان در سال ۲۰۰۱ میلادی را همراه با مبارزه برای حفظ آن در نظر داشته باشند.

نادیه هاشمی، داکتر افغان که در ایالت مریلند امریکا زندگی می‌کند، این مقاله را نوشته است.

به باور نویسنده، نه تنها زنان افغان از مذاکرات به دور نگهداشته شدند، بلکه توافق به دست آمده هیچ‌گونه تضمینی برای حفاظت از حقوق بشر و حقوق زنان ندارد.

روزنامۀ دهیل می‌نویسد، در توافقی که حکومت افغانستان هیچ‌گونه نقشی ندارد، امریکا از طالبان خواسته تا از دادن پاسپورت و ویزه برای کسانی که به ایالات متحده و شریکانش خطر به بار می‌آورند، خودداری کنند.

در ادامه آمده که چنین درخواست نشان می‌دهد، طالبان می‌توانند به اجرای پاسپورت ادامه دهند زیرا از آن‌ها خواسته شده تا تنها مانع ورود افراد مشخص و تهدید بار به افغانستان شوند.

در ادامه آمده که این سند توافق صلح نیست بلکه برنامۀ خروج از افغانستان است و هیچ کسی نباید به آن افتخار کند.

روزنامۀ دهیل باز هم به زنان افغان تمرکز کرده و نوشته است، آن‌ها در سکتورهای مختلف کار کردند و با دفن گذشته‌های شان، امروز زندگی می‌کنند بناءً دختران و نسل‌های بعدی افغانستان سزاوار اند تا از آنچه مادرها و مادر کلان‌های امروزی شان میراث می‌گذارند، بهره‌مند شوند.