نگرانی وزارت صحت عامه و شهروندان کابل از افزایش آلودگی هوا

آلودگی هوا در شهر کابل

افزایش آلودگی هوای شهر کابل باشندگان آنرا سخت نگران کرده است.

مینه در شهر کابل زندگی می‌کند. او به رادیو آزادی گفت که هفته گذشته خانم کاکایش که ۵۵ سال عمر داشت به گونه ناگهانی بیمار شد و پس از ۲۴ ساعت دست و پنجه نرم کردن با این بیماری درگذشت.

به گفته مینه، پزشکان علت بیماری او را مکروبی شدن خونش در نتیجۀ آلودگی هوای کابل عنوان کردند: "زمانی که به شفاخانه مراجعه کردیم، داکتران گفتند که خونش مکروبی شده است و درصدی خون پاک در بدنش پایین است. دلیلش هم آلودگی هوای کابل است که در این روزها بسیار آلوده شده است. شام به شفاخانه بردیمش و صبحش جان داد."

مینه از حکومت افغانستان می‌خواهد که به تلاش‌هایش در راستای جلوگیری از افزایش آلودگی هوای کابل بیافزاید.

افزایش آلودگی هوای شهر کابل وزارت صحت عامۀ افغانستان را نیز نگران کرده است.

مسئولان این وزارت می‌گویند که اگر وضعیت این گونه ادامه یابد، شمار بیماران تنفسی افزایش خواهد یافت.

ماموسی زیور، معین اداری این وزارت به روز سه‌شنبه به رادیوی آزادی گفت: "بیماری هایی که ما پیش‌بینی می‌کنیم، بیمارهای تنفسی است، در صورتی که وضعیت این گونه ادامه یابد، بیماران تنفسی افزایش خواهد یافت."

وزارت صحت عامه به روز دوشنبه نیز اعلام کرد که در نتیجۀ بیمارهای تنفسی در یک هفتۀ گذشته ۱۷ تن در کابل جان باختند.

فدا محمد پیکان معین عرضۀ خدمات صحی این وزارت گفت که در این مدت بیش از هشت هزار و هشتصد تن پس از مبتلا شدن به امراض تنفسی به شفاخانه‌های کابل مراجعه کرده اند.

از سوی دیگر ادارۀ ملی حفاظت از محیط زیست می‌گوید که هوای شهر کابل نسبت به هر زمان دیگر بیشتر آلوده شده است.

بر بیناد معیارهای وضع شده از سوی ادارۀ ملی حفاظت از محیط زیست، ذرات مضر پی‌ام ۲.۵ در مدت ۲۴ ساعت نباید از مرز ۷۵ درجه بگذرد، اما میزان این ذرات در شهر کابل به ۹۷ تا ۵۵۵ درجه رسیده است.

مسئولان این اداره می‌گویند که کمپاین ۱۵ روزه‌یی را که در هماهنگی با وزارت امور داخله و شاروالی کابل به منظور کنترل این وضعیت راه اندازی کردند، ادامه دارد که در جریان آن مواد سوخت شهرک ها، ساحات تجارتی، هوتل‌ها و حمام‌ها بررسی می‌شود.

عزت الله صدیقی، معین تخنیکی ادارۀ ملی حفاظت از محیط زیست امروز سه شنبه به رادیوی آزادی گفت که در دو روز گذشته ۱۱ شهرک و هوتل‌های عروسی به دلیل استفاده از مواد سوخت غیرمعیاری بسته شدند: "۲۸ موردی که گزارش شده، هیئت نظارتی ما شناسایی کرده اند. در حال حاضر در بارۀ ۱۱ مورد آن اقدام صورت گرفته است، شاید مواردی دیگر هم باشد، عملیات ما ادامه دارد و احتمالاً در آینده افزایش خواهد یافت."

این اداره، شاروالی کابل و وزارت امور داخله به برخی شهرک‌ها، هوتل‌ها و حمام‌ها دستور داده اند که بجای استفاده از مواد سوخت غیرمعیاری از گاز و تیل استفاده کنند.

علت آلودگی هوای کابل بیشتر استفاده از زغال سنگ، پلاستیک و تایرهای موتر عنوان شده است.

به گفتۀ مسئولان این اداره‌ها، گشت و گذار صدها هزار موتر، کمبود ساحات سبز و جاده های اسفالت نشده و ساخت روزافزون بلندمنزل‌های غیرمعیاری و خلاف پلان شهری نیز از عواملی اند که سبب افزایش آلودگی هوای کابل شده‌اند.

در مطلب چاپ شده در نشریۀ دیپلومات در ماه نومبر آمده بود که آلودگی هوا در کابل، پایتخت افغانستان، ممکن مرگبارتر از جنگ باشد.

در این مطلب به نقل از گروه پژوهشی "حالت جهانی هوا" یا State of Global Air گفته شده که شاید بیش از ۲۶ هزار افغان در نتیجۀ بیماری‌های ناشی از آلودگی هوا در سال ۲۰۱۷ جان داده باشند.