سازمان ملل متحد از تمام جوانب ذیدخل خواسته است که بههدف دستیابی به توافق سیاسی پایدار و آتشبس دایمی در افغانستان برای کاهش خشونتها تلاش ورزند.
تدامیچی یاماموتو، نمایندۀ ویژۀ سازمان مللمتحد در افغانستان به روز پنجشنبه در یک بیانیه گفت که صلح برای آینده این کشور مهم است.
او افزوده است که از تلاشهای مردم افغانستان و دیگر جهتهای اصلی برای پیشرفت و تحقق گفتگوهای بین افغانها استقبال میکند.
در بیانیه گفته شده است که جنگ در افغانستان هنوز از غیرنظامیان قربانی میگیرد.
یاماماتو گفته است با اندوه فراوان تائید میکنم که در ده سال اخیر بیش از یکصد هزار غیرنظامی در افغانستان کشته و زخمی شده اند.
در همین حال شورای عالی صلح افغانستان ابراز امیدواری میکند که طالبان در بارۀ کاهش خشونت در این کشور توافق کنند.
مولوی عطاالرحمٰن سلیم، معاون این شورا دیشب به رادیو آزادی گفت: "امیدواری زیاد شده است چون از یک طرف طالبان در باره چیزیکه عبارت از کاهش جنگ است در گذشته اصلاً فکر نمیکردند حالا فکر میکنم که مراکز تصمیمگیری طالبان که در پاکستان است [شورایهای پشاور، کویته و مرامشاه] یک تعداد زیاد اعضای شان در این باره خوشبینی نشان داده اند. امیدوارم که طالبان از فرصت موجود استفادۀ اعظمی کنند زیرا جنگ به هیچ صورت راه حل نیست، فرجام هر جنگ، گتفمان و صلح است.
امیدوارم که در اینسو، طرف نظام جمهوری اسلامی افغانستان ما شاهد ترتیب و تنظیم یک هیئت واحد مذاکرهکننده که از تمام مردم افغانستان نمایندگی کند باشیم."
زلمی خلیلزاد نمایندۀ ویژۀ امریکا برای صلح افغانستان هفته گذشته در یک توییت نوشت که به مرحله مهم در روند صلح این کشور نزدیک میشوند.
اما در این باره جزئیات نداده است.
گفتگوها میان امریکا و طالبان در دوحۀ قطر دو هفته پیش به دنبال حمله این گروه به پایگاه هوایی بگرام موقتاً متوقف شد.
خلیلزاد در سیزدهم ماه دسمبر در حساب توییترش نوشت: "امروز در ملاقات با طالبان، در مورد حملۀ دیروز بر بگرام، که با بیپروایی دو تن را کشت و دهها غیرنظامی را زخمی کرد، ابراز انزجار نمود."
به گفتۀ وی، طالبان باید نشان بدهند که آنها علاقه و توانایی پاسخگویی به آرمانهای افغانها به صلح را دارند.
خلیلزاد در ادامه نوشته است که یک وقفه مختصر میگیرند تا آنها یعنی طالبان با رهبران شان در مورد این موضوع مهم مشوره کنند.
از سوی دیگر سمیع یوسفزی خبرنگار آزاد که گفتگوهای صلح افغانستان را از نزدیک دنبال میکند به رادیو آزادی گفت: "امریکا با متوقف کردن گفتگوها با طالبان به این گروه پیام قوی فرستاد و آن اینکه طالبان باید در بارۀ کاهش خشونتها و برقراری آتشبس توافق کنند."
به گفتۀ یوسفزی، در مورد این موضوع به تازهگی میان اعضای طالبان در پاکستان بحث و مشوره صورت گرفته است.
او افزود: "هیئت طالبان در پاکستان است، تا جای که ما خبر داریم هیئت فرستاده شدۀ دفتر قطر با شورای نظامی طالبان در پشاور و شبکۀ حقانی مشوره کرده و توضیح داده است که اگر در باره آتش بس و کاهش خشونت توافق نکنند امریکا مذاکرات را پیش نخواهد برد و شاید آنرا برای همیش متوقف کند.
گفته میشود که اکثریت اعضای شورای پشاور به ملا برادر اختیار داده اند که میتواند با امریکا در باره آتشبس توافق کند اما رهبران شورای کویته در باره آتشبس راضی نیستند."
طالبان هنوز در این باره چیزی نگفته اند.
طالبان با وجود ده دَور گفتگو با امریکا هنوز حاضر نشده اند که با حکومت افغانستان گفتگو کنند.
سهیل شاهین، سخنگوی دفتر سیاسی طالبان در دوحۀ قطر جمعه گذشته در یک توییت نوشت: مذاکرات بینالافغانی در صورتِ آغاز میشود که توافقنامه با امریکا در خصوص خروج نیروهای بینالمللی از افغانستان امضا شود.
به گفتۀ شاهین در مذاکرات بینالافغانی تمام جهتهای افغانی شامل خواهند بود.