سید حسین عالمی بلخی، وزیر مهاجرین و عودت کنندگان میگوید که این کمکها به خانوادههای عودتکننده در فصل زمستان صورت میگیرد.
به نظر میرسد که درد برگشتن به وطن اش دشوارتر از درد مهاجرت بوده است.
خودش را حاجی گل و باشندۀ اصلی ولایت لوگر افغانستان معرفی میکند و میگوید ۲۵ سال از عمرش را در پاکستان سپری کرده است.
به گفتۀ وی، او و خانوادهاش در شهر مینگورۀ سوات پاکستان زندگی میکردند و در آنجا کاروبارش زنبورداری بود.
حاجی گل میافزاید که پس از تسلط طالبان بر آن منطقه، آنان مجبور به فرار شدند.
حاجی گل که این روزها سالهای اخبر شصتدهۀ زندگیاش را سپری میکند، میگوید با آنکه ۱۲ سال از برگشتناش به وطن میگذرد، اما در این مدت به جز یک بوجی برنج دیگر هیچ کمکی نه از موسسهها امدادرسان ملی و بینالمللی و نه هم از حکومت دریافت کرده است.
او گفت: "بردم گفتن که ۳۰ یا ۴۰ هزار افغانی داشته باشی برایت نمرۀ زمین میدهیم، اما نداشتم و حال فورمه ام در خانه است."
حاجی گل در حال حاضر با همسر و یک دخترش در خانۀ گلیای که از یکی از هموطنانش به عاریت گرفته، در منطقۀ شینۀ شهر کابل زندگی میکند. وی که مصروف فروش سرپاییهای پلاستیکی در این منطقه است، درآمد روزانهاش را ۱۰۰ تا ۱۵۰ افغانی در روز تخمین میزند.
از سوی دیگر وزارت مهاجرین و عودتکنندگان و سازمان جهانی مهاجرت امروز چهارشنبه از هجدهم دسمبر، روز جهانی مهاجر، در کابل بزرگداشت کردند.
سید حسین عالمی بلخی، وزیر مهاجرین و عودتکنندگان افغانستان در این نشست به رادیوی آزادی گفت که عودتکنندگانی که به افغانستان برگشت میکنند، در چندین مرحله کمک دریافت میکنند.
به گفتۀ آقای بلخی، عودتکنندگان دارای کارت اقامت، هنگام برگشت شان بهکشور از سوی کمیساری عالی سازمان ملل متحد برای پناهندگان در مرز کمک دریافت میکنند و برای عودتکنندگان بدون کارت اقامت و آسیب پذیر سازمان جهانی مهاجرت کمک میکند.
وزیر مهاجرین و عودتکنندگان میافزاید حکومت نیز عودتکنندگان آسیب پذیر را پس از شناسایی کمک میکند.
او افزود: "برنامۀ کمکرسانی در برخی ولایتها شروع شده است و در برخی ولایتها شروع نشده است. ۹۵ هزار فامیل آصیب پذیر شناسایی شده است که در مجموع حدود ۷۰۰ هزار نفر میشود که تحت پوشش این کمکها قرار میگیرند."
به گفتۀ آقای بلخی، حکومت در بخش کارآفرینی، آموزش و پرورش و آموزش حرفه نیز برای عودتکنندگان برنامههایی را روی دست دارد.
در همین حال سارا کریکس، سرپرست سازمان جهانی مهاجرت در افغانستان یا «آیاوام» به رادیوی آزادی میگوید که در صورت تأمین صلح در افغانستان و افزایش عودتکنندگان به این کشور، برنامههایی را برای آنان روی دست دارند.
او افزود: "برنامههایما در بخش اقتصاد، اشتغالزایی، تأمین سرپناه و آموزشوپرورش متمرکز است. ما امیدوار هستیم که در صورت آمدن صلح به افغانستان، افغانها به کشورشان برگردند."
از روز جهانی مهاجر در حالی در افغانستان بزرگداشت میشود که بر بنیاد آمار وزارت مهاجرین و عودتکنندگان در حال حاضر حدود شش میلیون شهروندان افغانستان در بیرون از کشور، به ویژه در ایران و پاکستان مهاجر هستند.
به گفتۀ مسئولان وزارت مهاجرین و عودتکنندگان، در سال جاری میلادی نزدیک به ۵۰۰ هزار تن از این کشورها به افغانستان برگشته اند.