دست‌آوردها و خلاء های ۱۸ سال حضور امریکا در افغانستان

آرشیف، شماری از نیروهای امریکایی در افغانستان

با گذشت ۱۸ سال از آغاز حمله‌های نیروهای امریکایی برای سرکوب رژیم طالبان و ریشه کن ساختن گروه القاعده در افغانستان، ریاست جمهوری می‌گوید اکنون افغانستان دیگر میزبان گروه‌های هراس افگن جهانی نیست.

صدیق صدیقی سخنگوی ریاست جمهوری روز دوشنبه به رادیو آزادی گفت هر چند دست‌آوردهای ۱۸ سال گذشته چشم‌گیر هستند اما مردم افغانستان و کشور هنوزهم با تهدید طالبان و دیگر گروه‌های هراس افگنی روبه‌رو اند و باید با این گروه‌ها مبارزۀ جدی شود.

صدیقی صدیقی سخنگوی ریاست جمهوری افغانستان

او افزود: "در رژیم افغانستان که در سال ۲۰۰۱ بنام رژیم طالبان میزبان رهبر القاعده بود تغییر جدی آمده و حکومت و مردم افغانستان در یک فضای آزاد زندگی می‌کنند. مردم دیگر زیر سایه یک رژیمی زندگی نمی‌کنند که غیر از ترس و وحشت چیزی دیگر نداشته است."

آقای صدیقی همچنان یکی از دست‌آوردهای جامعۀ جهانی را در افغانستان ساختن نظام قوی حاکم در کشور می‌داند.

هر چند آقای صدیقی فعالیت‌های بیش از ۲۰ گروه هراس افگن را در افغانستان می‌پذیرد اما می‌گوید هراس افگنان دیگر نمی‌توانند در این کشور پایگاه دایمی بسازند.

به گفته او مبارزه در برابر هراس افگنی هنوزهم پایان نیافته و حالا هم حکومت افغانستان و همکاران بین‌المللی‌اش به این مبارزه ادامه می‌دهند.

اما آنچه از دید سخنگوی رئیس جمهور بیشتر مورد توجه قرار نگرفته است موجودیت پناه‌گاهای هراس افگنان در پاکستان است.

از سویی هم تمیم عاصی معاون پیشین وزارت دفاع می‌گوید هر چند امریکا تا اندازۀ به هدفش در کار مبارزه با هراس افگنی در افغانستان رسیده اما خیلی در این کار موفق نبوده است.

او افزود: "ایالات متحده امریکا اهداف حداقل خود را در مبارزه با تروریزم به دست آورد که عبارت از کشتن اسامه بن لادن و از بین بردن ماشین جنگی القاعده است اما هنوز هم دامنه این جنگ گسترده تر شده که {امریکا} موفق به مهار آن نشده است."

از سویی هم وحید مژده یکتن از تحلیلگران سیاسی روز دوشنبه که در نشستی به مناسبت همین روز (هفتم اکتوبر) در کابل سخنرانی می‌کرد، حضور ۱۸ ساله امریکا را در افغانستان در کار مبارزه با هراس افگنی زیاد مؤثر نمی‌داند و بر اتحاد افغانان تأکید می‌ورزد.

وحید مژده یکتن از تحلیلگران سیاسی


او گفت: "راهی به جز تفاهم بین‌الافغانی وجود ندارد و وحدت میان افغانها مهم است و ما امید این را نداشته باشیم که کشورهای خارجی مشکل ما را حل کند."

۱۸ سال پیش ایالات متحدۀ امریکا پس از آن حملاتش را در روز هفتم اکتوبر ۲۰۰۱ به افغانستان برای بر اندازی رژیم طالبان آغاز کرد که طالبان آماده نشدند اسامه بن لادن رهبر شبکۀ القاعده را به امریکا بسپارد.

با دستور باراک اوباما رئیس جمهوری پیشین ایالات متحده اسامه بن لادن رهبر گروه القاعده در تاریخ ۱ ماه می ۲۰۱۱ توسط نیروهای خاص امریکا در منطقه ایبت‌آباد پاکستان کشته شد.

اسامه بن لادن پس از حملات ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۱ تحت تعقیب امریکا بود.

حدود یک ماه قبل نشریه "فوربز" بر اساس تخمین صفحه انترنتی (دی بلینس The Balance) نوشته بود که جنگ افغانستان تا سال ۲۰۱۹، حدود ۹۷۵ میلیارد دالر هزینه برای امریکا برداشته است.

نشریه از سال ۲۰۱۱ به عنوان پُر هزینه ترین زمان برای نیروهای امریکایی در افغانستان یاد آوری کرده و مصارف مجموعی را در آن سال، ۱۰۷ میلیارد دالر گفته بود. به اساس معلومات نشریه فوربز در این سال، حد اوسط بیش از ۹۴ هزار نظامی امریکایی در افغانستان حضور داشتند.

نشریه گفته بود که در حال حاضر حدود ۱۴ هزار نیروی امریکایی در افغانستان مستقر اند و مصرف سالانه آنها ۵۲ میلیارد دالر خوانده می‌شود.

نشریه فوربز به نقل از قوماندانی مرکزی امریکا هم گزارش داده بود که نیروهای این کشور در افغانستان، تنها در جریان سال ۲۰۱۸ بیش از هفت هزار و سه صد بمب را توسط طیاره‌ها در افغانستان ریخته اند، در حالی‌که به نوشته نشریه، تعداد این گونه بمب‌ها که در سال ۲۰۱۵ در افغانستان استعمال شدند، نزدیک به ۹۵۰ می‌رسید.

امریکا گروه القاعده را سازمان دهندۀ اصلی حملات یازدهم سپتمبر بر مرکز تجارت جهانی در نیویارک و دو شهر دیگر امریکا می‌داند.