یک هفته پس از توقف گفتوگوهای صلح با طالبان از سوی امریکا، انجمن والیان پیشین افغانستان از حکومت، طالبان و جامعۀ جهانی میخواهد که این گفتگوها از سر گرفته شوند.
اعضای این انجمن روز دوشنبه در یک نشست خبری بر آغاز مذاکرات بینالافغانی تاکید کردند.
عبدالله هیواد، رئیس انجمن والیان پیشین افغانستان با اشاره به برگزاری انتخابات ریاست جمهوری و ازسرگیری مذاکرات صلح گفت: " اکنون که پروسه صلح متوقف شده، انجمن والیان افغانستان امیدوار است که این مذاکرات دوباره آغاز شود، اما کمتر از دو هفته به برگزاری انتخابات مانده و ما نمیخواهیم یک پروسه ملی زیر پا شود. اگر ما امیدواری را ببینیم که صلح پیش قدمتر است، بنابر این انجمن والیان میخواهد که صلح تامین شود و بعد انتخابات شود."
آقای هیواد همچنین گفت که ممکن است انتخابات ریاست جمهوری زمانگیر شود و به دور دوم برود؛ به همین دلیل، حکومت باید به تلاشهای صلح نیز ادامه دهد.
این سخنان در حالی مطرح میشوند که پس از توقف گفتوگوهای صلح از سوی دونالد ترمپ، رئیس جمهوری امریکا، حکومت افغانستان نیز اعلام کرد که تلاشهای صلح تا زمان برگزاری انتخابات متوقف شده است.
اما وزارت دولت در امور صلح میگوید که تلاشهای صلح و انتخابات هر دو مهم است و حکومت فعلی تلاشهای صلح را تاحدی انجام داده و ادامه مذاکرات با گروه طالبان مسئولیت حکومت جدید است.
ناجیه انوری سخنگوی این وزارت میگوید: "تلاشهای صلح در داخل افغانستان ادامه دارد. وزارت دولت در امور صلح مکلف به تمام وظایف مربوط به صلح است و آن را انجام میدهد. فقط بخش مذاکرات صلح مستقیم با طالبان الی انتخابات متوقف شده است."
این در حالی است که پیش از این صدیق صدیقی، سخنگوی رئیس جمهور افغانستان نیز گفته که پس از انتخابات، حکومت جدید در رابطه به صلح تصمیم خواهد گرفت.
در عین حال عبدالحکیم مجاهد، مشاور و عضو هیئت اجرایی شورای عالی صلح به رادیو آزادی گفت که آغاز دوباره گفتوگوهای صلح خواست تمام افغانها است و باید این تلاشها دوباره از سر گرفته شود.
او افزود: "به باور من، افغانها به هر دو پروسه نیاز دارند. انتخابات مطابق قانون اساسی افغانستان باید انجام شود و مذاکرات هم بخاطر اینکه به جنگ پایان داده شود و افغانها در یک فضای صلح زندگی کنند، مهم است."
آقای مجاهد میگوید که حکومت همانگونه که به برگزاری انتخابات توجه میکند، باید برای گفتوگوهای صلح هم توجه کند تا جنگ در کشور خاتمه یابد و مردم در فضای امن زندگی کنند.
انجمن والیان پیشین نگران هستند که با توقف گفتوگوهای صلح به بهانۀ انتخابات مسئولیت جنگ روان و قربانیان را کیها بر دوش میکشند و چهگونه میشود از خواست های مردم افغانستان تا مدت طولانی چشم پوشی شود.