- نیویارک تایمز
روزنامه امریکایی نیویارک تایمز به نقش زنان در تلاشهای صلح افغانستان تمرکز کرده است.
به نوشته روزنامه، طالبان تعهد سپردهاند که از زنان محافظت میکنند. اما آیا واقعاً چنین است؟
نیویارک تایمز در اینجا داستان زینب فایض، یک سارنوال زن در ولایت کندهار را به تصویر کشیدهاست.
روزنامه به این پرداخته که بانو فایض در عمر بیست و نه سالگی از مدافعین حقوق زنان بوده و بیست و یک مرد را به اتهام لت و کوب و بدرفتاری با همسران و یا نامزدانشان روانه زندان کردهاست.
نویسنده میگوید که میخواست برای دیدن زینب فایض روانه ولایت کندهار شود اما آگاه شد که این سارنوال زن تهدید جدی از جانب طالبان دریافت کرده و به ترک شهر کندهار مجبور شدهاست.
طالبان در یک نامه به این زن هشدار دادهاند که پس از این هدف همین گروه خواهد بود.
به گفته زینب فایض، با فرستادن نامه به او طالبان ثابت کردند که چگونه افرادی استند و مفکورۀ شان چیست. او حالا با خانوادهاش در کابل بسر میبرد.
به نوشته روزنامه، زنان افغان که پس از سرنگونی رژیم طالبان، آزادیهای را به دست آوردهاند، نمیخواهند دوباره به آن زمان باز گردند.
در ادامه آمدهاست، با آنکه طالبان به حفاظت از زنان وعده میدهند اما شمار زیادی از زنان باور ندارند که این گروه به چنین وعدهها پابند بماند.
نیویارک تایمز از چند چهره شناخته شده در میان زنان افغان یاد آوری کرده و به نقل از حوا علم نورستانی رئیس کمیسیون مستقل انتخابات که در ماه فبروری با طالبان در مسکو دیده بود، نوشته است، بهخاطری با طالبان دیدار کرد که فکر نمیکند خون را میشود تنها با خون شست.
او استدلال میکند که در این صورت، هیچ کسی نمیداند که این جنگ تا چه زمانی ادامه خواهد یافت.
- اندیپندنت
سایت فارسی روزنامه بریتانیایی اندیپندنت، به وضعیت شرکتهای هوایی افغانستان پرداخته است.
روزنامه در این مقاله، عمر طیارههای افغانستان را بیش از بیست سال میداند و مینویسد، یکی از کشورهاییکه خیلی خطوط هوایی فرسوده دارد، افغانستان است.
به نوشته اندیپندنت، ۱۸ سال گذشته فرصتی بود که افغانستان بتواند دوباره در عرصههای گوناگون به پا ایستاده شود اما فساد اداری و نبود ظرفیت، این زمینه را از افغانستان گرفته است.
در ادامه آمده که طی ۱۸ سال گذشته در کنار شرکت هوایی آریانا، هشت شرکت هوایی خصوصی در افغانستان ایجاد شد اما هفت شرکت آن ورشکست شدند و در حال حاضر تنها یک شرکت خصوصی در این کشور فعالیت دارد.
شرکتهای هوایی افغانستان از سال ۲۰۱۰ میلادی اجازه پرواز به اروپا را از دست دادهاند و یکی از دلایل اصلی آن فرسودهگی طیاره هاست.
روز شنبه، سخنگوی ادارۀ هوانوردی ملکی افغانستان به رادیو آزادی گفت، یک هیئت اروپایی در ماه سپتمبر به افغانستان سفر میکند تا پیشرفتها را در عرصه شرکتهای هوایی ارزیابی کند.
اندیپندنت در اینجا نوشته است، در کشورهای اروپایی طیارههای اجازه پرواز دارند که عمر شان بیشتر از ده سال نباشد اما عمر طیارههای افغانستان شاید از بیست سال هم گذشته باشد.
به نوشته روزنامه چالشهای زیادی در برابر شرکتهای هوایی در افغانستان وجود دارد و بیشتر کسانی که به خارج سفر میکنند، شرکتهای هوایی خارجی را ترجیح میدهند.
اندیپندنت با این مقاله را پایان میدهد که مسافرین داخلی در افغانستان، در هر پرواز یک بار خطر مرگ را در نزدیکی خود احساس میکنند، اما به دلیل نبود امنیت در جادههای زمینی، ناگزیر میشوند خطرها را در جریان سفر با طیارهها بپذیرند.