بیش از ۱۸ هزار طفل در ولایت بامیان کارهای شاقه انجام میدهند.
تعدادی از فعالین مدنی و نمایندههای ادارات حافظ حقوق اطفال طی یک کنفرانس مطبوعاتی نگرانی خود را از وضعیت اطفال در ولایت بامیان ابراز کرده و از دولت خواستند تا هر چه زودتر قانون حمایت از حقوق طفل تصویب شود.
این فعالین مدنی طی یک قطعنامهای خواستههای خود را از دولت افغانستان و پارلمان کشور چنین مطرح کردند:
"خواستههای اعضای این کمیته در دو بخش خلاصه میشود:
- ۱: از آنجایی که اطفال یک قشر آسیب پذیر در جامعه بوده و نیازمند حمایت میباشند، از پارلمان کشور میخواهیم تا هر چه زودتر قانون حمایت از طفل را که در دستور کارشان قرار دارد تصویب نمایند.
- ۲: حمایت از اطفال در کشورهای پسامنازعه یک امر ضروری میباشد، لذا از دولت افغانستان میخواهیم تا با به کار گیری یک پالیسی مشخص و منبع مالی مشخص از اطفال کشور و به خصوص اطفال در معرض خطر حمایت همه جانبه نماید."
به گفته اشتراک کنندهها در این کنفرانس وضعیت اطفال در ولایت بامیان بسیار نگران کننده است، ولی تا هنوز آمار دقیقی از اطفال در معرض خطر وجود ندارد.
به گفته آنها بیشتر این اطفال در معرض خشونتهای فزیکی، ازدواج زیر سن، اعتیاد، اطفال بیسرپرست و بد سرپرست، کارهای شاقه و عوامل دیگر قرار دارند.
عزیزالله رحمانی مسئول بخش حمایت از اطفال کمیسیون حقوق بشر بامیان در این مورد میافزاید:
"در ولایت بامیان اطفال از طریقهای مختلف در معرض خطر قرار دارند مانند اطفالی که کارهای شاقه انجام میدهند، اطفالی که یتیم و بیسرپرست هستند یا به صورت بد از آنها سرپرستی صورت میگیرد، اطفالی که معتاد به موا مخدر هستند و انواع دیگری که تعداد آنها زیاد است و آمار بلندی در این مورد در بین اطفال بامیان وجود دارد، ولی متأسفانه تا هنوز آمار رسمی در این مورد تهیه نشده است. این موضوع بسیار جدی است که باعث نگرانی بسیاری از نهادهای حامی حقوق اطفال شده است."
تنها آماری که اعضای این کنفرانس اعلام کردند از کارهای شاقه بالای اطفال است که از شش ولسوالی ولایت بامیان آمار هایی را جمعآوری کرده اند.
به گفته شرکت کنندهها در این کنفرانس بیش از ۱۸ هزار طفل در ولایت بامیان کارهای شاقه انجام میدهند که دلیل اصلی آن فقر خانوادهها میباشد.
عارف محبی مسئول انکشاف حقوق اطفال ولایات بامیان و دایکندی در این مورد به رادیو آزادی گفت:
"بر اساس آمار تقریبی که ما از سطح ولسوالیها بدست آوردیم بیشتر از ۱۸ هزار طفل در سطح بامیان کارهای شاقه انجام میدهند که این کارها هم به صورت تمام وقت است و هم به صورت نیمه وقت که اطفال بعد از آمدن از مکتب انجام میدهند. یکی از نمونههای کارهای شاقه جمعآوری هیزم از ارتفاعات کوهستان توسط اطفال است که با توجه به جسه خرد اطفال این کار بالای آنها کار شاقه گفته میشود."
به گفته آقای محبی آمار اطفال در معرض خطر در ولایت بامیان بیشتر از آماری است که گفته شده و تا تصویب نشدن قانون حمایت از اطفال نمیشود که با این مشکل به صورت قانونی برخورد کرد.
گزارش: عباس نادری