افراد دارای معلولیت از عدم توجه دولت به وضعیت‌شان شاکی اند

آرشیف، عکس از جریان مساعدت ویلچیر از سوی مؤسسه "باز" برای شماری از افراد دارای معلولیت در ننگرهار

سوم دسمبر مصادف است با روز جهانی افراد دارای معلولیت.

شماری از افراد دارای معلولیت در افغانستان از عدم توجه حکومت به وضعیت‌شان شکایت می‌کنند.

با آنکه همه‌ساله از روز جهانی افراد دارای معلولیت در افغانستان تجلیل می‌شود، اما این افراد از وضعیت حقوق بشری‌شان در بخش‌های تعلیم، صحت، اشتغال و حق مسکن شکایت می‌کنند.

افراد دارای معلولیت می‌گویند، از سال‌ها بدین‌سو آنان در وضعیت نگران کننده قرار دارند و حکومت به وضعیت‌شان هیچ نوع توجهی نکرده‌است.

دو تن آنان روز دوشنبه «۱۲ قوس ۱۳۹۷» در صحبت با رادیو آزادی گفتند، سواد و آموزش حرفه از مشکلات دیگری آنان است که به آن رسیده‌گی نشده‌است.

قاسم و حمید مشکلات‌شان را چنین بیان می‌کنند:

"۵ هزار افغانی که ماهانه حکومت می‌دهد کافی نیست به خاطر گرفتن دکان در فروشگاه یا جای دیگر هم ممانعت می‌شود من اولاد دار هستم و نمی‌توانم با ۵ هزار مشکل خانواده را رفع سازم."

"دولت هیچ توجهی برای ما ندارد دولت باید همراه ما همکاری کند حتی تاکنون معاش هم نگرفتیم."

آرشیف

بیشتر افراد دارای معلولیت نان‌آوران خانواده‌های‌‌شان هستند و توان انجام کارهای شاقه را ندارند و آنان می‌‌گویند که نهاد‌های حکومتی کار چشم‌گیری برای پشتیبانی و کمک به آن‌ها نکرده‌است.

این افراد می‌گویند، در کنار سایر مشکلات، چیزی که آنان را بیشتر رنج می‌دهد حقیر شمردن‌‌شان در جامعه می‌باشد.

پیش از این نیز شماری افراد دارای معلولیت به‌خاطر عدم پرداخت معاشات‌شان از سوی حکومت دست به تظاهرات زده بودند.

این در حالیست که علاوه بر قانون اساسی افغانستان، قانون حقوق و امتیازات معلولین در سطح ملی و کنوانسیون اشخاص دارای معلولیت در سطح بین‌المللی که افغانستان به آن در سال ۲۰۱۲ ملحق شده، همه اسناد تقنینی است که از حقوق معلولین در افغانستان حمایت می‌کنند.

بر اساس معلومات ریاست حمایت از افراد دارای معلولیت، در حال حاضر سه میلیون افراد دارای معلولیت به شمول، زنان و کودکان در افغانستان هستند.

مسئولان این ریاست می‌گویند، کسانی‌که بالاتر از ۶۰ درصد معلول هستند سالانه ۶۰ هزار افغانی حقوق دریافت می‌کنند.

با این‌ همه لعل‌الدین آریوبی رئیس اداره حمایت از افراد دارای معلولیت در صحبت با رادیو مشکلات این افراد را پذیرفته گفت، به‌خاطر حل این مشکلات قوانین و طرزالعمل‌ها ساخته شده و با عملی شدن آن وضعیت افراد دارای معلولیت بهتر خواهد شد.

وی می‌گوید:

"وضعیت معلولین واقعاً نگران کننده‌است، افراد دارای معلولیت در یک وضعیت خوب نیستند، اما تلاش‌های متواتر جریان دارد و ما کوشش می‌کنیم که با استفاده از تمام امکانات حکومتی و غیر حکومتی به‌خاطر بهبود زنده‌گی افراد دارای معلولیت کار کنیم تا مشکلات آن‌ها را حل نمائیم."

از سوی هم پرینا جاهد مسئول نهضت جهانی زنان افغانستان نیز وضعیت زنان و دختران دارای معلولیت را در کشور نگران کننده دانسته می‌گوید، حکومت تا هنوز نتوانسته خدمات اساسی زنده‌گی را برای معلولین به خصوص زنان و دختران دارای معلولیت فراهم کند.

وی گفت، حکومت باید در قسمت حقوق، سرپناه و اشتغال‌زایی برای افراد دارای معلولیت اقدام نماید.

گزارش: فرشته ندا