شورای صلح در پیوند به اعلامیۀ اخیر طالبان: از هر تلاش صلح استقبال می‌کنیم

شورای عالی صلح افغانستان در پیوند به آخرین اعلامیۀ طالبان مسلح می‌گوید، از هر تلاش صلح استقبال می‌کند.

در حالی‌که طالبان مسلح تقاضای قوماندانان پیشین جهادی به‌خاطر ختم جنگ در کشور را رد نکرده، شورای عالی صلح افغانستان می‌گوید از هر تلاشی حمایت می‌کنند که به‌خاطر پایان خشونت‌ها در کشور باشد.

حاجی دین محمد معاون شورای عالی صلح این سخنان را پس از آن مطرح می‌کند که گروه طالبان به تازه‌گی گفته است به‌خاطر ختم جنگ در کشور آماده اند با سران پشین جهادی و هر آن کسیکه می‌خواهد با آنان گفتگو کنند، آماده اند.

حاجی دین محمد

آقای دین محمد به رادیو آزادی چنین گفت:

"این یک مسئله واضح است اگر سران جهادی باشد، جوانان، فعالان مدنی، بزرگان قومی و علما که به‌خاطر صلح در کشور و پایان جنگ تلاش کنند قابل قدر است و شورای عالی صلح از آن استقبال می‌کند."

طالبان مسلح پس از آن این اعلامیه را منتشر کردند که محمد اسماعیل خان قوماندان پیشین جهادی در یک مراسم در ولایت هرات، از طالبان خواست که اگر به پیشنهاد صلح حکومت پاسخ نمی‌دهند، با "خانوادۀ بزرگ مجاهدین" به گفتگو بنشینند.

آقای اسماعیل خان گفته‌است طالبان حکومت و شورای عالی صلح را نامشروع می‌دانند، پس از همین رو رهبران پیشین جهادی باید با این گروه گفتگوی صلح را انجام دهند.

طالبان در این اعلامیه که در آخرین روز سال ۱۳۹۶ منتشر شد گفته اند، این‌که اسماعیل خان به نماینده‌گی از شخصیت‌های جهادی خواستار گفتگوی صلح با طالبان شده، به‌خاطر ختم جنگ و پایان حضور نیرو های خارجی در کشور، با دفتر سیاسی آنان در تماس شود.

اما جاوید فیصل معاون سخنگوی ریاست اجرائیه به رسانه‌ها گفته است، طالبان باید به طرح صلح حکومت افغانستان پاسخ دهد.

رئیس جمهور غنی چند هفته پیش در دومین نشست پروسه کابل یک طرح جامع صلح به طالبان را پیشکش کرد.

هرچند تا هنوز طالبان مسلح به این پیشنهاد حکومت افغانستان پاسخ نداده اند، اما پیش از این بارها گفته اند تازمانی‌که خارجی‌ها در افغانستان حضور داشته باشند، وارد مذاکره نمی‌شوند.

در همین حال، شماری از کارشناسان سیاسی می‌گویند، درخواست گفتگو با رهبران جهادی از سوی طالبان و نشان دادن چراغ سبز از دو حالت به دور نخواهد بود و آن این‌که از بهر منافع شخصی‌شان این کار می‌کنند و یا هم از روی حسن نیت.

ودیر صافی

ودیر صافی استاد در پوهنتون کابل در این باره می‌گوید:

"اگر آن‌ها یعنی رهبران جهادی از بهر منفعت شخصی و حفظ قدرت‌ها با طالبان گفتگو می‌کنند، این موضوع آشکار است که نتیجه‌یی در پی نخواهد داشت و امورات دولت را بیشتر تخریب می‌سازد."

آقای صافی می‌گوید، اگر رهبران جهادی از روی حسن نیت خواست‌های طالبان را از بهر پذیرفتن صلح با حکومت افغانستان شریک سازند این به روند صلح بی‌تأثیر نخواهد بود.

به‌گفته او بهتر آن بود که طالبان به پیشنهاد حکومت افغانستان در پیوند به انجام گفتگوهای صلح پاسخ می‌دادند.

گزارش: نورالله شایان