نیویارک تایمز: خانه ۳۰۰ کودک افغان اتاق‎هایست که مادران شان در آن زندانی هستند

  • نیویارک تایمز

"خانۀ بیش از ۳۰۰ کودک افغان اتاق‎هایست که مادران‌شان در آن زندانی هستند."

این سرخط مقاله اخیر نیویارک تایمز است که زنده‎گی تعدادی از کودکان افغان را که با مادران‌شان در زندان‎های افغانستان به سر می‎برند به بحث گرفته‎است.

راد نوردلاند نویسنده مقاله از ذاکر الله پسر ۹ ساله که در بخش زنانۀ زندان مرکز ننگرهار با مادرش به سر می‎برد، نوشته کرده‎است پیراهن سفید ذاکرالله شاید از مدت زیادی دست نخورده و از بس چرک شده، رنگش نصواری شده‎است.

وی می‎نویسد، در بخش زنانۀ زندان ولایت ننگرهار ۴۳ کودک که حد اقل، ۲۵ تن‌شان بیش از پنج سال عمر دارند و باید شامل مکتب شوند، در عقب میله‎های آهنین و درهای بسته زنده‎گی می‎کنند.

یک کودک دیگر که توجه نویسنده این مقاله نیویارک تایمز را به خود جلب کرده، مینۀ ۱۱ ساله‎است.

مادر مینه شیرین گل نام دارد و به جرم قتل‎های زنجیره‎ای به حبس ابد محکوم شده‎است.

به نوشته نوردلاند، شیرین گل اجازه نداده که مینه از زندان کشیده شود و به این‌گونه حق آزاد زنده‎گی کردن را از طفلش گرفته‎است.

گزارش‌گر نیویارک تایمز نوشته، شاید بعضی این کودکان بیرون از زندان و به دور از مادران‌شان جای و کسی را ندارند که از آن‎ها مواظبت کند، اما آن‎ها قربانی سیستمی هستند که به مجرمان اجازه می‎دهد که در مورد آینده اطفال‌شان تصمیم بگیرند.

روزنامه نیویارک تایمز در یک سروی که چند روز قبل به نشر رسید، دریافته که حد اقل ۳۳۳ کودک افغان در زندان‎های افغانستان با مادرانشان یک‌جا به سر می‎برند.

از آن میان، بیش از ۱۰۳ کودک باید شامل مکتب شده به مراکز مخصوص برای نگهداری از اطفال بی‌سرپرست انتقال داده شوند.

  • واشنگتن پست

واشنگتن پست در مقالۀ در مورد افغانستان که سید صلاح‌الدین و پامیلا کانستبل نوشته، بر حملات اخیر اردوی امریکا بالای لابراتوارهای که طالبان مسلح در هلمند برای تولید مواد مخدر به کار می‎برند، تصبره کرده‎است.

در یک بخش مقاله به نقل از چند کارشناس خارجي و افغان نوشته شده، از این‎که تاحال در حملات بالای لابراتوارهای مواد مخدر به افراد ملکی آسیب نرسیده خوشحال اند، اما شک دارند که با از بین بردن لابراتوارها تجارت مواد مخدر یا منابع مالي طالبان را محدود خواهد ساخت.

به باور کارشناسانی که با گزارش‌گران واشنگتن پست صحبت کرده‎اند، کشت و قاچاق مواد مخدر در ۱۶ سال جنگ در افغانستان آن‌قدر پیشرفت کرده که شاید وارد کردن یک تغییر جدي درین مورد کار آسان نباشد.

در اخیر مقاله به نقل از احمد سعیدی یک دیپلومات سابق افغان، در پاکستان نوشته شده که "در این استراتژی امریکا هدف خیلی کوچک انتخاب شده‎است."

به‌گفته سعیدی "ماهی کوچک را هر کس شکار کرده می‎تواند، مهم است که آن‎ها [نظامیان امریکایی] دنبال ماهی‎های بزرگ بروند، قاچاقبران بزرگ را تعقیب کنند و مافیای مواد مخدر را از بین ببرند."