کمیسیون مختلط شورای ملی درج کلمات «اسلام و افغان» را در قانون ثبت احوال نفوس تائید کرد

سر انجام کمیسیون مختلط اعضای شورای ملی با تائید درج کلمه افغان و اسلام در قانون ثبت احوال نفوس، به اختلاف نظرهای سه ساله میان ولسی جرگه و ریاست جمهوری نقطه پایان گذاشت.

عبدالحی آخندزاده عضو ولسی جرگه و کمیسیون مختلط با تاکید بر این مطلب می‎گوید، آنان این فرمان را از بهر در نظرداشت منافع ملی، شفافیت در انتخابات، تامین امنیت و هویت بخشیدن به افغانستان تائید کرده‎اند.

آخندزاده روز دوشنبه «۲۷قوس۱۳۹۶» در صحبت با رادیو آزادی گفت، کمیسیون مختلط دو جرگه که برای فیصله روی فرمان تقنینی رئیس جمهور در پیوند به ماده ششم قانون ثبت احوال نفوس ایجاد شده بود، فیصله کردند که باید کلمه‎های اسلام و افغان درج تذکره‎های الکترونیکی گردد.

آخندزاده: هیچکس مخالف نبود.

او افزود:

"هیچکس مخالف نبود، با حضورداشت دوازده تن از اعضای دو جرگه تائید کردند که بر اساس فرمان رئیس جمهور که باید کلمه اسلام و ملت در آن تائید شود، و امروز با اکثریت این قانون تائید شد که کلمه اسلام و ملت باید در این قانون وجود داشته باشد."

این در حالیست که اداره‌ تذکره‎های الکترونیکی افغانستان دیروز به رادیو آزادی گفته‎است تا یک هفته دیگر، تاریخ توزیع تذکره‎های الکترونیکی را اعلام می‎کند و برای آغاز این روند آماده‎گی کامل دارد.

هفته گذشته رئیس جمهور غنی به توزیع هرچه زودتر این تذکره‎ها دستور داده‎است.

با این همه، اختلاف‎ها بر سر درج کلمه‎ های اسلام و افغان در تذکره‌های برقی از مواردی بوده که آغاز این روند را برای سه سال به تعویق انداخت.

سه سال پیش اختلاف نظر میان حکومت و ولسی جرگه روی درج کلمه ملیت برخاست و آن فرمان از سوی ولسی جرگه رد گردید پس از آن و سه هفته پیش رئیس جمهور غنی در یک فرمان تقنینی دیگر به درج کلمه‎های اسلام، افغان در ماده ششم طرح قانون ثبت احوال نفوس که در مورد ثبت مشخصات افراد در تذکره‌های الکترونیکی است، تاکید کرد.

ولسی جرگه از بهر درج همین کلمه بار دیگر، فرمان تقننینی رئیس جمهور را رد کرد؛ اما تائید آن از سوی مشرانو جرگه کار را به جایی کشانید که این فرمان برای فیصله نهایی به کمیسیون مختلط اعضای دو جرگه فرستاده شد.

اکنون این فرمان از سوی شورای ملی برای توشیح رئیس جمهور فرستاده می‎شود.

ریاست جمهوری، تائید این فرمان از سوی کمیسیون مختلط هر دو جرگه را استقبال می‎کند.

ریاست جمهوری هرگونه واکنش را تا توشیح و یا رد این فرمان از سوی رئیس جمهور پیش از وقت می‎خواند.

نذکره برقی

اما اداره توزیع تذکره‎های برقی از این فیصله شورای ملی استقبال می‎کند.

روح الله احمدزی سخنگوی این اداره به رادیو آزادی می‎گوید:

"متاسفانه بعضی از مشکلات حقوقی و سیاسی سد راه این اداره بود که ما نتوانستیم که این روند ملی را آغاز کنیم، خوشبختانه امروز ما شاهد تصویب و یا هم فیصله نهایی کمیسیون مختلط در مورد فرمان تقنینی رئیس صاحب جمهور بودیم، از اعضای این کمیسیون و در کل شورای ملی ما ممنون هستیم، انشاالله در روشنی از این ما می‎توانیم همه عملکردهای خود را انجام دهیم."

آقای احمدزی می‎گوید، فیصله این کمیسیون سبب سرعت بخشیدن کارهای آنان خواهد شد.

از سوی دیگر، شماری از کارشناسان می‎گویند هیچ بهانه یی برای این‎که حکومت توزیع تذکره‎های برقی را به تعویق اندازد دیگر باقی نمانده‎است.

با این همه، عرفان الله عرفان نایب منشی ولسی جرگه نیز می‎گوید، اعضای کمیسیون مختلط دو جرگه این کار را از بهر در نظرداشت منافع ملی، حکومت داری خوب و هویت بخشیدن به حکومت افغانستان انجام داده‎اند.

وی تاکید می‎کند که باید حکومت افغانستان به وقت کشی‎ها پایان داده و روند تذکره‎های برقی را آغاز کند.

گزارش: نظیفه محبوبی