حیات الله حیات والی هلمند ابراز امیدواری کرده که منابع مالی طالبان از درک تولید مواد مخدر در این ولایت خشکانده خواهند شد.
آقای حیات در گفتوگوی تیلیفونی شام شنبه «۱۱ قوس ۱۳۹۶» به رادیو آزادی گفت که او در مورد هدف قرار دادن فابریکههای بیشتر مواد مخدر طالبان در هلمند دیروز (جمعه) با جنرال جان نیکلسن فرمانده مأموریت حمایت قاطع، در کابل به تفصیل صحبت کرد.
وی گفت:
"در سنگر مبارزه با مواد مخدر قسمی که امسال آغاز کردیم، همین گونه به پیش برویم، متیقنم که ماشین جنگی طالبان که از طریق همین منابع مواد مخدر تمویل میشود، خشک خواهد شد که این بر اوضاع امنیتی هم تأثیر زیاد خواهد داشت."
جنرال نیکلسن به تازهگی جنگ علیه مواد مخدر در افغانستان را اعلام کرد و از حملههایی هوایی علیه مراکز تولید مواد مخدر در هلمند سخن گفت.
Your browser doesn’t support HTML5
والی هلمند به رادیو آزادی گفت که این حملهها از دو هفته اینسو نتایج خوبی به دست دادهاست.
وی افزود:
«تا حال تقریباً ۱۲ فابریکۀ مواد مخدر در چهار ولسوالی، کجکی، موسی قلعه، واشیر و دیشو هدف قرار گرفتهاند.»
پیش از این، جنرال نیکلسن گفتهاست، در این حملههای هوایی به طالبان حدود۵۰ میلیون دالر زیان مالی رسیدهاست.
والی هلمند گفت که پنج ولسوالی هلمند در کنترول دولت نیست و اینکه صدها فابریکۀ تولید مواد مخدر طالبان در مناطق تحت کنترول آنان فعال اند.
یک گزارش ماه اکتوبر روزنامۀ نیویارک تایمز به نقل از مقامهای افغان و غربی حاکی از آناست که تجارت مواد مخدر کم از کم ۶۰ درصد عواید طالبان را تشکیل میدهد.
به اساس همین گزارش، ایالات متحده در این همه سالها بیش از ۸ میلیارد دالر را برای مبارزه با مواد مخدر در افغانستان هزینه کردهاست.
با این وصف، به نظر میآید که مبارزه با مواد مخدر که از عوامل عمدۀ پیشبرد شورشگری علیه حکومت افغانستان خوانده میشود، کار پیچیدۀاست.
یک ماه پیش، وزارت مبارزه با مواد مخدر افغانستان و دفتر سازمان ملل متحد در امور مبارزه با مواد مخدر و جرایم گزارش مفصل را در مورد کشت کوکنار و تولید مواد مخدر در افغانستان منتشر کردند.
این گزارش میزان تولید تریاک در افغانستان در سال ۲۰۱۷ را ۹ هزار تُن تخمین زدهاست، در حالیکه در سال گذشته میلادی این مقدار ۴۸۰۰ تُن بود.
در این گزارش آمدهاست که کشت کوکنار در هلمند در سال ۲۰۱۷، ۶۳۷۰۰ هکتار دیگر افزایش یافته و در مجموع بیش از ۱۴۴ هزار هکتار زمین در این ولایت تحت کشت کوکنار بودهاست.
بر بنیاد این گزارش از سال ۲۰۱۶ میلادی هیچگونه برنامۀ برای ریشه کن کردن کشت کوکنار در هلمند مشاهده نشدهاست.
در گزارش آمده که در تمام افغانستان در سال ۲۰۱۷ حدود ۳۲۸ هزار هکتار زمین کوکنار کشت شده که نسبت به سال گذشته ۶۳ درصد افزایش را نشان میدهد.
محمد اشرف غنی رئیس جمهور افغانستان در هفتمین نشست وزیران خارجۀ قلب آسیا - پروسۀ استانبول روز جمعه «۱۰ قوس ۱۳۹۶» در باکو پایتخت آذربایجان در بخش از سخنرانیاش افزایش در میزان کشت کوکنار و تولید مواد مخدر در سال ۲۰۱۷ را پذیرفت ولی گفت که در ۱۱ ماه گذشته به ارزش بیش از ۳۵۰ میلیون دالر مواد مخدر گوناگون را ضبط و نابود کردهاند.