ایالات متحده امریکا عملکرد حکومت برما در برابر اقلیت مسلمانان در روهینگیا (Rohingya) در ایالت شمالی راخین (Rakhine) این کشور را "تصفیه نژادی" اعلان کرد.
خشونتهای اخیر در برما که به نام میانمار نیز شناخته میشود، با آغاز عملیات سرکوبگرانه نیروهای امنیتی برما به تعقیب حملات شورشیان روهینگیایی در ایالات شمالی راخین آغاز شد.
در اعلامیۀ ۲۳ نوامبر رکس تیلرسن وزیر خارجه امریکا گفته شدهاست، واشنگتن دیدگاه قوی در مورد خشونتها در برما دارد که در نتیجه آن بیش از ۴۰۰ هزار تن از روهینگیا به بنگلهدیش مهاجر شدهاند.
این اعلان امریکا بعد از مسافرت اخیر رکس تیلرسن به کشور برما صورت گرفتهاست.
تیلرسن در این اعلامیه گفتهاست:
"بعد از بررسی و مطالعه دقیق حقایق دست داشته، آشکار است که وضعیت در ایالت شمالی راخین تصفیه نژادی بر ضد روهینگیاست."
بهگفته تیلرسن:
"هیچ محرک نمیتواند بیرحمی و قساوت دهشتناک این پیامدها را توجیه کند."
یک مقام ارشد وزارت خارجه امریکا ۲۲ نوامبر گفت، نیروهای امنیتی برما باید حقوق بشر را در محدوده قلمرو خود احترام کنند و کسانی که از آن تخطی میکنند را باید به پاسخگویی بکشانند.
یک مقام دیگر امریکایی گفتهاست، حکومت ایالات متحده پاسخگویی را از طریق قانون بهشمول وضع تحریمهای احتمالی پیگیری خواهد کرد.
دیدهبان حقوق بشر
- سازمان دیدهبان حقوق بشر (هیومن رایتس واچ) نیز اخیراً در یک گزارش ۳۷ صفحهیی گفت، نیروهای امنیتی و اردوی برما به مثابه بخشی از کمپاین تصفیه نژادی بهطور گسترده تجاوزات جنسی گروهی را بالای زنان و دختران مسلمان روهینگیا (Rohingya) در ایالت راخین (Rakhine) آن کشور انجام داده و اطفال را به قتل رسانیدهاند. در گزارش سازمان دیدهبان حقوق بشر گفته شدهاست، از ۲۵ اگست سال جاری به اینسو اردوی برما قتلها، تجاوزات جنسی، دستگیریهای مستبدانه را در روهینگیا انجام داده، عمدتاً در شمال روهینگیا در ایالت راخین (Rakhine) در صدها قریه، خانههای مردم را بهطور جمعی طعمه حریق ساختهاست که در نتیجه آن صدها هزار تن مجبور به ترک خانههایشان و مهاجرت به بنگلهدیش شدهاند.
بر اساس گزارش سازمان دیدهبان حقوق بشر، این تخطیها طبق قوانین بینالمللی، جرایم ضد بشریت تعریف میشود.
حکومت برما اتهامات در مورد هدف قرار دادن افراد ملکی را رد کرده میگوید، عملیات اردوی این کشور بر ضد شورشیان صورت میگیرد.