حکومت کود جامع جدید قانون جزا را که تمام قوانین جزایی پیشین را لغو میکند در تأمین حاکمیت قانون یک ابتکار بزرگ میداند.
بهخاطر حاکمیت بهتر قانون، این بار حدود ۳۳ قانون جزایی با برخی تعدیلات بدون قانون خشونت در برابر زنان در یک کود جابهجا شدهاست.
سرور دانش معاون دوم رئیس جمهور میگوید که قوانین جزایی کشور پراگنده و نا هماهنگ بوده از همینرو ایجاد یک قانون تحت نام کود جزا یک ضرورت بود.
آقای دانش که روز شنبه "۲۰ عقرب ۱۳۹۶" در مراسم نشر کود جزا در جریده رسمی سخن میزد گفت که نیاز بود تا در قوانین جزا تجدید نظر صورت گرفته و آسان و قابل فهم میشد.
او افزود:
"در قانون جزای کشور باید تمام احکام جزایی شامل آن میبود که نبود، حالا اگر شما فیصدی مقایسه کنید بیش از ۵۰ کود جزا اضافه از قانون جزا است یعنی یک حجم بسیار زیادی در کود جزا اضافه شدهاست."
حدود چهل سال از قوانین مدنی و جزایی افغانستان میگذرد و حکومت هفت سال پیش تعهد تجدید نظر و تعدیل در آن را کرده بود.
کود جزا که حکومت آنرا قانون جامع جزا میخواند در ۹۱۶ ماده، هفت فصل و دو کتاب نشر شدهاست.
این قانون جرمهای تعزیری و جدایی را تنظیم میکند، حدود و قصاص در آن گنجانیده شده و مرتکبین جرایم دیت مطابق حکم فقه حنفی و شریعت اسلامی مجازات میشوند.
در کود جزأ شکل و اندازه جرم، عناصر معنوی جرم، شریک جرم، صورت تکرار جرم، جرمهای جنگی، جرمهای امنیتی، اقتصادی در برابر دولت و موارد دیگر جرمی واضح شده و جزا به آن تعیین شدهاست.
حکومت امیدوار است که با تطبیق کود جزا هماهنگی میان قوانین ایجاد شود و اصول و قوانین و احکام در مورد جرمهای تعزیری و جزاها تنظیم شده و همچنان به رعایت قوانین توجه شود.
عبدالبصیر انور وزیر عدلیه میگوید که کود جزا مجموعه از قوانین است و حدود چهار سال شماری از علما و استادان مشهور بالای آن کار کردهاند.
او افزود:
"در غنامندی این اثر تاریخی و با ارزش، علمای مشهور کشور، شورای سراسری علما، خطیبان، استادان پوهنحیهای حقوق و شرعیات پوهنتونها، دانشمندان و علما نقش داشتهاند."
کود جزا در ماه حوت سال ۱۳۹۵ از سوی کابینه افغانستان تصویب و از سوی رئیس جمهور غنی توشیح شد.
در جریده رسمی کود جزا آمده است که این کود ۹ ماه بعد از نشر رسمی آن در جریده نافذ است.
گزارش: نورالله شایان