وزارت معارف: بنابر مشکلات خدمات تعلیمی برای دختران متضرر شده‌است

وزارت معارف افغانستان می‌پذیرد که مشکلات امنیتی، اجتماعی و مالی خدمات تعلیمی برای دختران در این کشور را متضرر ساخته‌است.

وزارت معارف افغانستان می‌پذیرد که تهدیدات امنیتی، مشکلات مالی و موجودیت عنعنات ناپسند از چالش‌های عمدۀ فرا راه خدمات تعلیمی دختران در این کشور است.

این اظهارات در حالی صورت می‌گیرد که دیده بان جهانی حقوق بشر، اخیراً در نامه‌یی خطاب به رئیس جمهور غنی گفته در دو سال اخیر زمینه آموزش دختران در نظام معارف افغانستان روبه وخامت نهاده است.

کبیر حقمل رئیس نشرات وزارت معارف روز پنجشنبه در صحبت با رادیو آزادی گفت که آنان از وضعیت تعلیمی دختران نگران اند و مشکلات اجتماعی توانسته خدمات تعلیمی برای دختران را متضرر بسازد.

کبیر حثمل

او می‌گوید:

"تهدیدات است، مشکلات بودجوی هم وجود دارد و مشکلات عنعنوی و فرهنگی هم در قبال آموزش دختران وجود دارد، اما تهدیدات اساسی تهدیدات امنیتی است متأسفانه وقتی تهدیدات بلند می‌رود دختران و والدین شان دل خوش نمی‌کنند تا آنان از خانه بیرون بروند، بناً هر آن‌چه را که منحیث مشکل در راستای خدمات تعلیمی آنان یاد کرده‌اند ما هم تائید می‌کنیم."

در این نامه که از جانب لیزل گرنت هولتز رئیس بخش زنان دیده بان جهانی حقوق بشر نوشته شده آمده که کمبود جدی بودجه برای آموزش دختران، دستآوردها در این عرصه را با خطر مواجه ساخته و احتمال این خطر در برخی مناطق در آینده رو به افزایش است.

در این نامه آمده که بیش از پنجاه در صد دختران در افغانستان هرگز به مکتب نرفته اند و دو تا سه در صد دختران تا سن دوازده الی پانزده سالگی به مکتب رفته‌اند.

گفته شده که تعداد متعلمین دختر در برخی ولایت‌ها از جمله کندهار و پکتیا کاهش یافته‌است.

در ادامه آمده که پایین بودن شمار دختران متعلم و در مواردی کاهش این رقم، تبعیض موجود علیه آنان، کمبود مکاتب، بیش از چهل در صد مکاتب فاقد ساختمان، نبود آب آشامیدنی در سی در صد مکاتب افغانستان مشکل جدی است.

همچنان نبود تشناب در شصت در صد مکاتب، موقعیت مکاتب در نقاط دور دست، نبود بودجه و نا امنی از چالش‌های جدی دیگر در برابر نظام معارف این کشور خوانده شده که بیشتر دختران را متأثر ساخته است.

رئیس بخش زنان دیده بان حقوق بشر گفته که گزارش این سازمان در مورد وضعیت آموزش دختران در افغانستان در ماه آینده میلادی منتشر خواهد شد.

از سوی هم برخی اعضای کمیسیون معارف و تحصیلات عالی ولسی جرگه از مشکلات موجود فرا راه تعلیم دختران در کشور ابراز نگرانی کرده می‌گویند که نا امنی مهمترین عامل محرومیت دختران از تعلیم است.

عبدالودود پیمان یک عضو این کمیسیون می‌گوید برای حل این مشکل باید توجه جدی صورت گیرد.

او گفت:

"اطراف برخی ولسوالی‌ها در بعضی ولایت‌ها از ده یا دوازده سال بدین‌سو در چنگ مخالفین قرار داشته است نسل کاملاً محروم و بی‌سواد باقی می‌ماند و در آینده این جهل و عقب مانده‌گی برای دولت مشکلات بیشتر ایجاد خواهد کرد و دختران از آموزش که حق طبیعی شان است محروم می شوند."

وزارت معارف افغانستان می‌گوید در حال حاضر نو اعشاریه بیست و چهار میلیون متعلم در هفده هزار و چهار صد مکتب مصروف فراگیری آموزش اند که بیش از چهل در صد آنان را دختران تشکیل می‌دهند.

به اساس معلومات وزارت معارف افغانستان سه و نیم میلیون طفل که هشتاد و پنج درصد آنان را دختران تشکیل می‌دهند از رفتن به مکتب محروم اند و بیش از یک هزار مکتب در نتیجه نا امنی‌ها مسدود اند و هشت هزار مکتب دیگر به دلیل نبود بودجه فاقد ساختمان می‌باشد.

گزارش: سحرلیوال