خبرگزاری اسوشیتد پرس در یک گزارشی میگوید، مقامهای بلند رتبۀ افغان و رهبران طالبان تقریباً هر روز در مورد صلح و آشتی گفتوگو میکنند.
در این گزارش آمدهاست که رئیس عمومی امنیت ملی تقریباً هر روز و مشاور امنیت ملی افغانستان هر یک ماه بعد با طالبان در باره قانون اساسی و برگزاری انتخابات بحث و گفتوگو میکنند.
خبرگزاری اسوشیتد پرس میگوید، اسناد دیدار و گفتوگوی هر دو جانب را مشاهده کردهاست.
این خبرگزاری به نقل از شماری از مقامهای افغان که نخواستند نامهای شان افشاء شوند میگوید، معصوم ستانکزی رئیس عمومی امنیت ملی تقریباً با رهبران طالبان به شمول عباس ستانکزی هر روز تماس تیلیفونی دارد.
اسوشیتد پرس همچنان میگوید، محمد حنیف اتمر مشاور امنیت ملی افغانستان هر دو ماه با رهبران طالبان در دفتر طالبان در قطر گفتوگو میکند.
اما دفتر مطبوعاتی مشاور امنیت ملی افغانستان در مورد این ادعا تبصرۀ نکردهاست.
در اسنادیکه خبرگزاری اسوشیتد پرس مشاهده کرده، آمده است که نه مقامهای افغان و نه هم طالبان میخواهند که این گفتوگو ها برملا شوند.
بر اساس این اسناد که خبرگزاری اسوشیتد پرس آن را ملاحظه کرده، مقامات افغان و طالبان در بارۀ پذیرش تمایلات رهبران طالبان در ارتباط انتحابات آینده و قانون اساسی افغانستان، بحث و گفتوگو کردهاند.
یک مقام افغان به خبرگزاری اسوشیتد پرس گفته که طالبان خواهان برخی تعدیلات در قانون اساسی افغانستان هستند، اما عجالتاً برای عملی کردن این موضوع پافشاری نمیکنند.
طالبان همچنان یک تصویری از نظام اسلامی در افغانستان را پیشنهاد میکنند.
بر اساس اسناد ملاحظه شده و اظهارات مقامها به خبرگزاری اسوشیتد پرس، برخی خواستهای دیگر طالبان اینگونه اند:
- طالبان به تعلیم و آموزش پسران و دختران به هر سطح که باشد مخالفت ندارند، اما به تفکیک جندر باید توجه شود.
- زنان میتوانند در همه عرصهها بهشمول امور دفاعی و قضایی فعالیت کنند. زنان به استثنای مقام ستره محکمه میتوانند قاضی باشند، اما باید به طالبان ضمانت داده شود که زن نمیتواند در مقام ریاست جمهوری افغانستان انتخاب شود.
- برای تحقیق در قضایای غصب زمین، محاکم خاص ایجاد و زمینهای غصب شده همه به مالکان آن دوباره سپرده شوند.
- پیش از برگزاری انتخابات حکومت مؤقت تشکیل گردد و در آن هیچ یک از عضو حکومت فعلی و قبلی افغانستان دخیل نباشد.
- هر دو جانب تا برگزاری انتخابات، همه مناطق تحت کنترولشان را نگهداشته میتوانند که پیش از آن در اختیار داشتند.
در این میان، اناتول لیوین استاد پوهنتون جورج تاون در قطر به خبرگزاری اسوشیتد پرس گفته است که رئیس جمهور دونالد ترمپ حین اعلان استراتژی جدید امریکا برای افغانستان و جنوب آسیا گفته بود "پس از تلاشهای تأثیرگذاری نظامی، روز مصالحه سیاسی در افغانستان فرا خواهد رسید که عدۀ از اعضای طالبان هم شامل آن باشند."
بهگفته پروفیسور لیوین، او امیدوار است که با استفادۀ صلاحیتهای بیشتر که از سوی رئیس جمهور دونالد ترمپ به وزیر دفاع و مشاور امنیتی ملی امریکا داده شده و با هشدار طالبان در ارتباط به نفوذ بیشتر هند، این گروه وادار به گفتوگو های صلح شود.
از سوی دیگر، عبدالحکیم مجاهد عضو شورای عالی صلح افغانستان و یک مقام بلند پایه سابق طالبان به خبرگزاری اسوشیتد پرس گفته است که بین حکومت افغانستان و طالبان یک بیاعتمادی عمیق وجود دارد.
بهگفته آقای مجاهد، طالبان تا زمانی به گفتوگو حاضر نمیشوند که در ارتباط به خروج نیروهای بینالمللی از افغانستان ضمانت به دست نیاورند.
عبدالحکیم مجاهد در ادامه گفت، طالبان در حال حاضر از خواستشان در ارتباط به خروج نیروهای خارجی از افغانستان تا حدی عقب نشینی کردهاند، اما این گروه میخواهد که در مورد جدول زمانی با ایالات متحده امریکا گفتوگو کند.
Your browser doesn’t support HTML5