اداره تدارکات ملی افغانستان میگوید، در جریان دو سال گذشته از طریق یک پروسه منظم و شفاف حدود دو هزار قرارداد منظور شدهاست.
این اداره میگوید، با آنکه فساد بهعنوان یک میراث در این اداره باقی ماندهاست اما با آوردن اصلاحات در نظام تدارکات از حیف و میل میلیونها افغانی جلوگیری شدهاست.
یما یاری رئیس این اداره روز چهارشنبه در یک نشست خبری در کابل گفت، در پایان قراردادهای شفاف و منظم حدود ۱۸ میلیارد افغانی صرفهجویی شدهاست.
یاری روز چهارشنبه در یک نشست خبری در کابل به خبرنگاران گفت، در مقایسه با گذشته در این اداره شفافیت کامل بهمیان آمده و از این طریق میلیونها افغانی نیز صرفهجویی شدهاست.
وی افزود:
"تمام اقداماتی که تا فعلاً صورت گرفته بیش از ۱۸ میلیارد افغانی صرفهجویی بهطور مستقیم در قراردادها صورت گرفتهاست این صرفهجوی اینست که قراردادها عین قراردادهای سابق مقایسه میشوند از لحاظ اقتصادی خوبی دیگر که بوجود آمد اینست که ما توانستیم تقاضای دولت را در وزارتهای مختلف تا حدی یکجا بسازیم."
آقای یاری همچنان گفت، اداره ملی تدارکات صد شرکت را که اسناد جعلی داشته و در فساد دخیل بودند از پروسه داوطلبی محروم ساخته و در لیست سیاه شامل کرد.
بر اساس معلومات اداره تدارکات ملی، این اداره در ۹۶ نشست هفتهوار و سه نشست اضطراری خود ۲۴۶۰ قرارداد را ارزیابی کرده و از میان آن ۲۱۰۰ قرارداد به ارزش ۳۴۵ میلیارد افغانی را منظور کردهاست.
این در حالیست که ۵۰ درصد بودجه دولت از طریق همین اداره به مصرف میرسد که ۲۵ درصد آن به تولیدات داخلی اختصاص داده شدهاست.
یما یاری از عدم موجودیت ظرفیت لازم به عنوان یک مشکل در این اداره یادآوری کرده گفت، آنان به دلیل نبود ظرفیتهای لازم نمیتوانند از پروسههای نظارت درست نمایند که کارهای تدارکاتی آن از سوی آنان تکمیل شدهاست.
با آنکه همواره چنین انتقادها بالای کمیسیون تدارکات صورت گرفته که گفته میشود پروسه تدارکات پیچیده و زمانگیر است اما بهگفته آقای یاری بهخاطر دقت لازم پروسه تدارکات به زمان بیشتر نیاز دارد.
در عین حال برخی اعضای کمیسیون اقتصاد ملی ولسی جرگه از وجود فساد گسترده در پروسه تدارکات سخن میگویند و خواهان آوردن اصلاحات در این روند هستند.
احمدشاه رمضان یکتن از اعضای این کمیسیون میگوید:
"آهسته آهسته همه قراردادهای که امروز در افغانستان میشود همه آن از طریق دوستی و رفاقت و پرداخت رشوه صورت میگیرد روز به روز وضعیت تدارکات ملی خراب میشود."
آقای رمضان میگوید، آوردن اصلاحات و شفافیت در اداره تدارکات ملی به اراده و تصمیم قوی حکومت نیاز دارد.
وی میگوید، در این اداره زمانی از فساد جلوگیری میشود که صلاحیت آن به افراد با تجربه و پرکار سپرده شود.
گزارش: فرشته ندا