رسانههای پاکستانی از آمادهگی طالبان برای گفتگوهای صلح خبر دادهاند.
درین گزارشها گفته شدهاست طالبان آماده گفتگوهای صلح هستند، اما حکومت افغانستان برای این گفتگوها هیچ پلان و ستراتیژی ندارد.
در حالی که مذاکرات صلح حکومت افغانستان و طالبان از دیر زمان به اینسو متوقف شدهاست، شماری از رسانهها بخصوص رسانههای پاکستانی گزارشهای را درین مورد پخش میکنند، که تائید آن به گونه مستقل دشوار است.
روزنامه اکسپرس تربیون، چاپ پاکستان نوشتهاست تلاشهای دیپلوماتیک ادامه دارد و نشانههای قوی وجود دارد که گفتگوهای صلح میان حکومت افغانستان و طالبان به زودی آغاز خواهد شد.
روزنامه، مسافرت اخیر لورا میلر، معاون نماینده خاص امریکا برای افغانستان و پاکستان به کابل و اسلامآباد را به این موضوع ارتباط دادهاست.
اکسپرس تربیون به سفر نماینده خاص منشی عمومی سازمان مللمتحد برای افغانستان به قطر و دیدارش با رهبران دفتر سیاسی طالبان هم اشاره کردهاست.
نه دفتر هیئت معاونت سازمان مللمتحد و نههم دفتر نماینده خاص امریکا برای افغانستان و پاکستان در مورد این سفرها جزئیات زیاد ارائه کردهاند.
آیا مقامهای این دو اداره مهم در سفرهایشان به قطر و اسلامآباد روی امکانات آغاز گفتگوهای صلح با طالبان تمرکز کردهاند؟
آیا گروه طالبان حاضر به گفتگو با حکومت افغانستان است؟
شورای عالی صلح افغانستان میگوید، گزارشهای اخیر در مورد گفتگوهای صلح بیشتر جنبه تبلیغاتی دارد.
محمد اسماعیل قاسمیار، مشاور امور بینالمللی شورای عالی صلح افغانستان نشر گزارشها در مورد گفتگوهای صلح افغانستان از طریق رسانهها را جنبه تبلیغاتی و تکتیکی میداند.
آقای قاسمیار در صحبت با رادیو آزادی گفت صحبتها در مورد گفتگوهای صلح افغانستان ضد و نقیض است.
او میگوید گاهی سخنگوی رهبری طالبان از پیشبرد جنگ صحبت میکند و گاهی هم از کمیسیون سیاسی و دفتر طالبان در قطر صحبتهای ملایمتر صورت میگیرد.
آقای قاسمیار در ادامه افزود:
"امیدوار هستیم که اینها [حرفها] جدی باشند. تکتیکی نباشند و بخاطر مسایل تبلیغاتی صورت نگیرد، بلکه طالبان باید واقعاً به صلح بیاندیشند، راه صلح را در پیش بگیرند و از دَرِ مذاکره وارد شوند، حل مشکل کنند و خواستهای خود را به طور مشروع طرح کنند."
آقای قاسمیار آمادهگی طالبان برای اجرای گفتگوهای صلح را در حالی تبلیغات میداند که روزنامه اکسپرس تربیون به نقل از فیض محمد زلاند، یک کارشناس افغان نوشتهاست که شهابالدین دلاور، قاری دین محمد و سهیل شاهین مذاکره کنندهگان ارشد طالبان برایش گفتهاند که رهبری طالبان حالا به گفتگوهای صلح اولویت میدهد، اما به گفته آنها کابل برای آغاز این گفتگوها نه پلانی دارد و نه ستراتیژی.
عبدالخبیر اوچقون، معاون شورای عالی صلح افغانستان هفته گذشته به رادیو آزادی گفت که پس از تطبیق موافقتنامه صلح با حزب اسلامی به رهبری گلبدین حکمتیار، گفتگوهای صلح با گروه انشعابی طالبان به رهبری ملا رسول آغاز خواهد شد.
اما گزارشهای تائید نشده میرسانند که رسول در پاکستان زندانی شدهاست.
اکسپرس تربیون نوشتهاست، لورا میلر، معاون نماینده خاص امریکا برای افغانستان و پاکستان در نشست اسلامآباد با سفیر امریکا در پاکستان، جود لیونس، مشاور نظامی دفتر نمایندهگی خاص امریکا برای افغانستان و پاکستان و حضرت عمر زاخیلوال، سفیر افغانستان در پاکستان مسئله صلح افغانستان را به بررسی گرفت.
به نوشته روزنامه، نمایندهگان دفتر طالبان در قطر گفتهاند، رهبران طالبان روی ترتیب یک استراتیژی باهم مذاکره میکنند.
روزنامه نوشته که پس از مسافرت رهبران دفتر سیاسی طالبان به اسلامآباد در ماه اکتوبر، تلاشهای دیپلوماتیک افزایش یافتهاست.
طالبان در هفته گذشته برای اولین بار اعلام کردند که ازین پس بالای پروژههای عامالمنفعه در افغانستان حمله نمیکنند.
بر اساس گزارشها، طالبان هفته گذشته شماری از کارشناسان و خبرنگاران را به دفتر شان در قطر هم دعوت کردند.
اسدالله وحیدی، یکی از کارشناسان امور سیاسی است که این دعوت را پذیرفت و به قطر رفت.
او در صحبت با رادیو آزادی گفت، سخنان طالبان نشان دهنده نرمش در موضع آنان بود.
او افزود:
"طالبان گفتند که مانع اصلی در برابر صلح و گفتگو حضور امریکاییها در افغانستان است. آنها گفتند که اگر امریکاییها مطابق یک تقسیم اوقات از افغانستان بیرون شوند، حاضر هستیم که با حکومت افغانستان و مردم این کشور گفتگو کنیم."
بر اساس گزارشها، تدامچی یاماموتو، نماینده خاص منشی عمومی سازمان مللمتحد برای افغانستان نیز هفته گذشته به قطر رفته بود و در آنجا با رهبران طالبان دیدار کردهاست.
گفته شده احتمالاً نقش یوناما یا دفتر هیئت سازمان مللمتحد در افغانستان در گفتگوهای صلح این کشور از مسایل مورد بحث بودهاست.