شماری از تحلیلگران افغان نشست شانگهای یا سازمان همکارهای منطقه یی در قرغزستان را مهم میدانند و میگویند که افغانستان باید از این فرصت استفاده کند.
با وجودیکه هیئت افغانی به حیث ناظر در این نشست اشتراک کرده اما کارشناسان میگویند که مقامات افغان باید از این نشست به نفع کشور سود ببرند.
آنان روز پنجشنبه به رادیو آزادی گفتند که در این نشست روی مشکلات امنیتی و اقتصادی بحث میشود و افغانستان نیز با چالشهای امنیتی و اقتصادی روبرو است.
آنان میافزایند که کشورهای عضو شانگهای از گسترش تروریزم و افراط گرایی در منطقه نگران بوده و افغانستان نیز قربانی اصلی این دو پدیدهاست.
بشیر بیژن یکی از آگاهان سیاسی میگوید که افغانستان باید به کشورهای منطقه انگیزه بدهد تا علیه تروریزم در چوکات یک اجماع منطقه یی اقدام نماید.
او افزود:
" امیدوار هستیم رئیس اجرائیه بر موقف قبلی تاکید کند و خواهان قرارگاههای مشترک منطقه یی برای مبارزه مشترک در برابر دشمن مشترک که تروریزم و دهشت افگنی است شود.
در این صورت اجماع منطقه یی نیز مسیر پیدا میکند."
نشست شانگهای یا سازمان همکاریهای امنیتی، اقتصادی و فرهنگی منطقه یی روز پنجشنبه در بشکیک پایتخت قرغزستان راه اندازی گردید.
چین، روسیه، قزاقستان، قرغزستان، تاجکستان و ازبکستان در سال ۲۰۰۱ میلادی این سازمان را پایه گذاری کردند و مغولستان، ایران، پاکستان، هند و افغانستان در سال ۲۰۱۲ به عنوان ناظر به این سازمان پیوستند.
عبدالله عبدالله رئیس اجرائیه و صلاح الدین ربانی وزیر امور خارجه افغانستان نیز به هدف اشتراک در نشست سالانه این سازمان به قرغزستان رفتهاند.
Your browser doesn’t support HTML5
جاوید فیصل معاون سخنگوی ریاست اجرائیه به رادیو آزادی گفت که آقای عبدالله در مورد مبارزه جدی با تروریزم، پروسه صلح و عضویت دایمی افغانستان در سازمان شانگهای در این نشست تاکید خواهد کرد.
در این حال بصیر رنجبر از کارشناسان اقتصادی میگوید که برخی از کشورهای منطقه مانند چین، هند و روسیه در حال انکشاف بوده و تلاش سرمایه گذاری در منطقه را دارند.
به گفته وی مقامات افغان باید زمینه سرمایه گذاری آنان را در این کشور فراهم ساخته و گام مهمی را در راستای تقویت اقتصاد افغانستان بردارند.
او افزود:
" باید با تروریزم مبارزه شود، در اینجا امنیت، صلح و ثبات تامین شود و به اقتصاد ما توجه گردد.
خصوصآ در حالیکه ما میخواهیم به چهار راه منطقه یی آسیا تبدیل شویم، تقریبآ همه همسایهها برای ما اهمیت قایل هستند و باید تلاش شود تا عضویت دایمی در این سازمان را بدست آوریم."
افغانستان در نشستها و کنفرانسها همواره تلاش کرده تا در امر مبارزه با تروریزم و افراطیت کشورهای منطقه را تشویق کند و از طریق یک اجماع منطقه یی به این مشکل نقطه پایان گذارد.
محمد اشرف غنی رئیس جمهور افغانستان نیز بر این مطلب تاکید کرده و گفتهاست که این اجماع به میان آمده و کشورها و حلقات که در منطقه از تروریزم حمایت میکنند راه جز پیوستن به این اجماع و مبارزه صادقانه در برابر تروریزم ندارند.
گزارش: نسیم شفق