شورای عالی صلح افغانستان میگوید، هشدار پاکستان به طالبان افغان که گویا در مذاکرات صلح از این کشور مشوره گرفته شود، به معنی مداخله آشکار پاکستان در مذاکرات بینالافغانی است.
این شورا از جامعه جهانی و سازمان مللمتحد میخواهد که به اسلامآباد اجازه ندهد تا پروسه صلح این کشور را بخاطر منافع خود، به مانع یا تعویق روبرو کند.
عبدالخبیر اوچقون معاون این شورا روز سه شنبه به رادیو آزادی گفت که مذاکرات بینالافغانی صلح نتیجه خوب دارد و باید از هر نوع مداخله مصون باشد.
وی گفت که فشار اخیر پاکستان بالای طالبان، مداخله آشکار این کشور در مذاکرات صلح بینالافغانی است.
آقای اوچقون افزود:
"این عمل پاکستان که گویا در مذاکرات صلح بین حکومت افغانستان و طالبان، نظر پاکستان باید گرفته شود در مذاکرات صلح افغانستان یک مداخله آشکار پاکستان است و به هیچ صورت قابل قبول نمیباشد."
دو عضو طالبان به شرط افشا نشدن نامشان به آژانس اسوشیتد پرس گفتهاند که پاکستان به سه تن نمایندهگان طالبان که از قطر به پاکستان رفتهاند هشدار داده اگر در مسئله مذاکرات صلح با حکومت افغانستان نظر پاکستان را نگیرند در آن صورت رهبران طالبان با خانوادههای شان از پاکستان خارج خواهند شد.
اما ذبیحالله مجاهد سخنگوی طالبان مسلح در صحبت با رادیو آزادی همچو گزارشها را نادرست خوانده آن را رد کرد.
در همین حال شماری از کارشناسان افغان میگویند پاکستان در این اواخر تلاش دارد از راههای مختلف مذاکرات صلح افغانستان را سبوتاژ کند.
فیض محمد زلاند استاد پوهنتون کابل میگوید، پاکستان میکوشد از طالبان در مسایل افغانستان به حیث آله ستراتیژیک استفاده کند.
وی افزود:
"در این اواخر حکومت افغانستان تلاش میکند که خودش یا به میانجیگری چین و امریکا با طالبان مسلح مذاکره کند اما موقف اخیر پاکستان بخاطر سبوتاژ کردن این روند است تا طالبان را مجبور کند که خواستههایش را بپذیرد."
فیض محمد زلاند همچنان میگوید که اگر زمینه گفتگوهای صلح میان حکومت افغانستان و طالبان مسلح بدون دخالت خارجیها فراهم شود، افغانها این توانایی را دارند تا روند صلح را مؤفق بسازند.
گزارشهای از مذاکرات پنهانی صلح بین حکومت افغانستان و طالبان در ماههای سپتمبر و اکتوبر سال جاری نشر شد.
حکومت افغانستان و طالبان مسلح در مورد این مذاکرات صلح ابراز نظر نکردهاند.
در همین حال اعضای ولسی جرگه افغانستان میگویند یگانه راه حل مشکلات فعلی افغانستان مذاکرات صلح بینالافغانی است.
سید اکرام عضو این جرگه از طالبان مسلح میخواهد که بدون فشارها و خواست بیگانهها به مذاکرات صلح با حکومت افغانستان آماده شود.
او افزود:
"به همه افغانها نیاز است که متوجه باشند تا از سوی برخی کشورها استفاده نشوند و باید کسانیکه مخالف دولت هستند به مذاکرات صلح بینالافغانی آماده شوند و در انکشاف کشور سهم بگیرند."
حدود یک ماه پیش در نتیجه گفتگوهای صلح بینالافغانی میان حکومت افغانستان و حزب اسلامی به رهبری گلبدین حکمتیار، موافقتنامه صلح میان دو طرف امضا شد.
گزارش: نورالله شایان