اداره سر مفتش خاص امریکا در امور بازسازی افغانستان پیشنهاد کرده است که روند تسلیم دهی طیارات اضافی ترانسپورتی به قوای هوایی نو پای افغانستان به تعویق انداخته شود.
این اداره سوالِ را مطرح کرده است که آیا اردوی افغانستان از این نوع طیارات که تا حال در اختیار دارد استفاده کامل می کند و یا نه.
جان سوپکو سر مفتش خاص امریکا در امور بازسازی افغانستان به تازه گی در یک نامه به چک هیگل وزیر دفاع امریکا و جنرال جوزوف دانفورد قوماندان عمومی نیرو های امریکایی و ناتو در افغانستان گفته است در مورد پلان تحویل دهی طیارات اضافی C 130 به اردوی افغانستان نگران است.
سوپکو در این نامه گفته است که بررسی های ابتدایی آنان در مورد این پلان نشان می دهد که به تمام این طیارات نیاز نخواهد بود.
در همین حال تورن بِرات ایووتس یک سخنگوی وزارت دفاع امریکا گفت نامهء سیگار را دریافت کرده اند و پس از بررسی به آن پاسخ مناسب خواهند داد.
والستریت ژورنال می نویسد که قوای هوایی افغانستان با بیش از یکصد فروند طیاره فعالیت می کند که شامل هلیکوپتر های Mi-17 روسی، طیارات آموزشی که از سوی امریکا فراهم شده و طیارات کوچک ترانسپورتی می شود.
اما افغانستان تعداد اندک طیارات بزرگ را برای ماموریت های باربری و حمل و نقل دارا است.
اردوی امریکا در سال 2012 میلادی پلانِ مجهز ساختن قوای هوایی افغانستان با 20 فروند طیاره ترانسپورتی C-27 ساخت ایتالیا را لغو کرد.
این اقدام پس از آن روی دست گرفته شد که قرار داد کنندهء این طیارات در تحویل دهی تعداد کافی طیارات قابل پرواز ناکام ماند.
طیارات که به اساس این پلان خریداری شده در حال حاضر در میدان هوایی بین المللی کابل متوقف اند.
ایالات متحده امریکا پارسال دو فروند طیاره C-130 چهار ماشینه را که قوای هوای ایالات متحده نیز از آن استفاده می کند به افغانستان تحویل داد.
از این طیارات در راستای انتقال مواد انتخاباتی به ولسوالی های دور دست در سراسر افغانستان و هم چنان انتقال کمک های بشری به آسیب دیده گان حادثه طبیعی لغزش زمین در ولایت بدخشان استفاده شد.
اردوی افغانستان از این طیارات برای انتقال مقامات نیز استفاده می کند.
جان سوپکو در این نامه گفته است که آنها با تحلیل و بررسی برنامهء پرواز دو طیاره C-130 که در حال حاضر در افغانستان فعالیت می کنند دریافته اند که از این طیارات کمتر استفاده می شود.
به گفته وی این مساله سوال های را ایجاد کرده است که آیا واقعاً به طیارات بیشتر نیاز خواهند بود و یانه.
این در حالیست که ایالات متحده امریکا پلان دارد تا دو طیاره دیگر از نوع C-130 را به افغانستان تحویل بدهد و در نظر است که یکی از آن ماه آینده تسلیم داده شود.
نامهء سیگار پیشنهاد می کند که پنتاگون یا وزارت دفاع امریکا باید پیش از تحویل دهی طیارات اضافی به افغانستان، به هدف صرفه جویی مصارف نیاز های اردوی این کشور را بررسی کند.
در نامهء دفتر سرمفتش خاص امریکا در امور بازسازی افغانستان آمده است که:
" حذف یک طیاره C-130 می تواند سبب پس انداز 40.5 میلیون دالر تا سال 2017 شود. "
در این حال دولت وزیری معاون سخنگوی وزارت دفاع افغانستان گفته است که هر دو طیاره C-130 در حال حاضر فعالیت دارند اما افزوده است که در مورد پلان تحویل دهی طیارات بیشتر به این کشور آگاهی ندارد.