خبر ها
امضای ۲۰ تفاهمنامهٔ «تجاری» و «همکاری» میان طالبان و قزاقستان بهارزش ۱۲۰ میلیون دالر

وزارت صنعت و تجارت حکومت طالبان از امضای ۲۰ تفاهمنامه بهارزش ۱۲۰ میلیون دالر میان سکتور خصوصی افغانستان و قزاقستان خبر داده است.
این وزارت ناوقت دیشب در شبکهٔ ایکس یا توییتر سابق نوشت که ۱۷ تفاهمنامهٔ تجاری و ۳ تفاهمنامهٔ همکاری در جریان نشست دوجانبهٔ تجارتی تحت مجمع تجاری قزاقـافغان امضا شد.
گفته شده است که در نشست روز سهشنبه با اشتراک نورالدین عزیزی، سرپرست وزارت صنعت و تجارت حکومت طالبان و سریک ژومانگارین، معاون صدراعظم قزاقستان، بر تطبیق این تفاهمنامهها تأکید شد.
هیئت قزاقستان بهتازگی وارد کابل شد و بهگفتهٔ حکومت طالبان، از تمایلش برای سرمایهگذاری در بخشهای مختلف در افغانستان سخن گفت.
تازهترین خبرهای روز را اینجا دنبال کنید
ترمپ: «اعلان بسیار بسیار بزرگ خواهیم داشت، بزرگتر از این نمیشود»

دونالد ترمپ رئیس جمهور ایالات متحده میگوید پیش از سفر هفته آیندهاش به شرق میانه یک «اعلان خیلی بزرگ» خواهد داشت؛ او توضیح بیشتری در این باره نداد.
ترمپ روز سهشنبه ۱۶ ثور در دیدار با صدراعظم کانادا در کاخ سفید به خبرنگاران گفت: «ما یک اعلان خیلی خیلی بزرگ خواهیم داشت؛ بزرگتر از این نمیشود.»
ترمپ در عین حال افزود: «به شما نمیگویم در چه مورد است؛ اما خیلی مثبت است. یکی از مهمترین اعلانهایی خواهد بود که در سالهای اخیر در مورد یک موضوع خاص صادر شده است.»
او توضیح بیشتری در این باره نداد و تنها گفت که این پیام مهم «پنجشنبه یا جمعه یا دوشنبه قبل از سفر ما [به شرقمیانه]» اعلام خواهد شد.
به نوشته خبرگزاری فرانسه، دیپلماتها میگویند که ایالات متحده امیدوار است پیش از سفر ترمپ به شرق میانه پیشرفتی در موضوع نوار غزه حاصل شود.
اما دونالد ترمپ در سخنان خود در کاخ سفید نگفت که آیا اعلان مهم او مربوط به اسرائیل و نوار غزه است یا خیر.
پس از حملات راکتی هند، پروازهای مختل شده در پاکستان از سرگرفته شد

اداره هوانوردی پاکستان اعلامیه جدیدی منتشر کرده که بر اساس آن، حریم هوایی میدانهای هوایی اسلامآباد، لاهور و کراچی برای پروازها بازگشایی شده است.
در اطلاعیه روز چهارشنبه ۱۷ ثور آمده است که در جریان محدودیتهای عملیاتی، حریم هوایی به مدت ۴۸ ساعت بسته شده بود، اما اکنون بهطور کامل باز شده است.
در اطلاعیه همچنین تأکید شده که با در نظر گرفتن وضعیت منطقه، مسافران باید با شرکتهای هوایی مربوطه در تماس باشند، زیرا تصمیم نهایی در مورد زمانبندی و مسیر پروازها با این شرکتها است.
از سوی دیگر، در شفاخانه های پنجاب و اسلامآباد وضعیت اضطراری اعلام شده و رخصتیهای تمام کارکنان صحی لغو شده است.
به داکتران، نرسها و کارمندان صحی دستور داده شده تا در شفاخانهها بمانند.
در تمام ولسوالیها و ادارات نظارتی ایالاتی پنجاب نیز وضعیت اضطراری اعلام شده است.
همچنان، تصمیم به بستهشدن مؤسسات تعلیمی گرفته شده و امروز تمام مکاتب دولتی و خصوصی تعطیل هستند.
ترمپ تنش میان هند و پاکستان را "مایه تأسف" خواند؛ امریکا خواستار خویشتنداری دو طرف شد

دونالد ترمپ رئیسجمهور امریکا، ، افزایش تنش میان هند و پاکستان را «مایه تأسف» خواند و ابراز امیدواری کرد که این درگیریها بهزودی پایان یابد.
پس از حملات هند به مناطق پاکستان و کشمیر تحت کنترل پاکستان، وزیر خارجه امریکا، مارکو روبیو، با مقامات هر دو کشور مسلح به سلاح هستهای گفتگو کرد.
واشنگتن که شریک نزدیک هند و همچنان متحد پاکستان محسوب میشود، از دو طرف خواست از تشدید درگیریها پرهیز کنند.
روبیو بر ادامه تلاشهای امریکا برای یافتن راهحل مسالمتآمیز تأکید کرد و خواستار حفظ خطوط ارتباطی میان دو کشور شد.
سفارت هند در واشنگتن اعلام کرد که مشاور امنیت ملی این کشور، روبیو را در جریان جزئیات حملات نظامی قرار داده است؛ حملاتی که در پی یک حمله مرگبار در تاریخ ۲۲ اپریل انجام شد.
چین به هند و پاکستان: خویشتنداری کنید

چین روز چهارشنبه ۱۷ ثور نگرانی و تأسف خود را نسبت به حملات هند به پاکستان ابراز کرد و از هر دو طرف خواست در پاسخ به این تنش شدید میان دو همسایه مسلح به سلاح هستهای، خویشتنداری نشان دهند.
روز چهارشنبه، هند و پاکستان در امتداد مرز مورد مناقشه خود به تبادل آتش سنگین توپخانه پرداختند، پس از آنکه دهلی نو حملاتی موشکی علیه رقیب دیرینهاش انجام داد.
پاکستان اعلام کرد که در نتیجه حملات هند دستکم ۲۶ نفر کشته شدهاند و هند نیز گفت که آتش توپخانه پاکستان موجب کشته شدن دستکم ۸ نفر در امتداد مرز عملیاتی در منطقه مورد مناقشه کشمیر شده است.
در یک نشست خبری در روز چهارشنبه، پکن همچنین پیشنهاد میانجیگری برای کاهش تنشها را مطرح کرد.
سخنگوی وزارت امور خارجه چین، لین جیان، در بیانیهای گفت: «هند و پاکستان همسایگانی هستند که نمیتوان آنها را از یکدیگر جدا کرد و همچنین همسایگان چین نیز هستند.»
چین با هر دو کشور مرز زمینی مشترک دارد و متحد نزدیک پاکستان محسوب میشود.
هفت شبه نظامی پاکستانی در انفجاری در بلوچستان کشته شدند

مقام ها می گویند که هفت نیروی شبه نظامی پاکستانی روز سه شنبه (۱۶ ثور ) در انفجاری بمب در ایالت بلوچستان در جنوبغرب پاکستان کشته و پنج تن دیگر زخمی شدند.
اردوی پاکستان در اعلامیه ای دیروز گفت که افراد وابسته به گروه جدایی طلب بلوچستان موسوم به اردوی آزادیبخش بلوچ BLA به کاروان حامل نیروهای امنیتی با یک بمب ساخته شده در خانه در نزدیک شهرک مچ در منطقۀ کچی حمله کردند.
یک مقام ارشد حکومت محلی به خبرگزاری فرانس پرس گفته است که موتری که هدف قرار گرفته شامل کاروانی بود که برای یک عملیات امنیتی می رفت.
او افزوده است که ۵ زخمی رویداد توسط هلیکوپتر به یک شفاخانه در شهر کویته مرکز ایالت بلوچستان منتقل شدند.
اردوی آزادی بخش بلوچ مسئولیت حمله را پذیرفته است.
رسانه های ایرانی از سفر قریب الوقوع سرپرست وزارت خارجۀ طالبان به تهران خبر می دهند.

برخی از رسانه های ایرانی گزارش داده اند که امیرخان متقی سرپرست وزارت خارجۀ طالبان در راس یک هیئت بلندپایه هفتۀ آینده به تهران سفر خواهد کرد.
خبرگزاری مهر روز سه شنبه (۱۶ ثور) گزارش داد که در دیدار بین هیئت طالبان و مقام های ایرانی در بارۀ روابط دوجانبه و منافع مشترک گفتگو خواهد شد.
وزارت خارجۀ طالبان در مورد سفر آقای متقی به تهران هنوز چیزی نگفته است.
ایران از معدود کشور های است که با حکومت طالبان تعامل دارد و دیپلماتان این گروه را پذیرفته است.
احتمال باران شدید و جاری شدن سیلاب در ده ولایت افغانستان

ریاست هواشناسی وزارت ترانسپورت و هوانوردی طالبان از احتمال باران و جاری شدن سیلاب در ۱۰ ولایت افغانستان هشدار داده است.
این ریاست در خبرنامه ای روز سه شنبه (۱۶ثور) گفت که خوست ، پکتیا ، ننگرهار ، لوگر، میدان وردک ، پروان ، بدخشان،نورستان، کاپیسا ، و کابل امروز شاهد باران شدید ، رعد برق و سیلاب های آنی خواهند بود.
مقدار باران در نقاط مختلف بین ۱۰ تا ۳۰ ملی متر پیشبینی شده است.
در ادامه گفته شده که در ولایت های غربی و مرکزی احتمال وقوع بادهای نسبتاً شدید وجود دارد که سرعت آن در نقاط مختلف بین ۵۰ تا ۷۵ کیلومتر در ساعت خواهد بود.
این در حالی است که به گفتۀ مقام های محلی طالبان روز جمعه گذشته بر اثر سرازیر شدن سیلاب در ولسوالی بهارک ولایت بدخشان دستکم ۵ تن جان باختند.
سیلاب های اخیر در بدخشان همچنان باعث تخریب زمین های زراعتی ، خانه های مسکونی و مسدود شدن برخی از راه ها شده بود.
احمد شرع رئیس جمهور موقت سوریه در نخستین سفر اروپایی اش امروز به پاریس می رود

یک مقام دولت سوریه می گوید که احمد شرع رئیس جمهور موقت این کشور در دیدار با امانوئل مکرون رئیس جمهور فرانسه در پاریس امروز چهارشنبه ۱۷ ثور در مورد بازسازی سوریۀ بعد از جنگ و همکاری های اقتصادی گفتگو خواهد کرد.
شرع رهبر گروه اسلامگرای هیئت تحریر شام در ماه قوس سال گذشته به دنبال سرنگونی رژیم بشارالاسد رئیس جمهور مخلوع سوریه به قدرت رسید و این نخستین سفر اروپایی اش به عنوان رئیس جمهور موقت سوریه است.
او پیش از این به عربستان سعودی و ترکیه سفر کرده بود.
به گزارش خبرگزاری فرانس پرس ، یک مقام وزارت اطلاعات سوریه گفت که شرع و مکرون در مورد موضوعات دوجانبه و مسائل منطقه ای گفتگو خواهند کرد.
این مقام از افشای نامش خودداری کرده زیرا اجازه نداشت که در این باره با رسانه ها صحبت کند.
قصر الیزۀ فرانسه روز سه شنبه گفت که مکرون "حمایت فرانسه را از ساخت سوریۀ جدید، آزاد، با ثبات و مستقل که به تمام اقشار جامعۀ این کشور احترام بگذارد" تکرار خواهد کرد.
کرزی: پاکستان نام شخصیتهای افغان را بر مراکز علمی بگذارد، نه بر راکتها

حامد کرزی، رئیسجمهور پیشین افغانستان، از پاکستان خواست تا بهجای نامگذاری راکتها و تسلیحات خود به نام شخصیتهای افغان، نام آنان را بر مراکز علمی و فرهنگیاش بگذارد.
آقای کرزی این اظهارات را در صفحه ایکس خود پس از آن مطرح کرد که پاکستان هفته گذشته یک راکت بالستیک جدید به نام «ابدالی» را آزمایش کرد.
او افزود که پیشتر نیز پاکستان راکتهای خود را با نامهای «غزنوی» و «غوری» نامگذاری کرده، در حالیکه «در حال حاضر افغانهای ساکن آن کشور با رفتارهای بد و آزاردهنده مواجهاند.»
به گفته کرزی، افغانستان در طول تاریخ شخصیتهای علمی، فکری، فرهنگی، مبارز و پادشاهان بزرگی را در دامان خود پرورانده که جهان آنان را با احترام یاد میکند و باید نامهایشان به گونهای شایسته مورد استفاده قرار گیرد.
"نیمی از افغانها تا فبروری ۲۰۲۵ هیچ کمکی دریافت نکردهاند"؛ گزارش تازه از بحران بشری در افغانستان

سازمانی بهنام "ریچ" که در زمینه مهاجرت و مناطق آسیبدیده از بحران تحقیق میکند، در گزارشی تازه درباره افغانستان اعلام کرده است که بر اساس ارزیابیهای جدید بازارها، نزدیک به نیمی از مردم افغانستان تا ماه فبروری سال ۲۰۲۵ هیچگونه کمک بشردوستانهای دریافت نکردهاند.
این یافته نشاندهنده بحران عمیق کمکرسانی در افغانستان است که پس از کاهش قابل ملاحظه کمکهای مالی از سوی جامعه جهانی بهوجود آمده است.
این گزارش نشان میدهد که درصد افغانهای نیازمندی که از دریافت کمکها بازماندهاند، از ۳۳ درصد در سال گذشته به ۴۸ درصد در سال جاری افزایش یافته است.
این پایینترین سطح دسترسی نیازمندان به کمکها از زمان به قدرت رسیدن طالبان در سال ۲۰۲۱ تاکنون محسوب میشود.
گزارش که عمدتاً وضعیت اقتصادی مردم افغانستان را در ماه اپریل بررسی کرده و روز سهشنبه در وبسایت ریلیفوب منتشر شده، میافزاید: «اگرچه توزیع کمکها اغلب ماهیت فصلی دارد، اما تغییرات اخیر نشاندهنده تداوم کاهش کمکها نسبت به سالهای گذشته است.»
در این گزارش هشدار داده شده است که اگر برای حمایت از فقیرترین افغانها راهحلی جایگزین پیدا نشود، «این وضعیت تهدیدی جدی برای امنیت غذایی، تقاضای بازار و توان خرید خانوادهها ایجاد خواهد کرد.»
سازمان ملل متحد اعلام کرده که میزان کمکهای بشردوستانه به افغانستان از ۳.۸ میلیارد دالر در سال ۲۰۲۲ به ۱.۷ میلیارد دالر در سال ۲۰۲۴ کاهش یافته است. توقف کمکهای امریکا در ماه جنوری ۲۰۲۵، روند ارائه کمکهای نقدی را مختل کرده، بهویژه برنامههایی که بر پایه کمکهای ارزی تأمین مالی میشدند.
همزمان با کاهش کمکها، افغانستان همچنان با رکود اقتصادی مواجه است.
میزان بیکاری افزایش یافته و تاجران برای تهیه کالا به قرض گرفتن روی آوردهاند.
گزارش ریچ نشان میدهد که ۵۲ درصد فروشندگان برای تأمین کالاهای خود مجبور به گرفتن قرض شدهاند، که عمدتاً از سوی تأمینکنندگان یا بستگان پرداخت شدهاند، زیرا خدمات مالی رسمی همچنان محدود باقی مانده است.