احمد عمر که چند روز قبل از پاکستان به ولایت هرات برگشته میگوید که به مشکل توانسته یک خانه کرایی را به مبلغ هشت هزار افغانی پیدا کند.
"قبلا کرایه یک خانه که تا چهار هزار افغانی بود بین هشت تا ده هزار افغانی افزایش یافته است، من پنج روز میشود از پاکستان برگشتهام، اینجا یک خانه را به هشت هزار افغانی کرایه کردیم، پیدا کردن هشت هزار افغانی برایم بسیار دشوار است. در کنار کرایه خانه، بل برق میاید و مصارف دیگر هم است".
همچنان محمد، که سرپرست یک خانواده پنج نفری است پس از چهار سال زندگی در ایران، یک ماه قبل از آن کشور اخراج شد و حالا در یک خانه کرایی در شهر کابل زندگی میکند، نیز مشکل مشابهی را مطرح میکند.
با سرازیر شدن سیل مهاجران از ایران و پاکستان قیمت کرایه خانهها چند برابر افزایش یافته است
"دراین روزها خانه اصلا هیچ پیدا نمیشود، یگان خانه که پیدا میشود، دو برابر کرایه میخواهند، یک اتاق چهارهزار افغانی کرایه است با صاحبان خانه ها اصلا گپ زده نمیشود در میدان ماندیم از این زندگی کرده مردن بهتر است."
برخی از مالکان رهنمای معاملات در ولایتهای مختلف نیز این مشکل را تایید کرده میگویند که با سرازیر شدن سیل مهاجران از ایران و پاکستان قیمت کرایه خانهها چند برابر افزایش یافته است.
تمیم، مالک یکی از رهنما های معاملات در منطقه کلوله پشته شهر کابل در این مورد به رادیوآزادی گفت: "مردم میایند که من مهاجر پاکستان استم و یا از ایران رد مرز شدیم، برای من یک خانه بین چهار تا پنج هزار باشد، دو اتاقه اگر قبلا هفت هزار بود حالی دوازده هزاراست. کرایه یک خانه چهار اتاقه بیست و پنج هزار افغانی تا چهارصد دالر شده است."
رفیق، مالک یک رهنمای معاملات درولایت ننگرهار هم در این مورد میگوید: "مهاجرین که از پاکستان آمده داخل رهنما میشوند پرسان میکند که خانه کرایی است میگویم نخیر نداریم، اصلا خانه پیدا نمیشود روز صد نفر میایند پرسان خانه را میکنند اما وجود ندارد عواید ما هم وجود ندارد.»
این نگرانی ها درحالی مطرح میشوند که به تازگی وزارت عدلیه حکومت طالبان با نشر اعلامیهای از مالکان املاک که خانههای شان را به کرایه میدهند تقاضا کرده تا با افغان های برگشته از کشورهای همسایه همکاری کرده و خانههای شان را به نرخ مناسب کرایه بدهند.
درچند ماه اخیر هزاران مهاجر افغان از ایران و پاکستان اخراج شده و بدون داشتن هیچ امکاناتی به افغانستان برگشتهاند
دراعلامیه همچنان از تمام دفاتر رهنمای معاملات خواسته شده تا از اخذ کمیشنهای که خلاف مقررات است خودداری کنند.
وزارت عدلیه حکومت طالبان در ادامه از تمام موسسات خیریه خواسته تا در کمک به عودت کنندگان و رسیدگی به نیازهای آنان از هیچ تلاشی دریغ نورزند.
نگرانیها از کمبود خانههای کرایی و افزایش قیمت کرایه خانه درحالی مطرح میشود که درچند ماه اخیر هزاران مهاجر افغان از ایران و پاکستان اخراج شده و بدون داشتن هیچ امکاناتی به افغانستان برگشتهاند.
خبرگزاری دیپیای جرمنی، به تاریخ ۱۴ اپریل به نقل از کمیشنری عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان گزارش داده که در دو هفته گذشته پاکستان ۱۲۷ هزار افغان را از آن کشور به افغانستان بازگشتانده است.
همچنان سازمان بینالمللی مهاجرت (آیاوام) گفته که از جنوری تا دسمبر سال گذشته میلادی بیش از یک میلیون و ۲۰۰ هزار افغان بدون مدرک از ایران به افغانستان بازگردانده شده اند.
شماری از این عودت کنندگان درصحبت با رادیوآزادی گفته اند، که درحال حاضر با کمبود مواد خوراکی و سرپناه روبهرو هستند و نیاز به کمک های عاجل دارند.