خبر ها
برنامه اسکان بشر سازمان ملل متحد: بیش از ۴۰ درصد جمعیت شهری افغانستان در پایتخت این کشور به سرمی برند.

برنامه اسکان بشر سازمان ملل متحد (یوان هبیات) میگوید که بیش از ۴۰ درصد جمعیت شهری افغانستان در پایتخت این کشور به سرمی برند.
این اداره سازمان ملل متحد روز یکشنبه ۲۴ حمل در صفحه ایکس خود نوشته است که بیشتر این جمعیت یعنی چهار نفر از هر پنج نفر در خانه های بدون پلان شهر سازی زندگی می کنند.
یوان هبیات هشدار داده است که این جوامع در برابر رویدادهای شدید اقلیمی مانند سیلابها، بارندگیهای شدید و موجهای گرما بهشدت آسیبپذیر اند.
این درحالی است که افغانستان یکی از ده کشور آسیب پذیر از لحاط تغییرات اقلیمی است.
این اداره سازمان ملل پیش از این در گزارش پیش بینی کرده که تا سال ۲۰۶۰، از هر دو نفر یک نفر در مناطق شهری افغانستان زندگی خواهد کرد.
براساس گزارش این اداره بسیاری از شهرهای این کشور برای این شهرنشینی سریع آماده نیستند.
براساس آمار این اداره در حال حاضر بیش از ۲۵ درصد از جمعیت کل افغانستان در شهرها زندگی می کنند.
تازهترین خبرهای روز را اینجا دنبال کنید
امریکا: به زودی امریکاییهای بیشتری از چند کشور از جمله افغانستان آزاد خواهند شد

تامی بروس، سخنگوی وزارت خارجۀ امریکا روز پنجشنبه (اول می) در یک نشست خبری گفت که در صد روز نخست ریاست جمهور دونالد ترمپ ۴۷ امریکایی که به ناحق در بیرون از این کشور بازداشت شده بودند، از بند آزاد شدند و به زودی زندانیان امریکایی بیشتری از افغانستان، روسیه و وینزویلا رها خواهند شد.
در دور دوم ریاست جمهوری دونالد ترمپ، طالبان دو شهروند امریکایی را از بند رها کردند.
طالبان در پی سفر یک هیئت امریکایی به تاریخ ۲۰ مارچ جورج گلزمن، یک شهروند امریکایی را رها کردند و حدود دو هفته بعد فایی هال، یک شهروند دیگر امریکا را از بند آزاد کردند.
طالبان پیش از این دو شهروند دیگر امریکا را به نامهای رایان کوربیت و ویلیم مککینتی در بدل رهایی یک عضو طالبان به نام محمد خان آزاد کرده بودند.
امریکا و حکومت طالبان تا به حال در بارۀ شمار دقیق شهروندان امریکا که در افغانستان زندانی اند چیزی نگفته اند، اما بر اساس ادعاهای مقامهای امریکایی و خانوادۀ محمود شاه حبیبی، او نیز حدود دو و نیم سال پیش از سوی طالبان در کابل بازداشت شده، اما تا هنوز هیچ اطلاعی در بارۀ او در دست نیست و طالبان نیز موضوع بازداشت او را تأیید نکردند.
ملل متحد ۱۶.۶ میلیون دالر برای کمک به جوامع آسیب پذیر در افغانستان جهت کاهش اثرات خشکسالی اختصاص داد

سازمان ملل متحد مبلغ بی سابقه ای ۱۶.۶ میلیون دالر امریکایی را برای کمک به جوامع آسیب پذیر در افغانستان جهت کاهش اثرات خشکسالی در شمال و شمال شرقی این کشور اختصاص داد.
این بودجه جدید - که اولین و بزرگترین تخصیص مشترک در حمایت از اقدامات پیشگیرانه علیه خشکسالی در افغانستان است - شامل ۶.۶ میلیون دالر از صندوق مرکزی واکنش عاجل (CERF) و ۱۰ میلیون دالر از صندوق بشردوستانه افغانستان است.
خبرنامه روز پنجشنبه اوچا، اداره هماهنگی کمک های بشردوستانه ملل متحد از قول تام فلچر، معاون سرمنشی ملل متحد در امور بشردوستانه و هماهنگ کننده کمک های عاجل منتشر ساخت که در جریان سفر پنج روزه خود به افغانستان گفت: «اقدام مبتنی بر پیش بینی، آینده ای واکنش بشردوستانه را تشکیل میدهد. با علم و معلومات درست، می توانیم سریعتر عمل کنیم، از افراد بیشتری محافظت کنیم و منابع کمیاب را بیشتر به کار گیریم، این درحالیست که کاهش های ویرانگر در بودجه، بحران بشری افغانستان را عمیق تر میکند.»
این ابتکار ملل متحد چهار ولایت ، فاریاب ، سرپل ، تخار وبدخشان را که هنوزهم از خشکسالی های پیهم رنج میبرند، هدف قرار میدهد.
هفته گذشته ، معلومات وپیش بینی های جدید ومشاهدات دهقانان تایید کرد که فاریاب با بدترین خشکسالی در بیش از پنج سال دچار است.
رئیس جمهور ترمپ بودجه رادیو ملی امریکا را قطع کرد

رئیس جمهور ایالات متحدۀ امریکا فرمان قطع بودجۀ رادیو ملی امریکا و تلویزیون عامۀ امریکا را امضا کرد.
دونالد ترمپ با امضای یک فرمان اجرایی به شرکت نشرات عامه امریکا که بودجۀ این رسانهها را تأمین میکند، دستور داده که بودجۀ این رسانههای دولتی را قطع کند.
به گزارش خبرگزاری اسوشیتد پرس، این فرمان به شرکت نشرات عامه و سایر ادارههای فدرال دستور میدهد که بودجۀ فدرال برای رادیو ملی امریکا (ان پی آر) و تلویزیون عامۀ امریکا (پی بی اس) را متوقف کنند.
فرمان اجرایی رئیس جمهور ترمپ همچنان این ادارهها را ملزم میکند که برای ریشهکن کردن منابع غیرمستقیم تأمین مالی عمومی برای سازمانهای خبری تلاش کنند.
رئیس جمهور امریکا دلیل این اقدام را گزارشدهی جانبدارانۀ این رسانهها خوانده است.
بودجۀ این دو رسانۀ دولتی امریکا حدود نیم میلیارد دالر خوانده شده است.
وزیرخارجه امریکا:مسکو و کیف در رسیدن به توافق صلح هنوز هم از همدیگر فاصله دارند

مارکو روبیو، وزیر خارجه امریکا ، و جی دی ونس، معاون رئیس جمهور این کشور ، روز پنجشنبه، یک روز پس از امضای توافقنامه ای بین واشنگتن و کیف که به ایالات متحده امکان دسترسی به منابع معدنی اوکراین را میدهد، در مورد احتمال دستیابی به توافق صلح برای پایان دادن به جنگ در اوکراین ابراز بی اطمینانی کردند.
آقای روبیو درگفتگو با فاکس نیوز گفت: "فکر میکنم ما میدانیم اوکراین کجاست و روسیه در حال حاضر کجاست... آنها به هم نزدیکتر هستند، اما هنوز از هم دور هستند."
جی دی ونس، معاون رئیس جمهور در مصاحبهای جداگانه با این شبکه، ازاین هم بیشتر گفت که جنگ در اوکراین "به این زودیها" پایان نخواهد یافت.
روبیو گفت اگر به زودی درمسئلۀ جنگ اوکراین پیشرفت واقعی حاصل نشود، رئیس جمهور ترمپ ، باید تصمیم بگیرد که چقدر زمان بیشتری را به روند مذاکرات میدهد.
ایالات متحده پیش از این هشدار داده که مذاکرات به مرحله "بحرانی" رسیده است و عدم پیشرفت میتواند به معنای دست کشیدن امریکا از تلاشهای میانجیگری برای پایان دادن به جنگ باشد.
اما وزیرخارجه مارکو روبیو هفته گذشته گفت درحالیکه «پیشرفت واقعی» در مذاکرات برای پایان دادن به تهاجم تمام عیار روسیه به اوکراین حاصل شده است، «آن چند گام آخر این مسیر همیشه سخت ترین گامها خواهند بود و باید به زودی اتفاق بیفتد.»
دونالد ترمپ که دوره دوم ریاست جمهوری خود را در ماه جنوری آغاز کرد، پایان دادن به جنگ اوکراین را در اولویت های اصلی خود قرار داده است. او خواستار آتشبس فوری و کامل شده و از روسیه خواسته است که حملات بی رویه خود به شهرهای اوکراین را متوقف کند.
صدها خانواده روز پنجشنبه از ایران و پاکستان به افغانستان برگشتند

با ادامه برگشت مهاجران به کشور صدها خانواده روز پنجشنبه از ایران و پاکستان به افغانستان برگشتند.
گزارش خبرگزاری دولتی باختر زیرکنترول حکومت طالبان می افزاید که ۸۴۱ خانواده و ازاین جمله ۲۷۰ خانواده از طریق تورخم ننگرهار، ۲۵۶ خانواده از طریق سپین بولدک کندهار، ۱۰۵ خانواده از طریق پل ابریشم نیمروز ، ۸ خانواده از طریق انگور اده پکتیکا ، ۱۹ خانواده از طریق بهرامچه هلمند و ۱۸۳ خانواده از طریق اسلام قلعه هرات به کشور عودت کردند.
خبر می افزاید که این خانواده ها از سوی حکومت طالبان کمک دریافت کردند.
روز چهارشنبه نیز ۹۵۵خانواده از عبورگاه های مختلف به کشور عودت کردند.
ملل متحد می گوید که با همکاری شرکای خود برای عودت کنندگان درسراسر کشور سرپناه می سازد.
کمیشنری عالی سازمان ملل در امور پناهندگان (UNHCR) اعلام کرده که در ماه اپریل گذشته ، بیش از ۲۵۰ هزار افغان از ایران و پاکستان به کشورشان بازگشته اند.
حمله طیاره بی سرنشین روسی در زاپروژیای اوکراین یک کشته و چندین زخمی برجای گذاشت

یک مقام محلی اوکراین می گوید که در یک حملۀ طیارۀ بی سرنشین روسیه یک نفر در شهر زاپوریژیا در جنوب شرق اوکراین ناوقت روز پنجشنبه (۱۱ ثور) کشته شد و دستکم ۱۴ نفر زخمی شدند.
ایوان فیدوروف والی منطقه ای در تلگرام گفت، نیروهای روسی حداقل ده حمله به زاپوریژیا انجام دادند.
به گفته او ، در این حملات خانه های شخصی، بلندمنزل های مسکونی، نهادهای آموزشی و ساحات زیربنایی هدف قرار داده شده اند.در تصاویری که به طور آنلاین منتشر شده است آتش سوزی در یک ساختمان مسکونی دیده می شود.
روسیه پیش از این ، حمله گسترده ای را با طیاره های بی سرنشین به چندین منطقۀ اوکراین انجام داده بود.
در حملۀ روسیه در ۱۰ ثور حداقل دو نفر در اودسا کشته شدند.
دور چهارم مذاکرات هسته ای بین ایالات متحده و ایران به تعویق افتاد

یک مقام ارشد ایران روز پنجشنبه (۱۱ثور) به خبرگزاری رویترز گفت که دور چهارم مذاکرات میان ایالات متحده و ایران که قرار بود روز شنبه هفتۀ آینده در روم برگزار شود، به تعویق افتاده است.
این مقام که از او نام گرفته نشده افزوده است که تاریخ جدید برگزاری این گفتگو ها «بستگی به رویکرد ایالات متحده» دارد.
او همچنان گفته است که تحریم های ایالات متحده بر ایران در جریان مذاکرات هسته ای به طرفین کمک نمی کند تا منازعۀ هسته ای را از طریق دیپلوماسی حل کنند.
عمان، که در گفتگوهای قبلی بین ایالات متحده و ایران نقش میانجی را ایفا کرده است روز پنجشنبه گفت، دور بعدی گفتگو های هسته ای که برای ۱۳ ثور برنامه ریزی شده بود، به «دلایل لوجستیکی» دوباره برنامه ریزی خواهد شد.
در این حال یک منبع آگاه به رویترز گفته است که ایالات متحده هرگز اشتراکش را در دور چهارم مذاکرات در روم تأیید نکرده است.
منبع افزوده که زمان و محل برگزاری دور بعدی مذاکرات هنوز تأیید نشده است ؛ اما انتظار میرود که در آیندۀ نزدیک این کار صورت بگیرد.
مسدود شدن شاهراه کابل – جلال آباد به دلیل لغزش کوه

وزارت فواید عامۀ حکومت طالبان می گوید که لغزش دوبارۀ کوه و سقوط سنگهای کوچک و بزرگ عصر روز پنجشنبه (۱۱ ثور) باعث شد که مسیر اصلی شاهراه کابل – جلال آباد بار دیگر به روی ترافیک مسدود شود.
محمد اشرف حق شناس سخنگوی این وزارت در شبکۀ ایکس شب گذشته نوشت که کوه در ساحۀ تنگی غارو در مسیر شاهراه کابل–جلالآباد، روز گذشته چندین بار به صورت وقفه ای لغزش کرد.
او افزوده است که هرچند پیش از چاشت دیروز پنجشنبه مسیر اصلی پاکاری شد ؛ اما حوالی ساعت ۴ عصر لغزش دوبارۀ کوه و سقوط سنگهای کوچک و بزرگ سبب شد که مسیر اصلی بار دیگر بسته شود.
به گفتۀ آقای حق شناس ، اکنون تردد وسایط از مسیر فرعی در این ساحه بهصورت دوطرفه جریان دارد.
این مقام وزارت فواید عامۀ طالبان در ادامه از رانندگان خواسته است تا هنگام عبور از مسیر فرعی از احتیاط کامل کار گرفته و قوانین ترافیکی را رعایت کنند.
شاهراه کابل – جلال آباد از مسیر های مهمی است که کابل را به ولایت های شرقی افغانستان و از طریق گذرگاه تورخم به پاکستان وصل می کند.
واکنش یک مقام ملل متحد به خودکشی یک دختر جوان در ولایت غور

ریچارد بنیت، گزارشگر ویژۀ ملل متحد برای حقوق بشر افغانستان در مورد خودکشی یک دختر جوان در ولایت غور ابراز تاسف کرده است. آقای بنیت در شبکۀ ایکس امروز پنجشنبه (۱۱ ثور) نوشت که گزارشهایی تکاندهندهای از خودکشی یک زن جوان در غور دریافت کرده است.
او افزوده که پاسخگویی لازم است.
وی همچنان نوشته که سرکوب سیستماتیک جنسیتی همچنان نیازمند حمایت گستردهتر روانی است.
پیش از این ، برخی از رسانه ها گزارش داده بودند که دختری به نام عابده باشندۀ ولسوالی تیورۀ ولایت غور پس از آن دست به خودسوزی زد که بالایش فشار آورده شد تا با یک عضو طالبان ازدواج کند.
وزارت امر به معروف و نهی از منکر طالبان علت مرگ این دختر را خشونت خانوادگی خوانده است.
سیفالاسلام خیبر، سخنگوی این وزارت در شبکۀ ایکس امروز نوشت که بررسی در بارۀ این رویداد آغاز شده است.
پس از بازگشت طالبان به قدرت در افغانستان در نزدیک به چهارسال گذشته ، میزان خشونت ها در برابر زنان در این کشور افزایش یافته است.
سرپرست وزارت خارجۀ طالبان با دو مقام قطری دیدار کرد

سرپرست وزارت خارجۀ طالبان با دو عضو زن کابینۀ حکومت قطر دربارۀ کمکهای بشردوستانه و همکاریهای علمی و فرهنگی گفتگو کرده است.
عبدالقهار بلخی سخنگوی وزارت خارجۀ طالبان در پستی در شبکۀ ایکس امروز پنجشنبه (۱۱ ثور) از دیدار امیرخان متقی با مريم بنت علي بن ناصر آل مسند وزیر دولت قطر در امور همکاریهای بینالمللی و لولوه الخاطر وزیر تحصیلات عالی این کشور خبر داد.
بلخی افزوده است که متقی در این دیدار در کنار ساخت شفاخانهها در افغانستان ، کمک به مهاجران بازگشتی را نیز مهم دانسته است.
سرپرست وزارت خارجۀ طالبان در رأس یک هیئت برای گفتگو در بارۀ روابط دوجانبه و برخی مسایل دیگر در هفتۀ جاری به قطر سفر کرد.
هیچ کشوری حکومت طالبان را هنوز به رسمیت نشناخته ؛ اما قطر از معدود کشور های است که با طالبان تعامل دارد و دیپلماتان این گروه را پذیرفته.