خبر ها
نود و هفتمین جشنواره اسکار؛ «آنورا» عنوان بهترین فیلم را دریافت کرد

در جشنواره اسکار امسال، فیلم «آنورا» جایزه بهترین فلم را دریافت کرد.
مراسم نود و هفتمین دوره اعطای جوایز آکادمی علوم و هنرهای سینما، معروف به اسکار، ناوقت یکشنبه ۱۲ حوت در «تئاتر دالبی هالیوود» در لاسانجلس امریکا برگزار شد.
در این مراسم فیلم «آنورا» شب پر درخششی داشت و پنج اسکار را از آن خود کرد.
آدرین برودی و مایکی مدیسون که در این فلم نقش اول را داشتند جوایز بهترین بازیگران مرد و زن را بدست آوردند.
شان بیکر که این فیلم را ساخته سه اسکار شامل نویسندگی، کارگردانی و تدوین این فیلم را دریافت کرد.
داستان این فیلم درباره یک کارگر جنسی به نام آنورا و پسر یک الیگارش روس به نام وانیا است که میخواهند با یکدیگر ازدواج کنند اما با مخالفت خانواده پسر و همچنین با خطرات دیگر روبهرو میشوند.
دو اسکار بهترین بازیگر نقش مکمل مرد و بهترین بازیگر نقش مکمل زن به ترتیب به کیران سولکین (بازیگر «درد واقعی») و زوئی سالدانا (بازیگر «امیلیا پرز») رسید.
پس از آنورا که پنج اسکار گرفت، فیلم «بروتالیست» با سه جایزه، و فیلمهای «ویکد»، «امیلیا پرز» و قسمت دوم «تلماسه» هر کدام با دو اسکار بیشترین جوایز را به دست آوردند.
تازهترین خبرهای روز را اینجا دنبال کنید
کرزی: پاکستان نام شخصیتهای افغان را بر مراکز علمی بگذارد، نه بر راکتها

حامد کرزی، رئیسجمهور پیشین افغانستان، از پاکستان خواست تا بهجای نامگذاری راکتها و تسلیحات خود به نام شخصیتهای افغان، نام آنان را بر مراکز علمی و فرهنگیاش بگذارد.
آقای کرزی این اظهارات را در صفحه ایکس خود پس از آن مطرح کرد که پاکستان هفته گذشته یک راکت بالستیک جدید به نام «ابدالی» را آزمایش کرد.
او افزود که پیشتر نیز پاکستان راکتهای خود را با نامهای «غزنوی» و «غوری» نامگذاری کرده، در حالیکه «در حال حاضر افغانهای ساکن آن کشور با رفتارهای بد و آزاردهنده مواجهاند.»
به گفته کرزی، افغانستان در طول تاریخ شخصیتهای علمی، فکری، فرهنگی، مبارز و پادشاهان بزرگی را در دامان خود پرورانده که جهان آنان را با احترام یاد میکند و باید نامهایشان به گونهای شایسته مورد استفاده قرار گیرد.
"نیمی از افغانها تا فبروری ۲۰۲۵ هیچ کمکی دریافت نکردهاند"؛ گزارش تازه از بحران بشری در افغانستان

سازمانی بهنام "ریچ" که در زمینه مهاجرت و مناطق آسیبدیده از بحران تحقیق میکند، در گزارشی تازه درباره افغانستان اعلام کرده است که بر اساس ارزیابیهای جدید بازارها، نزدیک به نیمی از مردم افغانستان تا ماه فبروری سال ۲۰۲۵ هیچگونه کمک بشردوستانهای دریافت نکردهاند.
این یافته نشاندهنده بحران عمیق کمکرسانی در افغانستان است که پس از کاهش قابل ملاحظه کمکهای مالی از سوی جامعه جهانی بهوجود آمده است.
این گزارش نشان میدهد که درصد افغانهای نیازمندی که از دریافت کمکها بازماندهاند، از ۳۳ درصد در سال گذشته به ۴۸ درصد در سال جاری افزایش یافته است.
این پایینترین سطح دسترسی نیازمندان به کمکها از زمان به قدرت رسیدن طالبان در سال ۲۰۲۱ تاکنون محسوب میشود.
گزارش که عمدتاً وضعیت اقتصادی مردم افغانستان را در ماه اپریل بررسی کرده و روز سهشنبه در وبسایت ریلیفوب منتشر شده، میافزاید: «اگرچه توزیع کمکها اغلب ماهیت فصلی دارد، اما تغییرات اخیر نشاندهنده تداوم کاهش کمکها نسبت به سالهای گذشته است.»
در این گزارش هشدار داده شده است که اگر برای حمایت از فقیرترین افغانها راهحلی جایگزین پیدا نشود، «این وضعیت تهدیدی جدی برای امنیت غذایی، تقاضای بازار و توان خرید خانوادهها ایجاد خواهد کرد.»
سازمان ملل متحد اعلام کرده که میزان کمکهای بشردوستانه به افغانستان از ۳.۸ میلیارد دالر در سال ۲۰۲۲ به ۱.۷ میلیارد دالر در سال ۲۰۲۴ کاهش یافته است. توقف کمکهای امریکا در ماه جنوری ۲۰۲۵، روند ارائه کمکهای نقدی را مختل کرده، بهویژه برنامههایی که بر پایه کمکهای ارزی تأمین مالی میشدند.
همزمان با کاهش کمکها، افغانستان همچنان با رکود اقتصادی مواجه است.
میزان بیکاری افزایش یافته و تاجران برای تهیه کالا به قرض گرفتن روی آوردهاند.
گزارش ریچ نشان میدهد که ۵۲ درصد فروشندگان برای تأمین کالاهای خود مجبور به گرفتن قرض شدهاند، که عمدتاً از سوی تأمینکنندگان یا بستگان پرداخت شدهاند، زیرا خدمات مالی رسمی همچنان محدود باقی مانده است.
اردوی پاکستان: ۸ «خوارج» در عملیات نظامی در خیبر پختونخوا کشته شدند

اردوی پاکستان گفته که در جریان عملیاتهایی در مناطق مختلف ایالت خیبر پختونخوا، هشت فرد مسلح کشته شدهاند.
روابط عامه اردوی پاکستان در خبرنامهای که روز دوشنبه، ۵ می، منتشر کرده، گفته است این عملیاتها بر اساس اطلاعات استخباراتی، در شب دوشنبه و سهشنبه در مناطق وزیرستان شمالی و جنوبی، بنو و خیبر انجام شدهاند.
اردوی پاکستان این افراد را «خوارج» خوانده است؛ اصطلاحی که معمولاً برای اعضای گروه تحریک طالبان پاکستان (TTP) به کار میرود، اما مشخص نیست که کشتهشدگان عضو کدام گروه بودند.
در این عملیاتها یک سرباز اردو هم زخمی شده است.
تاکنون هیچ گروهی مسئولیت این درگیریها را بر عهده نگرفته.
سازمان جهانی صحت دومین مورد پولیو در ۲۰۲۵ در افغانستان را تایید کرد

سازمان جهانی صحت دومین مورد ابتلا به ویروس پولیو در افغانستان را در سال جاری تأیید کرد؛ این مورد در ماه مارچ در ولایت هلمند شناسایی شده است.
این مورد پس از شناسایی نخستین ابتلا در ولسوالی بالامرغاب ولایت بادغیس ثبت شده، جایی که یک دختر پنجساله به این ویروس مبتلا شد.
همچنین تا کنون ۱۸ نمونه محیطی مثبت از ویروس پولیو در ولایتهایی چون کندهار، هلمند، کابل، لغمان، ننگرهار و زابل گزارش شده است.
افغانستان و پاکستان همچنان تنها کشورهاییاند که پولیو در آنها محو نشده. کارشناسان صحی هشدار میدهند که محدودیتهای طالبان بر کار زنان در بخش صحی، روند واکسیناسیون را با دشواری روبرو کرده و خطر شیوع بیشتر را افزایش داده است.
پولیو یک بیماری ویروسی است که تداوی ندارد و تنها با واکسیناسیون می توان کودکان را از آن نجات داد.
فعالیت میدانهای هوایی مسکو برای چند ساعت به دلیل حملات طیارههای بیسرنشین اوکراین متوقف شد

مقامات روسیه میگویند که حملات شبانۀ طیارههای بیسرشنین (درون) اوکراین به مسکو باعث توقف فعالیت سه میدان هوایی اصلی پایتخت برای چند ساعت شد.
سرگئی سوبیانین، شاروال مسکو در ساعات اولیۀ صبح امروز (سهشنبه، ۱۶ ثور) با انتشار چندین پست در پیامرسان تلگرام اعلام کرد که دستکم ۱۹ درون اوکراینی در نزدیکی مسکو منهدم شدند.
او افزود که بنابر گزارشهای اولیه هیچ "خسارت یا جراحت جدی" در محل سقوط بقایای این درونها در نزدیکی یکی از بزرگراههای اصلی منتهی به مسکو وجود نداشته است.
سازمان نظارت بر هوانوردی روسیه هم در تلگرام اعلام کرد پروازها در هر چهار میدان هوایی مسکو، شامل ونوکووا، دوموددووا، شرمتیوو و ژوکوفسکی، برای اطمینان از ایمنی هوایی متوقف شده است.
این سازمان بعدتر اعلام کرد که پروازها در هر چهار میدان هوایی از سر گرفته شدهاند.
کییف هنوز در مورد این حمله پهپادی اظهار نظری نکرده است، اما مقامات اوکراینی پیش از این وقوع حملاتی از این دست با هدف ضربه زدن به اهداف نظامی و زیرساختهای پشتیبانی از اقدامات جنگی مسکو را تأیید کرده و آنها را پاسخی به حملات مداوم روسیه به مناطق مسکونی و زیرساختهای انرژی اوکراین دانستهاند.
انتونیو گوترش، سرمنشی ملل متحد از هند و پاکستان خواست از درگیری نظامی خودداری کنند

گوترش ناوقت روز دوشنبه، ۵ می در صفحۀ ایکس خود نوشت که تنش بین دو کشور به بالاترین سطح خود در سالهای اخیر رسیده است.
او افزوده که هند و پاکستان باید از درگیری نظامی که میتواند به راحتی از کنترل خارج شود، اجتناب کنند.
تنش میان هند و پاکستان افزایش یافت که در حملۀ مسلحانه به گردشگران در منطقۀ پهلگام کشمیر تحت کنترل هند در ۲۲ اپریل، ۲۶ نفر کشته و ۱۷ نفر دیگر زخمی شدند.
هند این حمله را تروریستی خواند و پاکستان را به دست داشتن در این حمله متهم کرد.
اسلامآباد پس از این حادثه که منجر به کشته شدن ۲۵ هندی و یک گردشگر نیپالی و زخمی شدن ۱۷ نفر دیگر شد، هرگونه دخالت در این حمله را رد کرد و خواستار "تحقیقات بیطرفانه" در بارۀ این حمله شد.
کمیشنری عالی متحد در امور پناهندگان نگران سرنوشت نامعلوم برگشتکنندگان افغان از کشورهای همسایه است

این کمیشنری روز دوشنبه، ۱۵ ثور با نشر گزارشی گفته است که تنها در ماه اپریل ۲۸۰ هزار مهاجر افغان از پاکستان و ایران اخراج شدند و یا مجبور به برگشت شده اند.
به گفتۀ این سازمان، از میان ۱۴۴ هزار نفری که در ماه اپریل از پاکستان برگشت کردند، ۳۰ هزار نفرشان اخراج شده اند.
کمیشنری عالی متحد در امور پناهندگان (یو ان اچ سی آر) میگوید که بسیاری از این برگشتکنندگان دههها پیش افغانستان را ترک کرده بودند و حالا پس از وارد شدن به افغانستان نمیدانند که کجا بروند و چه کار کنند.
این ادارۀ ملل متحد افزوده است، بیشتر این برگشت کنندگان نمیدانند چگونه از فرزندانشان در کشوری نگهداری کنند که فقر و بیکاری در آن در سالهای اخیر افزایش یافته و نیمی از جمعیت آن برای تأمین نیازهای اولیۀ خود به کمکهای خارجی وابسته هستند.
تیم ملی کریکت افغانستان در ردهبندی بازیهای یک روزۀ بینالمللی (ODI) در جایگاه هفتم قرار گرفت

شورای بینالمللی کریکت در گزارشی که روز دوشنبه منتشر کرد، ردهبندی ۲۰ تیم برتر جهان را اعلام کرد.
بر اساس این رده بندی، جایگاه اول به تیم نیوزلند و پس از آن تیم استرالیا و جایگاه بیستم به تیم امارات متحده عربی تعلق گرفت.
بورد کریکت افغانستان در اعلامیهای که در صفحۀ فیسبوک خود منتشر کرده، گفته است که این اولین بار است که تیم افغانستان در ردهبندی بازیهای یک روزه بینالمللی به این مقام رسیده است.
بر اساس این ردهبندی جدید، تیم کریکت افغانستان در مسابقات ۵۰ آوره از انگلیس و ویست اندیز پیشی گرفته است.
سازمان حقوق بشر ایران: اخیراً ۲ افغان در این کشور اعدام شدند

این سازمان که در بیرون از ایران فعالیت میکند، روز دوشنبه، ۱۵ ثور گزارش داده که حکم اعدام این دو شهروند افغانستان و ۴ زندانی دیگر چهارشنبۀ هفتۀ گذشته در زندان قزل حصار کرج اجرا شده است.
هویت شهروندان افغانستان که اعدام شدند، مشخص نشده، اما گفته شده که یکی از آنان به اتهام قاچاق مواد مخدر زندانی بوده و دیگر آن به اتهام تجاوز جنسی در انتظار اعدام بوده است.
بر اساس آمار سازمان حقوق بشر ایران، در سال ۲۰۲۴ دست کم ۸۰ افغان در ایران اعدام شده اند، اما این سازمان شمار افغانهای اعدام شده در سال ۲۰۲۵ را مشخص نکرده است.
سازمان حقوق بشر ایران افزوده که اعدامهای مربوط به قاچاق مواد مخدر در این کشور در ۵ سال اخیر به گونۀ چشمگیری افزایش یافته است.
این سازمان که مخالف اعدامها در ایران است، گفته است که از آغاز سال جاری میلادی تا کنون ۳۵۹ نفر در ایران به اتهامهای مختلف اعدام شده اند.
مرکز خبرنگاران افغانستان: منع نشر تصاویر زنده از پنجشیر خلاف قانون رسانهها است

مرکز خبرنگاران افغانستان میگوید گسترش ممنوعیت نشر تصاویر زنده جان در بیشتر از نیم ولایات افغانستان نگران کننده است و به دسترسی مردم به اطلاعات تاثیر منفی می گذارد.
این درحالی است که دفتر والی طالبان پنجشیر امروز دوشنبه ۱۵ثور در نشستی با تأکید بر اجرای قانون امر به معروف و نهی از منکر، نشر عکس و تصویر زندهجان را مطابق با این قانون در ولایت پنجشیر و رسانههای این ولایت ممنوع اعلام کرد.
این درحالی است یافتههای مرکز خبرنگاران نشان میدهد که پیش از پنجشیر، ممنوعیت نشر تصاویر زندهجان در قندهار، تخار، بادغیس، هلمند، ننگرهار، نورستان، فراه، نیمروز، بدخشان، بغلان، جوزجان، زابل، پروان، کندز، بامیان، دایکندی و فاریاب به طور رسمی اعلام و اجرا شده است.
مرکز خبرنگاران افغانستان ادامه وضع این ممنوعیت را خلاف با اصول آزادی بیان و قانون رسانههای همگانی خوانده است.
به بیان این مرکز وضع قوانین سختگیرانه طالبان بر رسانهها سبب توقف نشرات رسانههای تصویری در ولایات افغانستان شده است.