افغانستان
پایان ماموریت دیپلوماتان نظام جمهوری مخلوع افغانستان در سفارت افغانستان در انقره

سفارت افغانستان در انقره در اطلاعیهای در فیسبوک خود گفت که تمامی دیپلوماتهای دورۀ جمهوریت از امروز (پنجشنبه، ۱۸ دلو) به ماموریت خود خاتمه دادند.
در ادامه آمده که در نبود یک حاکمیت مشروع و مبتنی بر ارادۀ مردم در افغانستان، این سفارت بعد از ظهر امروز به وزارت امور خارجۀ جمهوری ترکیه تسلیم داده شد.
پیش از این یک منبع آگاه به رادیو آزادی گفت که شش دیپلومات جمهوری مخلوع افغانستان به شمول سفیر به وظایف خود پایان دادند.
منبع گفت که تا شش دیپلمات دیگر به شمول سه فردی که از سوی طالبان گماشته شده اند، در سفارت هستند.
حکومتهای طالبان و ترکیه هنوز در این مورد چیزی نگفته اند.
تازهترین خبرهای روز را اینجا دنبال کنید
کرزی: پاکستان نام شخصیتهای افغان را بر مراکز علمی بگذارد، نه بر راکتها

حامد کرزی، رئیسجمهور پیشین افغانستان، از پاکستان خواست تا بهجای نامگذاری راکتها و تسلیحات خود به نام شخصیتهای افغان، نام آنان را بر مراکز علمی و فرهنگیاش بگذارد.
آقای کرزی این اظهارات را در صفحه ایکس خود پس از آن مطرح کرد که پاکستان هفته گذشته یک راکت بالستیک جدید به نام «ابدالی» را آزمایش کرد.
او افزود که پیشتر نیز پاکستان راکتهای خود را با نامهای «غزنوی» و «غوری» نامگذاری کرده، در حالیکه «در حال حاضر افغانهای ساکن آن کشور با رفتارهای بد و آزاردهنده مواجهاند.»
به گفته کرزی، افغانستان در طول تاریخ شخصیتهای علمی، فکری، فرهنگی، مبارز و پادشاهان بزرگی را در دامان خود پرورانده که جهان آنان را با احترام یاد میکند و باید نامهایشان به گونهای شایسته مورد استفاده قرار گیرد.
"نیمی از افغانها تا فبروری ۲۰۲۵ هیچ کمکی دریافت نکردهاند"؛ گزارش تازه از بحران بشری در افغانستان

سازمانی بهنام "ریچ" که در زمینه مهاجرت و مناطق آسیبدیده از بحران تحقیق میکند، در گزارشی تازه درباره افغانستان اعلام کرده است که بر اساس ارزیابیهای جدید بازارها، نزدیک به نیمی از مردم افغانستان تا ماه فبروری سال ۲۰۲۵ هیچگونه کمک بشردوستانهای دریافت نکردهاند.
این یافته نشاندهنده بحران عمیق کمکرسانی در افغانستان است که پس از کاهش قابل ملاحظه کمکهای مالی از سوی جامعه جهانی بهوجود آمده است.
این گزارش نشان میدهد که درصد افغانهای نیازمندی که از دریافت کمکها بازماندهاند، از ۳۳ درصد در سال گذشته به ۴۸ درصد در سال جاری افزایش یافته است.
این پایینترین سطح دسترسی نیازمندان به کمکها از زمان به قدرت رسیدن طالبان در سال ۲۰۲۱ تاکنون محسوب میشود.
گزارش که عمدتاً وضعیت اقتصادی مردم افغانستان را در ماه اپریل بررسی کرده و روز سهشنبه در وبسایت ریلیفوب منتشر شده، میافزاید: «اگرچه توزیع کمکها اغلب ماهیت فصلی دارد، اما تغییرات اخیر نشاندهنده تداوم کاهش کمکها نسبت به سالهای گذشته است.»
در این گزارش هشدار داده شده است که اگر برای حمایت از فقیرترین افغانها راهحلی جایگزین پیدا نشود، «این وضعیت تهدیدی جدی برای امنیت غذایی، تقاضای بازار و توان خرید خانوادهها ایجاد خواهد کرد.»
سازمان ملل متحد اعلام کرده که میزان کمکهای بشردوستانه به افغانستان از ۳.۸ میلیارد دالر در سال ۲۰۲۲ به ۱.۷ میلیارد دالر در سال ۲۰۲۴ کاهش یافته است. توقف کمکهای امریکا در ماه جنوری ۲۰۲۵، روند ارائه کمکهای نقدی را مختل کرده، بهویژه برنامههایی که بر پایه کمکهای ارزی تأمین مالی میشدند.
همزمان با کاهش کمکها، افغانستان همچنان با رکود اقتصادی مواجه است.
میزان بیکاری افزایش یافته و تاجران برای تهیه کالا به قرض گرفتن روی آوردهاند.
گزارش ریچ نشان میدهد که ۵۲ درصد فروشندگان برای تأمین کالاهای خود مجبور به گرفتن قرض شدهاند، که عمدتاً از سوی تأمینکنندگان یا بستگان پرداخت شدهاند، زیرا خدمات مالی رسمی همچنان محدود باقی مانده است.
سازمان جهانی صحت دومین مورد پولیو در ۲۰۲۵ در افغانستان را تایید کرد

سازمان جهانی صحت دومین مورد ابتلا به ویروس پولیو در افغانستان را در سال جاری تأیید کرد؛ این مورد در ماه مارچ در ولایت هلمند شناسایی شده است.
این مورد پس از شناسایی نخستین ابتلا در ولسوالی بالامرغاب ولایت بادغیس ثبت شده، جایی که یک دختر پنجساله به این ویروس مبتلا شد.
همچنین تا کنون ۱۸ نمونه محیطی مثبت از ویروس پولیو در ولایتهایی چون کندهار، هلمند، کابل، لغمان، ننگرهار و زابل گزارش شده است.
افغانستان و پاکستان همچنان تنها کشورهاییاند که پولیو در آنها محو نشده. کارشناسان صحی هشدار میدهند که محدودیتهای طالبان بر کار زنان در بخش صحی، روند واکسیناسیون را با دشواری روبرو کرده و خطر شیوع بیشتر را افزایش داده است.
پولیو یک بیماری ویروسی است که تداوی ندارد و تنها با واکسیناسیون می توان کودکان را از آن نجات داد.
کمیشنری عالی متحد در امور پناهندگان نگران سرنوشت نامعلوم برگشتکنندگان افغان از کشورهای همسایه است

این کمیشنری روز دوشنبه، ۱۵ ثور با نشر گزارشی گفته است که تنها در ماه اپریل ۲۸۰ هزار مهاجر افغان از پاکستان و ایران اخراج شدند و یا مجبور به برگشت شده اند.
به گفتۀ این سازمان، از میان ۱۴۴ هزار نفری که در ماه اپریل از پاکستان برگشت کردند، ۳۰ هزار نفرشان اخراج شده اند.
کمیشنری عالی متحد در امور پناهندگان (یو ان اچ سی آر) میگوید که بسیاری از این برگشتکنندگان دههها پیش افغانستان را ترک کرده بودند و حالا پس از وارد شدن به افغانستان نمیدانند که کجا بروند و چه کار کنند.
این ادارۀ ملل متحد افزوده است، بیشتر این برگشت کنندگان نمیدانند چگونه از فرزندانشان در کشوری نگهداری کنند که فقر و بیکاری در آن در سالهای اخیر افزایش یافته و نیمی از جمعیت آن برای تأمین نیازهای اولیۀ خود به کمکهای خارجی وابسته هستند.
تیم ملی کریکت افغانستان در ردهبندی بازیهای یک روزۀ بینالمللی (ODI) در جایگاه هفتم قرار گرفت

شورای بینالمللی کریکت در گزارشی که روز دوشنبه منتشر کرد، ردهبندی ۲۰ تیم برتر جهان را اعلام کرد.
بر اساس این رده بندی، جایگاه اول به تیم نیوزلند و پس از آن تیم استرالیا و جایگاه بیستم به تیم امارات متحده عربی تعلق گرفت.
بورد کریکت افغانستان در اعلامیهای که در صفحۀ فیسبوک خود منتشر کرده، گفته است که این اولین بار است که تیم افغانستان در ردهبندی بازیهای یک روزه بینالمللی به این مقام رسیده است.
بر اساس این ردهبندی جدید، تیم کریکت افغانستان در مسابقات ۵۰ آوره از انگلیس و ویست اندیز پیشی گرفته است.
سازمان حقوق بشر ایران: اخیراً ۲ افغان در این کشور اعدام شدند

این سازمان که در بیرون از ایران فعالیت میکند، روز دوشنبه، ۱۵ ثور گزارش داده که حکم اعدام این دو شهروند افغانستان و ۴ زندانی دیگر چهارشنبۀ هفتۀ گذشته در زندان قزل حصار کرج اجرا شده است.
هویت شهروندان افغانستان که اعدام شدند، مشخص نشده، اما گفته شده که یکی از آنان به اتهام قاچاق مواد مخدر زندانی بوده و دیگر آن به اتهام تجاوز جنسی در انتظار اعدام بوده است.
بر اساس آمار سازمان حقوق بشر ایران، در سال ۲۰۲۴ دست کم ۸۰ افغان در ایران اعدام شده اند، اما این سازمان شمار افغانهای اعدام شده در سال ۲۰۲۵ را مشخص نکرده است.
سازمان حقوق بشر ایران افزوده که اعدامهای مربوط به قاچاق مواد مخدر در این کشور در ۵ سال اخیر به گونۀ چشمگیری افزایش یافته است.
این سازمان که مخالف اعدامها در ایران است، گفته است که از آغاز سال جاری میلادی تا کنون ۳۵۹ نفر در ایران به اتهامهای مختلف اعدام شده اند.
مرکز خبرنگاران افغانستان: منع نشر تصاویر زنده از پنجشیر خلاف قانون رسانهها است

مرکز خبرنگاران افغانستان میگوید گسترش ممنوعیت نشر تصاویر زنده جان در بیشتر از نیم ولایات افغانستان نگران کننده است و به دسترسی مردم به اطلاعات تاثیر منفی می گذارد.
این درحالی است که دفتر والی طالبان پنجشیر امروز دوشنبه ۱۵ثور در نشستی با تأکید بر اجرای قانون امر به معروف و نهی از منکر، نشر عکس و تصویر زندهجان را مطابق با این قانون در ولایت پنجشیر و رسانههای این ولایت ممنوع اعلام کرد.
این درحالی است یافتههای مرکز خبرنگاران نشان میدهد که پیش از پنجشیر، ممنوعیت نشر تصاویر زندهجان در قندهار، تخار، بادغیس، هلمند، ننگرهار، نورستان، فراه، نیمروز، بدخشان، بغلان، جوزجان، زابل، پروان، کندز، بامیان، دایکندی و فاریاب به طور رسمی اعلام و اجرا شده است.
مرکز خبرنگاران افغانستان ادامه وضع این ممنوعیت را خلاف با اصول آزادی بیان و قانون رسانههای همگانی خوانده است.
به بیان این مرکز وضع قوانین سختگیرانه طالبان بر رسانهها سبب توقف نشرات رسانههای تصویری در ولایات افغانستان شده است.
پاکستان موشکی را به نام «فتح» با برد ۱۲۰ کیلومتر آزمایش کرد

اردوی پاکستان میگوید یک موشک زمینبهزمین را به نام «فتح» با برد ۱۲۰ کیلومتر را بهعنوان بخشی از مانور نظامی خود آزمایش کردهاست.
رسانه جیو نیوز پاکستان امروز دوشنبه ۱۵ ثور از قول اردوی پاکستان گزارش داده که هدف این آزمایش، اطمینان از آمادگی عملیاتی نیروها و سنجش پارامترهای تخنیکی حیاتی، از جمله سیستم موشکی و دقت آن بودهاست.
پیش از این پاکستان یک موشک را روز شنبه، ۱۳ ثور به نام "ابدالی" آزمایش کرد که مسافتی برابر با ۴۵۰ کیلومتر را طی می تواند.
این در حالیست که به دنبال یک حملۀ مرگبار هفتۀ گذشته در کشمیر تحت اداره هند، تنش ها بین اسلامآباد و دهلی نو افزایش یافته است.
در این حمله دست کم ۲۶ گردشگر که بیشتر هندی بودند، کشته شدند.
هند پاکستان را به دست داشتن در این حمله متهم کرده است، اتهامی که اسلام آباد آن را رد کرده است.
صندوق جمعیت سازمان ملل متحد قابلهها در افغانستان ۹۰ درصد مراقبتهای صحی را انجام میدهند

صندوق جمعیت سازمان ملل متحد «یو ان اف پی ای» همزمان با روز جهانی قابلهها میگوید در افغانستان قابلهها ۹۰ درصد مراقبتهای صحی ضروی را انجام میدهند.
این اداره ملل متحد امروز دوشنبه، ۱۶ ثور در صفحهٔ ایکس خود نوشته است که در زمان بحرانی، مراقبتهای صحی بهویژه در دوران بارداری و زایمان از نیازهای اساسی است و این قابلهها هستند که با ارائه این خدمات، جان بسیاری را نجات میدهند.
در همین حال قابلهها نیز در صحبت با رادیو آزادی از چالشهای کاری، معاش پایین، نبود امکانات برای ارایه خدمات شکایت دارند.
صندوق جمعیت سازمان ملل پیش از این نیز گفته بود که افغانستان به بیش از ۱۸ هزار قابله برای حفظ جان مادران و نوزادان نیاز دارد، اما منع آموزش و مسدود شدن انستیوتهای صحی باعث کمبود شدید در این بخش شده است.
روز جهانی قابله ها در حالی فرا رسیده که حکومت طالبان درماه قوس۱۴۰۳ آموزش رشتههای قابلگی را در انستیتوت های نیمه عالی، در افغانستان ممنوع کرد، تصمیمی که خشم نهادهای بینالمللی را برانگیخت وضربهای بر سلامت زنان در افغانستان خوانده شد.
(UNHCR): در ماه اپریل گذشته صد ها هزار افغان در شرایط بسیار دشواری به کشورخود بازگشته اند

کمشنری عالی ملل متحد برای پناهجویان (UNHCR) میگوید که در ماه اپریل گذشته ۲۵۰ هزار پناهنده افغان در شرایط بسیار دشواری به کشورخود بازگشته اند.
این کمشنری درخبرنامه روز یکشنبه خود درشبکه اجتماعی اکس افزود که درمیان این عودت کنندگان زنان ، ودخترانی نیز هستند که با آینده نا معلوم ومحدودیت های در تحصیل ، کار وآزادی رفت وآمد مواجه هستند.
کمشنری عالی ملل متحد برای پناهجویان تاکید می کند که هرگونه بازگشت به کشور باید داوطلبانه ، ایمن ، وآبرومندانه باشد.
UNHCR پیش از این هشدار داده بود که بحران بشری روز افزود د در افغانستان با بازگشت اجباری پناهندگان افغان از کشورهای همسایه شدت اختیار میکند.
فدراسیون بینالمللی صلیب سرخ و هلال احمر (IFRC) از جامعه جهانی به دلیل بازگشت بیسابقۀ مهاجران افغان از پاکستان وایران ، درخواست کمک فوری کرده است.