سفارت افغانستان در کنترل حکومت طالبان در پاکستان گفته است که از شروع این روند تا حال تعداد ۸۰۰ افغان بهشمول زنان و کودکان خودسرانه از سوی پولیس بازداشت و بهگونهٔ اجباری به افغانستان فرستاده شدهاند.
این سفارت ناوقت روز دوشنبه، ۱۷ ماه جدی، در اعلامیهای گفته که بازداشت افغانهای دارای اسناد قانونی معتبر و ویزه، کارتهای «پیاوآر و ایسیسی» آنان را بهشدت نگران ساخته و این نگرانی خود را با جانب حکومت پاکستان هم شریک کرده است.
در اعلامیه گفته شده که در میان اخراجشدهها ۱۳۷ تن از کسانی هم وجود دارد که ویزههایشان ختم شده، اما برای تمدید اقدام کرده بودند.
«جدایی اعضای خانوادههای مهاجر»
در اعلامیهٔ سفارت این هم آمده که این اقدام پولیس بهشمول زنان و کودکان سبب جدایی میان خانوادههای افغان شده و درحالحاضر بیشتر خانوادهها در سرگردانی و نگرانی بهسر میبرند.
سفارت افغانستان در کنترل حکومت طالبان در اسلامآباد از کمیشنری عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان، یواناچسیآر، خواسته که هرچه زودتر برای متوقفساختن روند بازداشت افغانها از سوی پولیس پاکستان مداخله کرده و جلو روند اخراج افغانها به افغانستان را بگیرد.
روایتهای مختلف مهاجران افغان از وضعیت در پاکستان
پسرم را پولیس بازداشت کرد، مدت ویزهٔ من ختم شده است، من از ترس نزدیک نشدم.
شماری از افغانهای مهاجر مقیم اسلامآباد میگویند، که بهروز سهشنبه نیز عملیات بازداشت گروهی مهاجران افغان در پایتخت پاکستان جریان دارد.
یک مهاجر افغان در اسلامآباد که نخواست نامش در گزارش نوشته شود و یک پسرش صبح روز سهشنبه از سوی پولیس بازداشت شده، به رادیو آزادی گفت: «ساعت ۸ صبح امروز پسرم را پولیس از منطقهٔ بارهکهو بازداشت کرد، مدت ویزهٔ من ختم شده است، من از ترس نزدیک نشدم، بسیار تلاش کردم، اما رهایش نکردند، همراه با شماری دیگر از مهاجران افغان در موتر بالایشان کرد و به طرف نامعلوم انتقال داد. من از سرنوشتش خبر ندارم که به کدام طرف او را برده اند.»
یک مهاجر افغان دیگر هم که نخواست از او نام گرفته شود و بهتازگی به افغانستان دیپورت شده، از برخورد نامناسب پولیس در کمپ شکایت کرده، میگوید: «پس از بازداشت ما را به حاجیکمپ برد، آنجا وضعیت بسیار بد بود، بسیار غذای خراب میدادند، ما را در یک اتاق بسیار کوچک انداخته بود، اتاقی که در آن ده نفر جای نمیشد، مگر ۵۰ نفر را انداخته بود. بسیار وضعیت بد با ما میکردند، حتی زمانی که دیپورت هم میکرد، پولیس چند افغان را با سیلی زد و برایشان گفت که دوباره به پاکستان نیاید.»
در ویدئوهای منتشرشده در رسانههای اجتماعی هم دیده میشود که پولیس اسلامآباد بهشمول زنان و کودکان مهاجران افغان را بازداشت کرده و به موتر سوار میکند.
حکومت پاکستان در اول ماه جنوری روند بازداشت مهاجران افغان را در مناطق مختلف اسلامآباد آغاز کرد. این اقدام پاکستان با واکنشهای زیادی روبهرو شده است.
بشرا گوهر، عضو پیشین پارلمان پاکستان، ناوقت روز سهشنبه در صفحهٔ ایکس «توییتر سابق» خود کمیشنری عالی سازمان ملل متحد را به بیتوجهی در قسمت بازداشت و اخراج افغانها در پاکستان متهم کرد.
گوهر برخورد پولیس پاکستان را با مهاجران افغان غیرانسانی و تخطی از حقوق بشر خواند.
انجمن مدافعان حقوق بشر افغانستان هم در مورد وضعیت مهاجران افغان در پاکستان ابراز نگرانی کرده و گفته که اقدام اخیر پولیس پاکستان در برابر مهاجران افغان سبب آزار و اذیت، زندانیکردن و لتوکوب آنها در این کشور شده است.
روند بازداشت مهاجران افغان در اسلامآباد پس از آن شدت گرفته است که وزیر داخله پاکستان در ۲۷ نومبر سال گذشته میلادی هشدار داد که پس از آغاز سال ۲۰۲۵ تنها به کسانی اجازه اقامت در اسلامآباد را میدهد، که اجازهنامه اقامت در شهر یا «اناوسی» را داشته باشد.
اما سفارت افغانستان در کنترل حکومت طالبان در اسلامآباد در اعلامیه خود گفته که نبود وضاحت در مورد پروسهٔ «اناوسی» سبب بازداشتهای خودسرانه، اخراج افغانها و مشکلات دیگر در برابر افغانها شده است.
بهاساس گزارش سازمان ملل متحد، درحالحاضر ۳.۲ میلیون مهاجر افغان در پاکستان زندگی میکنند.
در این میان نزدیک به ششصد هزار افغان شاملاند که پس از به قدرترسیدن حکومت طالبان در افغانستان، برای مصئونیت جانشان و به امید رفتن به امریکا و کشورهای اروپایی به پاکستان مهاجر شدهاند.