سرمفتش ایالات متحده امریکا با نام بردن از جبهه" مقاومت ملی" و جبهه "آزادی" ضد حکومت طالبان گفته که با وجود حملات پیهم آنان هنوز کدام تهدید جدی را برای طالبان و امنیت آنها متوجه نکرده اند.
اداره سرمفتش وزارت دفاع امریکا در گزارش خود که روز دوشنبه ۲۵ نوامبر نشر شد، به نقل از رابرت فیلیپ ستوک سرمفتش ایالات متحده امریکا تأکید کرده که طالبان توانسته اند حاکمیت نظامی و امنیتی خود را حفظ کنند.
در این گزارش پیش بینی شده که طالبان احتمالا توان این را دارند که در ۱۲ ماه آینده این وضعیت را حفظ کنند.
سرمفتش ایالات متحده این موارد را در گزارشی ۶۸ صفحهیی که از بین ماه جون تا ۳۰ سپتمبر سال جاری برای کانگرس امریکا تهیه کرده، گنجانیده است.
هرچند مسئوولین بخش رسانههای جبهه "مقاومت ملی" با وجود وعده و انتظار زیاد به پرسشهای رادیو آزادی پاسخ ندادند، اما پیش از این در واکنش به یک گزارش امنیتی سازمان ملل متحد که به تاریخ ۱۷سپتمبر نشر شده بود در خبرنامه ادعا کرده بود که تنها در نیمه ماه می الی پایان ماه جولای سال جاری میلادی ۱۰۷ عملیات مسلحانه را در شانزده ولایت افغانستان انجام داده اند که ۱۴۵ طالب کشته و ۱۴۰ تن دیگرشان مجروح شده اند.
تلاش کردیم در این مورد نظر مسئولین جبهه "آزادی" را هم بگیریم، اما مسئوولین این جبهه تا نشر گزارش به پرسشهای رادیو آزادی پاسخ ندادند.
اما این دو جبهه ضد طالبان ادعای داشتن دهها جنگجو را در افغانستان ترور کرده و هراز گاهی گزارشها از حمله بالای طالبان در مناطق مختلف افغانستان به ویژه شهرهای بزرگ را منتشر میکنند.
اما از سوی دیگر در ادامه گزارش مفتش عمومی ایالات متحده امریکا آمده که بر عکس فعالیتهای گروههای تروریستی در داخل افغانستان درحال افزایش است که بر اساس گزارش تهدید آنها درحال گسترش در منطقه و حتی اروپا است.
در این گزارش ابرازنگرانی شده که شاخه ولایت خراسان گروه دولت اسلامی "داعش تهدیدها را برای منطقه وجهان بیشتر کرده است.
گزارش میافزاید، شاخه خراسان گروه داعش با وجود مبارزه حکومت طالبان این گروه جلب وجذب اعضای خود در منطقه گسترش داده و تلاش میکند که از راه ترکیه نفوذ خود را به کشورهای اروپایی هم بیشتر سازد.
اداره سرمفتش وزارت دفاع امریکا، علتهای پیروزی گروه داعش را، دسترسی به سلاح، آموزش نظامی جنگجویان اش، توانایی جلوگیری از اقدامات ضد دهشت افگنی و داشتن استراتیژیهای تأثیر گذار برای حملات اش خوانده است.
در گزارش آمده که هرچند که طالبان از سال ۲۰۲۱ به این طرف جلو فعالیت شبکه القاعده را گرفته است و در این بخش به توافق نامه دوحه تعهد نشان داده، اما به گفته گزارش این شبکه با بسیار احتیاط به فعالیتهای خود ادامه داده که سفرهای برخی از اعضای مهم این شبکه نشان دهنده آموزش استخدام و تنظیم دوباره شان است.
در گزارش درمورد همکاری میان القاعده و تحریک طالبان پاکستانی (TTP) ابراز نگرانی شده و آمده که همکاری آنها میتواند تهدید گسترده را به بیرون از منطقه ایجاد کند.
این گزارش تعداد جنگجویان گروه داعش را ۲هزار تحریک طالبان پاکستانی (TTP) را ۴ تا ۶ هزار و موجودیت دست کم ۱۲ عضو اصلی شبکه القاعده را تخمین کرده است.
شماری از کارشناسان بخش نظامی هرچند فعالیت جبهات مخالف طالبان را بی تأثیر نمی دانند، اما میگویند که نبود اتحاد میان این جبهات راه را برای ادامه حکومت طالبان و فعالیت گروههای تروریستی فراهم کرده است.
اجمل شینواری آگاه مسایل نظامی و سخنگوی قوای مسلح در جمهوری مخلوع به رادیوآزادی گفت:
"بد بختانه تا حال میان جریانهای سیاسی، نظامی و مدنی مخالف طالبان قسمی که لازم است هماهنگی وجود ندارد و به دلیل نبود نهادهای تخصصی طالبان جنبشهای شاخه خراسان داعش و شبکه القاعده گسترش پیدا کرده است و فعالیتهای شان ادامه دارد، در کنار این حالا زمینه برای بیش از ۲۱ گروه تروریستی فراهم شده است."
یک منبع آگاه در حکومت طالبان که به شرط حساسیت موضوع نخواست نام اش در گزارش گرفته شود در صحبت با رادیوآزادی گزارش مفتش عمومی ایالات متحده امریکا در مورد جبهات مخالف را تأیید کرده و گفته که برای آنان موقع جنگ کردن را نمی دهند.
اما این منبع آگاه طالبان خبر فعالیتهای القاعده، داعش و تحریک طالبان پاکستانی را رد کرده و ادعا کرده که گروه داعش سرکوب شده، برای تی تی پی اجازه حمله را نمیدهند و به گفته او اعضای شبکه القاعده هم پس از سال ۲۰۰۱ به کشورهای شان متواری شده برایشان چانس و توانایی گشت و گذار در افغانستان نیست.
اما شاخه خراسان گروه داعش همواره مسوولیت برخی حملات را به شمول حملات خونین را پذیرفته که یکی از آن حمله پنجشنبه هفته گذشته این گروه بر یک گروه ده نفری در زیارت صوفیان در ولسوالی نهرین ولایت بغلان بود.
قابل ذکر است که به شمول پاکستان، ایران، تاجیکستان و برخی کشورهای همسایه، شماری از کشورهای منطقه و جهان همواره نگرانیهای شان را از فعالیت گروههای داعش، تحریک طالبان پاکستانی، و دیگر گروههای تروریستی مطرح کرده اند، اما حکومت طالبان همواره به این نگرانیها واکنش نشان داده و گفته است که برای هیچ کسی اجازه تهدید از خاک افغانستان را نمیدهد.