از پیوستن افغانستان به سازمان ملل متحد تقریباً هشت دهه میگذرد.
دفتر معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان (یوناما) این کشور را بهعنوان عضو پرافتخار جامعۀ جهانی یاد کرده و تأکید کرده که در سالهای اخیر فعالیتهای این سازمان بر ایجاد صلح پایدار و توسعۀ دوامدار برای مردم افغانستان متمرکز بوده است.
یوناما روز سهشنبه در صفحۀ ایکس (توییتر سابق) خود نوشت که افغانستان ۷۸ سال پیش در تاریخ ۱۹ نوامبر ۱۹۴۶ عضویت سازمان ملل را به دست آورد.
به گفتۀ یوناما، سند عضویت افغانستان در منشور سازمان ملل، توسط نمایندۀ وقت افغانستان، عبدالحسین عزیز، امضا شد.
شماری از افغانها حضور سازمان ملل در افغانستان را مهم میدانند و از این سازمان میخواهند که بهویژه در شرایط کنونی بر ثبات زندگی مردم به طریقههای مختلف تمرکز بیشتری داشته باشد.
عبدالغفار کاکر، ۵۰ ساله، باشندۀ ولایت کندهار، در این مورد به رادیو آزادی گفت:
"ما انتظار داریم که سازمان ملل تمام افغانها را بر سر یک میز صلح جمع کند و در کشور صلح دائمی برقرار کند. این در توانایی آنها است."
محمدالله، باشندۀ ۳۵ سالۀ ولایت ننگرهار، همچنان در این مورد میگوید:
"باید کمکهای بشردوستانه را افزایش دهند، چون در حال حاضر مردم به شدت به این کمکها نیاز دارند. کمکهای کنونی کافی نیستند."
لیمه امیری، باشندۀ کابل، نیز از سازمان ملل میخواهد که به محدودیتهای اعمالشده بر زنان و دختران توسط حکومت طالبان توجه کند و به رادیو آزادی گفت:
"در حکومت طالبان، زندگی زنان روز به روز بدتر میشود و حقوق آنها بیشتر نقض میشود. زنان افغان از سازمان ملل میخواهند که بر طالبان فشار وارد کنند تا وضعیت زندگی آنها بهبود یابد."
عزیزالدین معارج، دیپلومات پیشین افغانستان مقیم لندن، به رادیو آزادی گفت که نقش و حضور سازمان ملل در افغانستان زمانی مؤثر خواهد بود که حکومت افغانستان بتواند این سازمان را با سیاستهای کارا، قانع کند.
"سازمان ملل بهعنوان یک نهاد حقوقی معتبر جهانی در تمام کشورها، بهویژه افغانستان، تأثیرگذار است، اما این بستگی به حکومت و مسئولان افغان دارد که چگونه میتوانند به نفع کشورشان از اصول، کمکها و منشور این سازمان بهرهبرداری کنند."
شایان ذکر است که سازمان ملل از سال ۱۹۴۹ در افغانستان حضور داشته است.
اما مأموریت یوناما رسماً از تاریخ ۲۸ مارچ ۲۰۰۲ آغاز شد و مدت فعالیت آن هر سال بر اساس رأی اعضای شورای امنیت تمدید میشود.
هدف این مأموریت تأکید بر اهمیت یک روند سیاسی جامع و فراگیر به رهبری و مالکیت افغانها برای دستیابی به صلح پایدار در افغانستان است؛ امری که بسیاری از افغانها باور دارند تاکنون تحقق نیافته است.