خبر ها
سازمان صحی جهان: بیش از ۲هزار مرکز صحی در افغانستان با خطر روبهرو شده اند

سازمان صحی جهان(دبلیو ایچ او) میگوید که توقف بودیجه پروژه موسوم به صحتمندی در افغانستان، بیش از دوهزار مرکز صحی در اینکشور را با خطر مسدود شدن روبهرو کرده است.
سازمان صحی جهان در گزارش خود که امروز ششم سپتمبر در ویب سایت رسمی این سازمان نشر شده، پروژه موسوم به صحتمندی را منبع اصلی مراقبتهای صحی در افغانستان خوانده و گفته که بودیجه این پروژه از ماه اگست امسال متوقف شده است.
در گزارش آمده که از طریق این پروژه ۲۰ هزار کارمند صحی در بیش از ۲۳۰۰ مرکز صحی مصروف رساندن خدمات صحی به مردم افغانستان اند.
دبلیو ایچ او میگوید که اگر بودیجه این پروژه از سرگرفته نشود میلیونها نفر در افغانستان از دسترسی به خدمات صحی باز خواهند ماند.
در همین حال کمیته بینالمللی صلیب سرخ امروز در تویترش نوشته که هفت میلیون نفر در افغانستان به خدمات صحی دسترسی ندارند.
صلیب سرخ گفته که بیش از سه میلیون کودک افغان در خطر سوء تغذی قرار دارند و چهل میلیون مردم این کشور غذای کافی برای خوردن ندارند.
این سازمان که رئیس آن در یک سفر سه روزه در افغانستان است بر کمکهای فوری بشردوستانه به این کشور تاکید کرده.
تازهترین خبرهای روز را اینجا دنبال کنید
عربستان سعودی بیش از ۴ میلیارد دالر در سوریه سرمایهگذاری میکند

یک هیئت بزرگ تجاری سعودی برای امضای قراردادهایی به ارزش بین ۴ تا ۶ میلیارد دالر برای سرمایهگذاری در سوریه وارد دمشق شده است.
این هیئت به ریاست خالد بن عبدالعزیز الفالح، وزیر سرمایهگذاری عربستان، این هفته، اول اسد به همراه حدود ۱۳۰ تاجر بزرگ سعودی وارد دمشق شد و در یک کنفرانس دو روزۀ سرمایهگذاری سوریه شرکت کرد.
عربستان سعودی، ترکیه و امارات متحدۀ عربی مهمترین حامیان دولت موقت سوریه به شمار میروند.
حمزه مصطفی، وزیر اطلاعات سوریه گفت که هیئت سعودی در این سفر قراردادهایی به ارزش بین ۴ تا ۶ میلیارد دالر با دولت سوریه امضا خواهد کرد.
با این حال خبرگزاری رسمی عربستان سعودی گزارش داد که ارزش این قراردادها ۴ میلیارد دالر خواهد بود.
بر اساس یک ارزیابی جدید، نزدیک به ۳.۵ میلیون افغان در زمستان آینده در معرض خطر جدی سرمای شدید قرار دارند

این ارزیابی توسط یک سازمان بشردوستانه به نام “Reach” انجام شده که با جمعآوری، تجزیه و تحلیل دادهها در مناطق بحرانزده، تصمیمگیری مبتنی بر شواهد را تسهیل میکند.
این سازمان در آخرین گزارش خود هشدار داد که خطر تلفات انسانی و حیوانات به دلیل سرما در مناطق کوهستانی افغانستان وجود دارد.
این نگرانیها به ویژه در ولایتهای دورافتادهای مانند غور، بدخشان و بامیان که زیرساختها ضعیف هستند و احتمال تأثیر تغییرات اقلیمی شدید بر مردم و حیوانات بیشتر است، بسیار زیاد است.
این گزارش به تجربیات گذشته در شرایط اضطراری زمستانی، مانند حادثۀ جنوری ۲۰۲۳ در ولایت غور که در آن بیش از ۷۰ هزار دام در دمای منفی ۳۳ درجه سانتیگراد جان باختند، اشاره دارد.
این درحالیست که بازگشت صدها هزار مهاجر از ایران و پاکستان نگرانیها در مورد سرپناه و سایر امکانات آنها در افغانستان را افزایش داده است.
مقامهای ارشد اسرائیل و سوریه برای نخستین بار در پاریس دیدار کردند

پس از روی کار آمدن حکومت احمد شرع در سوریه، مقامات ارشد اسرائیلی و سوری برای نخستین بار در یک دیدار رو در رو با یکدیگر در پاریس با میزبانی یک دیپلومات ارشد امریکایی دیدار کردند.
در این مذاکرات ران درمر، وزیر امور راهبردی و سیاستمدار نزدیک به صدر اعظم و تساخی هانگبی، مشاور امنیت ملی از آدرس اسرائیل و اسعد شیبانی، وزیر خارجۀ سوریه که نزدیک به احمد شرع محسوب میشود، در این دیدار شرکت کردند.
نشست چهار ساعته روز پنجشنبه، دوم سرطان با میزبانی تام باراک، نمایندۀ ویژۀ امریکا در امور سوریه که سفیر واشینگتن در ترکیه نیز است، برگزار شد.
آخرین بار که مقاماتی از اسرائیل و سوریه با یکدیگر دیدار کرده بودند، در سال ۲۰۰۰ میلادی در جریان کوششهای دولت وقت بیل کلینتون برای برقراری صلح میان اسرائیل با حکومت حافظ اسد، پدر بشار اسد، بود.
دیدار دیروز در حالی صورت گرفت که در درگیریهای مرگبار یک هفته پیش در منطقۀ سویدا در جنوب غرب سوریه، اردوی اسرائیل به حمایت از دروزیها مواضع نیروهای دولتی سوریه از جمله ورودی کاخ ریاست جمهوری را بمباران کرد.
شمار اخراج شدگان و برگشتکنندگان از ایران به بیش از یک میلیون و ۶۰۰ هزار نفر رسید

کمیشنری عالی ملل متحد در امور پناهندگان (UNHCR) میگوید که از آغاز سال جاری میلادی تا ۲۳ جولای بیش از یک میلیون ۶۸۴ هزار نفر از ایران برگشت کرده اند و یا اخراج شده اند.
این ادارۀ ملل متحد در گزارشی که روز پنجشنبه، ۲۴ جولای منتشر کرده، گفته که از این میان بیش از یک میلیون تن آنان اخراج شده اند.
به گفتۀ کمیشنری عالی ملل متحد در امور پناهندگان، پس از ۱۳ جون بیشتر برگشتکنندگان و اخراج شدگان را افراد دارای برگۀ سرشمالی تشکیل میدهند.
پس از درگیریهای اخیر میان اسرائیل و ایران، این کشور روند اخراج مهاجرین افغان را شدت بخشیده است که به گفتۀ ادارههای ملل متحد این موضوع به بحران بشری افغانستان افزوده است.
درگیری بین تایلند و کمبودیا برای دومین روز ادامه دارد

تایلند میگوید شمار افراد ملکی که از مرز با کمبودیا تخلیه شده اند امروز از مرز ۱۳۸ هزار نفر گذشت.
دو کشور از دیروز به اینسو در مناطق مرزی مورد نزاع بین دو کشور درگیر برخوردهای مسلحانه استند.
حکومت تایلند گفته است که حد اقل ۱۴ تن به شمول یک سرباز در این درگیری ها کشته شده اند.
هردو کشور همدیگر را به آغاز درگیری متهم میکنند.
تایلند و کمبودیا از دهه ها به اینسو بالای مناطقی در مرز بیش از ۸۰۰ کیلومتری بین هم اختلاف دارند.
هون مانیت، صدر اعظم کمبودیا دیروز از شورای امنیت ملل متحد خواست برای پایان دادن به این درگیری نشست اضطراری برگزار کند.
ستارلینک دچار سکتگی دو نیم ساعته شد

شبکۀ خدمات انترنتی ستلایت ستارلینک که مالک آن ایلون ماسک، ملیاردر امریکایی، است دیروز پنجشنبه در سراسر جهان دچار سکتگی شد.
این سکتگی حدود دو نیم ساعت ادامه یافت و اکنون تقریباً به طور کامل دوباره فعال شده است.
مایکل نیکولاس، معاون بخش انجنیری شرکت سپیس ایکس در صفحۀ ایکس (تویتر سابق) نوشت که "علت این سکتگی غیر فعال شدن یک نرمافزار داخلی بود که بخش اساسی این سیستم را فعال نگه میدارد".
او نوشته است که این شرکت "عمیقاً به ارائۀ خدمات قابل اطمینان پابند است و تلاش میکند تا مشکل را ریشهیابی کرده و از وقوع دوباره آن پیشگیری کند".
ستارلینک با استفاده از هزاران ستلایت کوچک در مدار زمین خدمات انترنتی سریع را در بخشهای از جهان فراهم میکند.
شمار زیادی از خطوط هوایی از خدمات این شرکت استفاده میکنند تا در جریان پرواز در داخل طیاره به مسافران انترنت فراهم کند.
این شبکه همچنان برای شماری از کشور ها، از جمله اوکراین که درگیر جنگ است و ایران که در آن از سوی دولت بالای سایت های انترنتی محدودیت وضع شده، انترنت فراهم میکند.
سقوط یک طیاره در شرق دور روسیه؛ تمام مسافران کشته شدند

بدنهی یک طیاره مسافربری که با ۴۹ مسافر سقوط کرده بود، در شرق دور روسیه، در دامنهی تپهای در شهر تیندا پیدا شده است.
وزارت وضعیتهای اضطراری روسیه امروز این موضوع را اعلام کرده است.
تصاویر منتشرشده از محل حادثه توسط رسانههای دولتی روسیه، بقایای طیاره را در میان جنگل بزرگ و در حالی که دود از آن بلند میشود، نشان میدهد.
خبرگزاری اینترفاکس به نقل از منابع خدمات اضطراری گزارش داده که بررسیهای اولیه نشان میدهد هیچ کسی از سقوط این هواپیما زنده نمانده است. آنها گفتهاند که هوا در منطقه مساعد نیست.
دفتر حمل و نقل شرق دور گفته که طیاره هنگام نشست ارتباطش با سیستم قطع شده است.
به گفته مقامات این طیاره از شهر بلاگووشچنسک در مرز روسیه و چین به سمت تیندا در پرواز بوده است.
طالبان عبدالسمیع غزنوی یک عالم دینی را دستگیر کردند

برخی از رسانهها و خبرنگاران افغان گزارش دادهاند که طالبان شیخ عبدالسمیع غزنوی یک عالم دینی را بازداشت کردهاند.
سمیع یوسفزی، خبرنگار افغان که تحولات تحت حاکمیت طالبان را دنبال میکند، روز پنجشنبه، ۲ اسد در صفحه ایکس (توییتر سابق) خود نوشته که مولوی غزنوی حدود یک هفته پیش از مدرسه دینیاش بازداشت شده و توسط یک محکمه نظامی حکومت طالبان به ۴۵ روز زندان محکوم شده است.
چند رسانه دیگر افغانستان نیز گزارشهایی از بازداشت مولوی غزنوی منتشر کردهاند.
تا کنون، مقامهای طالبان یا منابع نزدیک به مولوی غزنوی در مورد این بازداشت اظهار نظر نکردهاند.
عبدالسمیع غزنوی یکی از علمای دینی نزدیک به طالبان بود که گاهی از آموزش دختران و فرگیری علوم عصری حمایت میکرد و در این باره از سیاستهای طالبان انتقاد میکرد.
توافق چین و اتحادیه اروپا برای افزایش همکاری در مقابله با تغییرات اقلیمی

چین و اتحادیه اروپا در بیانیهای مشترک اعلام کردند که تلاشهای خود برای مقابله با تغییرات اقلیمی را افزایش خواهند داد.
این بیانیه روز پنجشنبه، ۲ اسد همزمان با برگزاری نشست یکروزه رهبران اتحادیه اروپا در پکن منتشر شد.
موضوع گرم شدن زمین به یکی از چالش های جهانی مبدل شده است.
اتحادیه اروپا قصد دارد تا سال ۲۰۵۰ به انتشار گاز های گلخانه ای را به حداقل برساند، در حالی که چین به عنوان بزرگترین تولیدکننده گازهای گلخانهای در جهان وعده داده تا سال ۲۰۶۰ به این هدف برسد.
دو طرف توافق کردند که همکاری خود را در زمینههایی انتقال به انرژی پاک، مقابله با تغییرات اقلیمی افزایش دهند.
با این حال، یکی از مقامهای ارشد اقلیمی اتحادیه اروپا به روزنامه فایننشال تایمز گفته بود که بروکسل تا زمانی که چین اهداف قویتری برای کاهش گازهای گلخانهای تعیین نکند، بیانیه اقلیمی مشترک امضا نخواهد کرد.
در پاسخ، روزنامه دولتی «چاینا دیلی» اتحادیه اروپا را متهم کرده که با استفاده از موضوع اقلیم، میخواهد چین را به تغییر موضعش درباره جنگ اوکراین وادار کند.
انگلستان سال آینده میزبان نیوزیلند، پاکستان، هند و سریلانکا برای مسابقات کرکت خواهد بود

انگلستان سال آینده میزبان تیمهای نیوزیلند و پاکستان در قالب مسابقات تست خواهد بود و تیمهای هند و سریلانکا نیز برای بازیهای یکروزه و بیستاوور (T20) به این کشور سفر خواهند کرد.
بوردکریکت انگلستان (ECB) روز پنجشنبه این موضوع را اعلام کرد.
براساس پلان انگلستان در ماه جون سه بازی تست با نیوزیلند برگزار میکند که نخستین دیدار در استدیوم لُردز انجام خواهد شد.
تیم پاکستان نیز در اواسط ماه آگست وارد انگلستان میشود تا در سه بازی تست شرکت کند.
همچنین، تیمهای هند و سریلانکا که میزبان مشترک جام جهانی بیستاوور اوایل سال آینده هستند، برای انجام بازیهای یکروزه و T20 بیست اوور به انگلستان سفر خواهند کرد.
ریچارد گولد، رئیس اجرایی ECB در بیانیهای گفت: «خوشحالکننده است که تیمهای مختلف برای رقابت به انگلستان میآیند و انتظار یک تابستان دیگر با تماشاگران پرشور و بازیهای هیجانانگیز را داریم.»