اکثر چهرههای سیاسی جهان گفتوگوهای صلح را حادثۀ تاریخی خوانده اند
اکثر چهرههای سیاسی جهان گفتگوهای مستقیم میان حکومت افغانستان و طالبان را حادثۀ تاریخی خوانده اند.
پس از سال های انتظار طرفهای اصلی جنگ افغانستان، حکومت و طالبان برای گفتگو در کنار هم مینشینند.
طرفهای دخیل در قضیۀ افغانستان، این روز تاریخی را برای تأمین صلح در کشور فرصتی خوبی خوانده اند.
سازمان کشورهای همکاری اسلامی میگوید، این لحظات تاریخی باید آغاز سفر به سوی صلح دوامدار در افغانستان باشد.
یوسف بن احمدال عیثمین ابراز امیدواری کرد که این گفتوگوها سازنده باشند، اختلافها را از بین ببرند و راه را به آشتی همه جانبه فراهم کند.
گفته که این یک فرصت بزرگ است آرزوی طولانی افغانها را در باره صلح برآورده کرده است.
او که از راه دور در نشست دوحه صحبت میکرد گفت: "برای حفاظت از غیرنظامیان و مصئونیت زندگی همه در افغانستان باید آتشبس همه جانبه برقرار شود."
در سخناناش از راه دور به این نشست گفت که آنها و دیگر متحدین شان به حمایت از یک افغانستان باثبات و مصئون متعهد اند.
او گفت: "با آغاز گفتوگو های بین افغانها ما به سوی یک مرحله جدید میرویم که عبارت از گفتوگو های صلح از طرف افغانها و به رهبری افغانها است. ما در این راه دشوار و طولانی از افغانستان حمایت میکنم. ناتو برای موفقیت این گفتوگوها تلاش میکند. نمایندههای دولت افغانستان و طالبان نشان دادند که آنها با یکدیگر صحبت کرده میتوانند. حتی روی مسایل جنجال برانگیر و حساس."
همسایههای افغانستان هم در مورد این نشست واکنش نشان داده اند.
محمد جواد ظریف ایران در اجلاس امروز دوحۀ قطر سخنرانی نکرد.
تهران از این گفتوگوها استقبال کرد و ابراز امیدواری کرد که بدون "مداخله خارجیها" به پیروزی برسد.
وزارت خارجه ایران در اعلامیه ای گفت که دست یافتن به صلح دائیمی میتواند زمینه را برای حل مشکل مهاجران افغان در ایران فراهم کند.
در سخنرانی خود از طریق آنلاین به این نشست گفت، کشورش در کنار افغانستان دیموکراتیک قرار خواهد داشت که در آن صلح برقرار بوده و با همسایههای خود روابط خوب داشته باشد.
هند هم از گفتوگو های بین افغانها در دوحه قطر استقبال کرد.
اس جی شنکر وزیر خارجه هند گفت، از خاک افغانستان نباید بر ضد هند استفاده شود.
در این حال در سخنرانیاش در نشست سرقوماندانی اعلی قوای مسلح افغانستان گفت که مذاکرۀ مستقیم میان آنها و طالبان نتیجۀ قربانیان نیروهای امنیت و دفاعی بوده است.
او گفت، حکومت افغانستان این پروسه را با تدبیر و ارادۀ قوی به پیش میبرد، جنگ پایان مییابد و چنان صلح را برقرار میکند که دستآوردههای نزده سال مصئون باقی بمانند.
عبدالله خواهان "آتشبس بشردوستانه" شد
عبدالله عبدالله رییس شورای عالی مصالحۀ افغانستان امروز در نشست افتتاحیۀ مذاکرات بینالافغانی در قطر خواهان برگزاری آتشبس شد. عبدالله همچنان تاکید کرد که دست آوردهای دو دهۀ اخیر افغانستان باید حفظ شوند. بیشتر در این ویدیو ببینید و با دوستان تان شریک سازید.
خیللزاد: گام بعدی پیشرفت در مذاکرات است
زلمی خلیلزاد نمایندۀ ویژۀ ایالات متحدۀ امریکا برای صلح افغانستان میگوید در مذاکرات صلح افغانها باید منافع درازمدت کشور شانرا نسبت به منافع شخصی خود ترجیح دهند. او در گفتگوی با چند خبرنگار – به شمول خبرنگار رادیو آزادی – در دوحه پایتخت قطر گفت که مذاکره کننده های هردوطرف در قبال نسلهای آیندۀ افغانستان مسئولیت دارند.
خلیلزاد: بعضی کشورهای منطقه در پروسۀ صلح همکار نیستند
زلمی خلیلزاد نمایندۀ ویژۀ وزارت خارجۀ امریکا برای صلح و آشتی در افغانستان می گوید هستند کسانی که وضعیت فعلی افغانستان را به سود خود میدانند و "موافقت روی یک فورمول" را خطری برای خود میدانند. خلیلزاد در گفتگوی اختصاصی با راتب نوری خبرنگار اعزامی رادیو آزادی به قطر این را و چند نکتۀ مهم دیگر را یاد آور شده. مصاحبه را اینجا ببینید و با دوستان تان شریک کنید.