پومپیو: انتخاب نظام سیاسی آینده افغانستان با خود افغان هاست
مایک پومپیو وزیر خارجۀ ایالات متحده امریکا میگوید، انتخاب نظام سیاسی آینده افغانستان با خود افغان هاست، اما او دموکراسی را "بهترین روش قدرت" خوانده است.
پومپیو در سخنرانی امروز شنبه خود در مراسم مقدماتی مذاکرات بین افغانها در دوحه پایتخت قطر همچنان افزود که نظام دموکراتیک ضمن حفاظت از حقوق اقلیتها، از انتخاب اکثریت نمایندگی میکند.
پومپیو گفت: "انتخاب سیستم سیاسی آینده شما البته انتخاب شماست. در ایالات متحده، ما دریافته ایم که دموکراسی بهترین روش است، سیستمهای دموکراتیک ضمن حفاظت از حقوق اقلیتها، انتخاب اکثریت را نمایندگی میکند و این روش صلح، سعادت بزرگی را برای ما و سایر ملتهای دموکراتیک ببار آورده است."
او افزود که حفاظت از حقوق همه افغانها، بهترین راه برای خاتمۀ خشونت در افغانستان است.
اما ملا عبدالغنی برادر رئیس دفتر سیاسی طالبان در قطر در سخنرانی امروزش در مراسم مقدماتی گفتوگوهای بین افغانها گفت که خواهان برقراری نظام اسلامی در افغانستان است.
او از همه اشتراک کنندهها خواست که در سخنرانیهای خود اصول اسلامی را در نظر گیرند و به خاطر منافع شخصیشان به گفتۀ او اصول اسلامی را قربانی نکنند.
امریکا گفته که نقش ناظر را در این گفتوگوها دارد و در صورت نیاز به دو طرف همکاری خواهد کرد.
شماری از نهادهای فعال در زمینه صلح در افغانستان میگویند که افغانها باید از فرصت به میان آمده در بخش صلح استفاده درست کنند.
همزمان با افتتاح مراسم رسمی گفتوگوهای صلح در قطر، شماری از نهادهای فعال در بخش صلح از تیمهای مذاکراتی حکومت و طالبان میخواهند که این گفتوگوها را بهگونه درست به پیش ببرند.
یاسر احمدزی، رئیس انستیتوت صلح افغانستان میگوید که افغانها در مورد صلح به اجماع جهانی دست یافتهاند و باید از آن مدیریت درست صورت گیرد.
آقای احمدزی تاکید میکند که روند صلح تا حالا پیشرفت خوبی داشته و نیاز است که پس از این نیز از این فرصت طلایی استفاده خوب شود.
او میافزاید: "این مذاکرات یک چانس طلائی برای هردو طرف است و از آن باید برای صلح افغانستان استفاده کنند. در غیر آن فکر نمیکنم که اینگونه فرصت به گروه طالبان و حکومت در مورد صلح فراهم شود. آرزو داریم که هردو طرف در گفتوگوها از خودگذری نشان دهند."
امریکا و گروه طالبان پس از حدود دو سال گفتوگو، نزدیک به ۷ ماه پیش در ۲۹ ماه فبروری توافقنامه صلح را امضا کردند که بر اساس آن نیروهای خارجی این کشور را ترک میکنند و گفتوگوهای صلح باید آغاز شود.
اما طالبان با درخواست مکرر حکومت افغانستان و کشورهای جهان، از آن زمان تا حالا به آتشبس دایمی تن ندادهاند و تاکید کردهاند که در این باره در گفتوگوهای صلح بحث خواهد شد.
اقبال خیبر، مسئول حرکت مردمی صلح روز شنبه به رادیو آزادی گفت که اولین خواست شهروندان افغانستان تامین آتشبس است و در مذاکرات صلح هرچه زودتر باید در این مورد توافق شود.
آقای خیبر افزود: "بدون آتشبس مشکل افغانستان حل نمیشود. اول باید آتشبس صورت گیرد بعد از آن اگر گفتوگوها سالها دوام کند نگرانکننده نخواهد بود. این بسیار مهم است که در قرا و قصبات انسانکشی و خونریزی توقف یابد."
در همین حال شماری از نهادهای فعال در زمینه صلح میگویند که در گفتوگوهای صلح باید به خواستهای قربانیان جنگ نیز توجه شود.
حکمتالله اعظمی معاون انستیتوت صلح افغانستان به رادیو آزادی گفت که مردم امیدوار هستند که تیمهای مذاکرهکننده حکومت و گروه طالبان هرچه زودتر به توافقی که سبب قطع جنگ در این کشور شود، دست یابند.
آقای اعظمی میگوید که صلح و ثبات در افغانستان میتواند از فعالیت گروههای تروریستی در این کشور جلوگیری کند.
او میافزاید: "با موفقیت گفتوگوهای صلح، افغانها میتوانند به گونه مشترک در برابر گروههای تروریستی خارجی عمل کنند و تهدیدهای که از سوی آنها به افغانها متوجه است، نقطه پایان گذارند."
مراسم رسمی گفتوگوهای صلح امروز در دوحه پایتخت قطر با ، ملا عبدالغنی برادر رئیس دفتر سیاسی طالبان در قطر و مایک پمپیو وزیر خارجه امریکا برگزار شد.
قرار است که اولین نشست میان تیمهای مذاکراتی حکومت و گروه طالبان روز دوشنبه در قطر آغاز شود. هیئت مذاکرهکننده حکومت افغانستان گفته که آتشبس اولین موضوع مورد بحث با هیئت گروه طالبان خواهد بود.
ضمیرکابلوف: امیدواریم مذاکرات قطر آغاز برقراری صلح در افغانستان باشد
ابراز امیدواری کرده که مذاکرات جاری میان دولت افغانستان و طالبان در قطر، آغاز برقراری صلح در سرتاسر افغانستان باشد.
کابلوف که در مذاکرات بین افغانها به عنوان ناظر شرکت کرده امروز به رادیو آزادی گفت: "امیدواری ما اینست که این مراسم تنها به عنوان یک مراسم باقی نماند بلکه آغاز برقراری صلح و آشتی در سرتاسر افغانستان باشد."
پیش از این روسیه در ماه فبروری ۲۰۱۹ میزبان گفتوگوها میان نمایندههای طالبان و چهرههای سیاسی به شمول حامد کرزی رئیس جمهور پیشین افغانستان بود، اما در آن گفتوگوها نمایندۀ حکومت افغانستان حضور نداشت.
در مذاکرات بین افغانها در قطر، دهها دیپلومات از کشورهای مختلف و نمایندههای ادارههای بینالمللی به گونهای حضوری و یا هم از راه دور اشتراک کرده اند.
نمایندگان پاکستان و هند خواستار صلح دایمی در افغانستان شده اند
نمایندگان پاکستان و هند دو رقیب منطقه ای خواستار صلح و ثبات دایمی در افغانستان شده اند.
شاه محمود قریشی وزیرخارجۀ پاکستان از راه دور در مذاکرات مقدماتی صلح بین افغانها امروز در قطر اشتراک کرد و گفت، کشورش خواهان افغانستان با ثبات، متحد و صلحآمیز است.
او گفت، برقراری صلح سرتاسری سبب می شود تا همۀ مهاجرین افغان، که از چندین دهه به اینسو در پاکستان به سر میبرند، به افغانستان برگردند.
سپرومنیم جی شنکر وزیر خارجۀ هند هم خواستار برقراری صلح در افغانستان شد و گفت که سرمایهگذاری هند در افغانستان نشان میدهد که کشورش خواهان افغانستان مرفه و مترقی است.
براساس اجندای نشر شده از مراسم مقدماتی گفتوگوها، از جمع همسایههای افغانستان، ایران و تاجیکستان در این مراسم نکرده اند.
تا هنوز دلیل عدم حضور این دو کشور روشن نشده.