کار گرافیک در هرات رونق گرفته است. گرافیککاران میگویند که بیشتر طرحهای گرافیکی تاجران که قبلاً در کشورهای ایران، ترکیه و چین انجام میشد، حالا آنان با کمترین هزینه و سرعت زیاد طراحی میکنند. بازار کار مناسب و درآمد بلند، علاقمندی برای فراگیری رشته گرافیک را در هرات به بلندترین حد رسانده است.
علی موسوی در حدود ده سال میشود که در هرات گرافیک کار میکند. اکنون وی بیشتر طرحیهای گرافیکی تاجران افغان که با هزینه هنگفت در کشورهای ایران، ترکیه و چین انجام میشد را در سریعترین زمان و با کمترین قیمت طراحی میکند. رونق بازار کار گرافیک، بر درآمد آقای موسوی نیز تاثیر مثبت گذاشته است.
او گفت: "شرکتهای تولیدی و صنعتی در هرات که قبلاً کارهای خود را به کشورهای همسایه مانند ایران میدادند، جدیداً این شرکتها بیشتر اعتماد به گرافیککاران هرات میکنند. یک طراح میتواند که از خانه به شکل فریلانس طراحی کند. ما طراحهای داریم که بهصورت فریلانس به خانه هستند و کارهای از خود هرات، سایر ولایات و یا خارج از کشور انجام میدهند و نسبتاً راضی هم هستند."
در دو دهه اخیر رشته گرافیک در هرات رشد چشمگیری یافته است. علاقهمندی به آموزش آن در میان جوانان هراتی هم بیشتر شده است.
شمسالدین احراری ۳۳ ساله یکی از طراحان گرافیکی در هرات است. او از تاجران افغان میخواهد که با دادن سفارشهای گرافیکی به گرافیستهای هراتی، به افزایش اشتغال و عدم خروج پول به خارج کشور همکاری کنند.
او افزود: " حوزه گرافیک در هرات رشد و پیشرفت خوبی داشته در این سالها. خواهش من از دوستان و تاجران این است که کار خود را در بخش گرافیک به داخل هرات انتقال دهند تا از فرار سرمایه جلوگیری شود و گرافیککاران بیشتر حمایت شوند و نیروی شاغل با آرامش بیشتر کار کنند."
در هرات چندین شرکت بزرگ، طرحهای گرافیکی آماده میکنند و به شمار این شرکتها روز به روز افزوده میشود، چرا که بازار مناسب برای طرحهای گرافیکی در این ولایت وجود دارد.
افزایش فعالیت این شرکتها به معنی جلوگیری از خروج ارز به کشورهای همسایه بابت طراحیهای گرافیکی است.
امید عطایی در هرات شرکت طراحی دارد. شرکت او در آغاز فعالیت خود چندین گرافیککار را از کشور ایران با دستمزد بالا استخدام کرد، اما حالا جای این طراحان را جوانان افغان گرفتهاند: "سابق تمام طرحهای گرافیکی در کشورهای خارجی مانند کشورهای ترکیه، ایران و چین انجام میشد و حالا طراحی گرافیکی در هرات انجام میشود و ما سر کار خود باور و یقین داریم، موضوع دیگر این است که شرکتهای مختلف با ما اعتماد کردند و همین باعث شده که ارز و پول افغانستان در خارج مصرف نشود و اینجا مصرف شود."
شرکتهای طراحی در هرات برای بالا بردن ظرفیت گرافیککاران نیز تلاش میکنند. همچنین این شرکتها دورههای کارآموزی را برای متقاضان گرافیک به گونه رایگان راهاندازی میکنند تا نیازمندی افغانستان به طراحان گرافیکی کاسته شود.
اما به روز بودن در بخش گرافیک کار آسانی نیست. به گفته قادر غفوری، استاد گرافیک در پوهنتون هرات باید، همواره گرافیککاران از طریق آموزشهای آنلاین خودشان را به روز کنند تا بازار کار را از دست ندهند.
او افزود: "کمبود مراکز تخصصی آموزش گرافیک است که متاسفانه در داخل کشور و به خصوص در داخل هرات کم است و به مشکل میتوانیم که طراحان و علاقمندان رشته گرافیک به آن دسترسی داشته باشند و تا اندازه طراحان توانسته که به صورت آنلاین از وبسایتهای آنلاین و کانالهای تلگرامی آنلاین ظرفیتهای خود را بالا ببرند و رفع مشکل بکنند."
هرات یکی از ولایتهای مهم در بخش اقتصاد شمرده میشود. موجودیت بیش از ۳۰۰ کارخانه تولیدی فعال وشمار زیادی از شرکتهای تجارتی، نیاز شدید به گرافیک کاران خلاق را بر ملا میسازد.