مایک پامپئو وارد دوحه شده است
قرار است، موافقتنامه میان ایالات متحده و طالبان حوالی ساعت ۰۳:۴۵ دقیقۀ امروز در دوحه پایتخت قطر امضاء شود.
مایک پامپئو وزیر خارجۀ ایالات متحده امریکا برای اشتراک در مراسم امضای این موافقتنامه به دوحه رسیده است.
دونالد ترمپ، رئیس جمهوری ایالات متحده دیروز گفت که پامپئو را برای اشتراک در این مراسم به دوحه میفرستد.
ترمپ در بیانیۀ از طالبان و حکومت افغانستان خواست که از فرصت برای صلح استفاده کنند.
به گفته او، اگر آنها تعهداتشان را به جا کنند، راه برای پایان جنگ در افغانستان یافت خواهد شد و ایالات متحده سربازانش را به خانه باز میگرداند.
پاکستان خواستار خروج مسئولانه نیروهای امریکایی از افغانستان شد
شاه محمود قریشی وزیر خارجه پاکستان میگوید که کشورش خواستار خروج مسئولانۀ نیروهای امریکایی از افغانستان است.
قریشی این را به خبرگزاری رویترز امروز در دوحه پایتخت قطر گفت.
او که برای اشتراک در مراسم امضای موافقتنامۀ امریکا و طالبان به دوحه رفته گفت که امروز یک روز مهم است: "این پس از تقریباً دو دهه واقع میشود و امید است که زمینه را برای صلح و ثبات در افغانستان و آغاز گفتوگوی بینالافغانی فراهم کند."
قرار است موافقتنامه میان ایالات متحده امریکا و طالبان تا کمتر از یک ساعت دیگر امضا شود.
سهیل شاهین سخنگوی دفتر سیاسی طالبان در دوحۀ قطر به رادیو آزادی گفته است که در مراسم امضای این موافقتنامه وزیران خارجه و نمایندگان دستکم ۲۶ کشور اشتراک خواهند کرد.
بر مبنای توافق دو طرف، واشنگتن شمار عساکر امریکایی را در افغانستان از ۱۳ هزار به ۸۶۰۰ تن کاهش خواهد داد.
گام بعدی گفتوگوی بینالافغانی است که در اواسط ماه مارچ آغاز خواهد شد.
عفو بینالملل: دستاوردهای حقوق بشری در افغانستان باید محفوظ بماند
سازمان عفو بینالملل با اشاره به امضای تفاهمنامه صلح میان امریکا و طالبان میگوید افغانستان در بخشهای مختلف دستاوردهای چشمگیر داشته که باید محفوظ بماند.
زمان سلطانی، پژوهشگر بخش آسیای جنوبی این سازمان روز شنبه (۱۰ حوت) در اعلامیهای گفته که پس از امضای توافقنامه باید آموزش کودکان، کار کردن زنان در بیرون از منزل و همچنین کارهای خبرنگاری و مدافعان حقوق بشری باید همچنان ادامه یابد.
این مسئول سازمان عفو بینالملل تأکید کرده که در هر نوع توافق صلحی باید خواستهای قربانیان برای تأمین عدالت چشمپوشی نشود و حقوق اقلیتها تضمین شود.
زمان سلطانی گفته است "حقوق بشر باید در قلب توافق صلح جا داشته باشد."
هر چند کمیسیون مستقل حقوق بشر، اتحادیه خبرنگاران و برخی فعالان حقوق زن از صلح استقبال میکنند اما بر حفظ حقوق اساسی بشری در هر نوع مذاکره و توافق صلح تأکید میکنند.
شکرالله مشکور سخنگوی کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان
شکرالله مشکور، سخنگوی کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان به رادیو آزادی گفت: "خواست ما این است که در تمام پروسههای صلح به خواست قربانیان جنگ و نظریات آنها توجه شود در هر نوع مذاکرات صلح باید آن حقوق اساسی که در قانون اساسی افغانستان و کنوانیسیونهای بینالمللی به ملت افغانستان داده شده، باید مصون باشد."
این در حالی است که در ۱۹ سال گذشته با آمدن جامعه جهانی به افغانستان، نزدیک به ۹ میلیون کودک به مکتب میروند، از مشارکت زنان در هر نوع فعالیت اجتماعی حمایت و آزادی بیان به عنوان حق اساسی شهروندان شمرده میشود.
شماری از فعالان حقوق زن میگویند این نگرانی وجود دارد که با خروج نیروهای بینالمللی از افغانستان وضعیت زنان به گذشته باز گردد.
صفیه صدیقی، فعال حقوق زن میگوید حکومت افغانستان مکلفیت دارد که برای رسیدن به صلح، بر سر حقوق زنان معامله نکند.
در همین حال، شماری از اتحادیههای خبرنگاران، آزادی بیان را یکی از دستاوردهای افغانها میدانند و از وضعیت آزادی بیان در مذاکرات صلح ابراز نگرانی میکنند.
مجیب خلوتگر، رئیس اجرائی دفتر حمایت از رسانههای آزاد، "نی"
مجیب خلوتگر، رئیس اجرائی دفتر حمایت از رسانههای آزاد، "نی" گفت: "حالا که ما صدها رسانه آزاد داریم، نگرانی ما این است که با معامله که صورت میگیرد، مبادا اینها بسته شوند و این وضعیت تغییر کند. خواست ما از کشورهایی که با طالبان معامله میکنند، این است که در هر معامله حق اساسی مردم افغانستان را که یکی از حقوق اساسی آنها آزادی بیان است، در نظر گیرند."
تلاشهای رادیو آزادی برای دانستن نظر حکومت افغانستان در این مورد بینتیجه ماند، اما پیش از این ریاست جمهوری افغانستان تأکید کرده بود که در مذاکرات صلح دستاوردهای ۱۹ سال گذشته معامله نمیشود و همچنان حفظ خواهد شد.
محمد اشرف غني رئیس جمهور افغانستان: امروز اعلامیه مشترک میدهیم، با پخش این اعلامیه راه برای صلح در افغانستان هموار خواهد شد.