لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
شنبه ۳ قوس ۱۴۰۳ کابل ۰۹:۱۳

کار مشترک نیروهای افغان و امریکایی روی راهکار کاهش خشونت


آرشیف، نیروهای افغان حین اجرای عملیات نظامی در ولایت غور.
آرشیف، نیروهای افغان حین اجرای عملیات نظامی در ولایت غور.

با نزدیک شدن زمان امضای توافق‌نامۀ صلح میان امریکا و طالبان، تلاش‌ها برای زمینه‌سازی برای آغاز گفت‌وگوهای صلح میان طالبان و حکومت افغانستان نیز بیشتر شده است.

سخنگوی رئیس جمهوری افغانستان می‌گوید که حکومت این کشور به گونۀ مشترک با امریکا روی راهکار کاهش خشونت کار می‌کند.

صدیق صدیقی روز سه‌شنبه (۲۹ دلو) در یک نشست خبری‌ در کابل گفت که کار روی این مکانیزم آغاز شده است.

او افزود: "در حال حاضر نیروهای امنیتی و دفاعی افغانستان یک‌جا با نیروهای امریکایی روی جزئیات کار می‌کنند و نشستی هم که دیروز در ارگ برگزار شد و قومندانان قول اردوها هم حضور داشتند، بحث اساسی روی اقدامات عملی در روزهایی که دورۀ کاهش خشونت بود، [صورت گرفت]."

صدیق صدیقی سخنگوی ریاست جمهوری افغانستان
صدیق صدیقی سخنگوی ریاست جمهوری افغانستان

آقای صدیقی گفت که حکومت روی طرح کاهش چشم‌گیر خشونت توافق کرده است تا در جریان مذاکرات روی آتش‌بس بحث شود.

این در حالی است که سهیل شاهین، سخنگوی دفتر سیاسی طالبان در دوحه به روز سه‌شنبه در پیامی به رادیو آزادی گفته است توافق‌نامه میان امریکا و طالبان تا پایان ماه جاری میلادی امضأ خواهد شد.

آقای شاهین به خبرگزاری "دی.پی.ای" گفته که بر اساس این توافق همه سربازان خارجی افغانستان را ترک خواهند کرد و پس از امضای توافق‌نامه و پیش از آغاز گفت‌وگوهای بین‌الافغانی، ۵ هزار زندانی طالبان آزاد خواهند شد.

اما حکومت افغانستان می‌گوید که در حال حاضر در بارۀ رهایی زندانیان نظری ندارد، اما توافق‌نامۀ صلح میان طالبان و امریکا به معنای خروج امریکا از افغانستان نیست: "این موافقت‌نامه به معنای خروج نیست. امریکایی‌ها قرار است که در افغانستان به عنوان متحدان باقی بمانند تا شرایط برای صلح پایدار فراهم شود."

در همین حال وحید عمر، مشاور ارشد رئیس جمهور در امور روابط عامه و استراتژیک می‌گوید که حکومت روی تعیین هیئتی همه‌شمول برای اشتراک در مذاکرات بین‌الافغانی کار می‌کند.

او می‌گوید این هیئت بحث‌های تخنیکی مذاکرات صلح را پس از گفت‌وگوها با طالبان با مردم و یک اجماع سیاسی بزرگتر در میان خواهد گذاشت و فیصله‌های گفت‌وگوهای صلح از طریق یک اجماع سیاسی و یا بزرگ مردمی تأیید خواهد شد.

وحید عمر، مشاور ارشد رئیس جمهور در امور روابط عامه و استراتژیک
وحید عمر، مشاور ارشد رئیس جمهور در امور روابط عامه و استراتژیک

آقای عمر در نشستی که به روز سه‌شنبه در مرکز مطالعات استراتژیک افغانستان در کابل برگزار شده بود، تأکید کرد آنچه که گفت‌وگوهای بین‌الافغانی عنوان می‌شوند، گفت‌وگوهای بین‌الافغانی نه بل گفت‌وگوی گروه طالبان با جمهوری اسلامی افغانستان است.

با این حال سخنگوی ریاست جمهوری تأکید کرد که مقام‌های امریکایی در دیدارشان با رئیس جمهور غنی در حاشیۀ نشست مونیخ گفته اند که تمام ماده‌های توافق‌نامۀ صلح میان امریکا و گروه طالبان مشروط است و این شرط‌ها باید عملی شوند.

پیش از این برخی جریان‌ها و احزاب سیاسی از ساختن طرح‌هایی برای گفت‌وگوهای صلح حکومت با طالبان گفته اند.

ناجیه انوری، سخنگوی وزارت دولت در امور صلح افغانستان
ناجیه انوری، سخنگوی وزارت دولت در امور صلح افغانستان

ناجیه انوری، سخنگوی وزارت دولت در امور صلح افغانستان به رادیو آزادی گفت که طرح‌های جریان‌های سیاسی تا به حال به گونۀ رسمی به این وزارت ارائه نشده اند: "طرح‌هایی که آن‌ها بالای شان کار کردند، مطالعه می‌شود و دیده می‌شود که چقدر طرح صلح حکومت افغانستان را تقویت می‌کند و از این طرح‌ها در راستای تقویت طرح حکومت استفاده می‌شود."

در همین حال محمد ناطقی، عضو کمیتۀ مشترک احزاب سیاسی و نهادهای مدنی می‌گوید که این کمیته روی یک طرح واحد برای مصالحه کار می‌کند.

به گفته آقای ناطقی، تمام جریان‌های سیاسی و مدنی در پیوند با محتوای گفت‌وگوهای صلح دیدگاه مشترک دارند و تنها در پیوند با چگونگی ساختار گفت‌وگوها و ترکیب هیئت گفت‌وگو کننده اختلاف نظرهایی وجود دارند.

آقای ناطقی می‌گوید طرح آنان در روزهای آینده نهایی خواهد شد.

همزمان با جدی شدن موضوع گفت‌وگوهای صلح، نگرانی‌های فعالان حقوق زنان در بارۀ محتوای توافق‌نامۀ صلح میان امریکا و طالبان بیشتر شده است.

ائتلاف زنان برای صلح امروز سه‌شنبه در نشستی در کابل تأکید کرد که حقوق زنان باید در جریان مذاکرات و پس از مذاکرات تضمین شود.

مرتبط

XS
SM
MD
LG