لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
شنبه ۳ قوس ۱۴۰۳ کابل ۰۳:۱۲

دنیا: گفت‌وگوهای صلح به مرحله‌ای مهم و حساس رسیده‌است


آرشیف، شماری از روزنامه های چاپ کابل
آرشیف، شماری از روزنامه های چاپ کابل

روزنامه‌های چاپ امروز کابل مطالب اصلی و تحلیل خود را به بررسی مذاکرات صلح و آتش‌بس اختصاص داده‌اند.

  • دنیا

روزنامۀ دنیا در سرمقاله خود معتقد است که گفت‌وگوهای صلح به مرحله‌ای مهم و حساس رسیده‌است. به باور روزنامه، موانع در برابر آن نیز روزبه‌روز افزایش می‌یابد.

به باور سرمقاله‌نویس دنیا، گفت‌وگوهای مرحله دهم صلح میان امریکا و طالبان که ظاهراً در پیوند به امضای توافق‌نامه صلح است، به این دلیل با تأخیر مواجه شده که امریکا و طالبان پیش از امضای توافق‌نامه، طرح‌های "آتش‌بس" یا "کاهش خشونت" را بررسی می‌‌کنند.

به نوشته دنیا، هیئت مذاکره‌ کننده گروه طالبان تا حال چندین بار با شورای رهبری این گروه دیدار کرده، اما ملا هبت‌الله رهبر این گروه ظاهراً طرح آتش‌بس و کاهش خشونت را نپذیرفته است.

نویسنده دنیا افزوده است که شورای علمای طالبان چندین بار بر سر این موضوع‌ها با هم مشورت کرده و بالاخره تصمیم گرفته که طالبان در هفت یا ۱۰ روز جنگ و خشونت را در شهرهای بزرگ و مهم کاهش دهد تا در این مدت توافق‌نامه بیرون شدن نیروهای خارجی از افغانستان به امضا برسد.

  • هشت صبح

روزنامه هشت صبح در سرمقاله خود تأکید کرده که گروه طالبان باید نظام جمهوری را بپذیرد. روزنامه نظام جمهوری را "خط سرخی" می‌داند که عبور از آن ناممکن است. به باور نویسنده سرمقاله، بدون نظام جمهوری صلح معنی ندارد.

هشت صبح تأکید کرده زمانی که در مذاکرات صلح اصل جمهوریت نظام پذیرفته نشود و مردم به حکومت مشروعیت ندهند و انتخابات میکانیزم انتقال قدرت نباشد، "زور" به‌عنوان میکانیزم انتقال قدرت شناخته خواهد شد و آنگاه به سود هیچ طرفی نخواهد بود.

سرمقاله‌نویس هشت صبح از حکومت خواسته که برای حل این معضل باید استراتژی تدوین کند و در تدوین آن همه طرف‌های دخیل حضور داشته باشند. روزنامه در ادامه بر این نکته تأکید کرده که مردم افغانستان حاضر نیستند که اصل جمهوریت نظام را قربانی خواست یک گروه کنند و "نتیجه معامله پنهانی" را هم نخواهند پذیرفت.

  • اصلاح

روزنامه دولتی اصلاح در سرمقاله خود تأکید کرده که گفت‌وگوهای صلح زمانی نتیجه می‌دهد که این گفت‌وگوها بر اساس باور و اعتماد ملی صورت گیرد.

روزنامه افزوده که باور و اعتماد ملی زمانی به میان می‌آید که مردم نتیجه این گفت‌وگو را در زندگی روزمره خود احساس کنند و خشونت‌ها عملاً کاهش یابد.

به باور سرمقاله‌نویس اصلاح، این باور زمانی به میان آمده می‌تواند که طالبان برقراری آتش‌بس را بپذیرند و به خون‌ریزی نقطه پایان بگذارند. اصلاح افزوده که اگر طالبان در تلاش گفت‌وگوهای صلح و پایان جنگ هستند، باید به خواست مردم افغانستان تن دهند، آتش‌بس کنند و قانون اساسی افغانستان را بپذیرند.

XS
SM
MD
LG