امروز ۱۵ اکتوبر مصادف است با روز جهانی نابینایان. از این روز همه ساله تحت نام عصای سفید در کشورهای مختلف از جمله افغانستان همایشهایی به حمایت نایینایان برگزار می شود.
عبدالله عبدالله رئیس اجرائیه حکومت افغانستان روز سه شنبه در مراسم تجلیل از روز جهانی نابینایان در کابل گفت، باید به مشکلات معلولان در کشور رسیدهگی صورت گیرد.
از سوی هم شماری از نابینایانی که در این مراسم حضور داشتند، از نبود امکانات تعلیمی، نبود شغل و نبود امکانات تحصیل شکایت کردند.
مراسم بزرگداشت از روز جهانی نابینایان در کابل با ترانهای از نابینایان آغاز شد.
شماری از این نابینایان که از استعداد خاصی برخوردار هستند از نبود امکانات آموزشی، صحی و نبود کار انتقاد میکنند.
سید جلال معلولی است که از ولایت ننگرهار آمده از برخورد نامناسب مردم با خود انتقاد میکند.
او گفت: "مشکلات نابینایان در کشور بهخصوص در ولایت ننگرهار ایناست که دسترسی به تعلیم ندارند و زمانی که برای کار هم از خانه بیرون میشوند در اجتماع مورد تحقیر و توهین قرار میگیرند."
آقای جلال افزود: "دولت باید برایشان زمینه سازی کند، همچنین باید فرهنگسازی شود تا نابینایان در اجتماع به عنوان انسانهای عادی قبول و شناخته شوند."
در عین حال بنفشه یعقوبی کمیشنر حقوق کمیسیون مستقل حقوق بشر که خود نابینا است از حکومت میخواهد تا به مشکلات افراد دارای معلولیت رسیدهگی شود.
او به رادیو آزادی گفت: "اگر ما بخواهیم افراد دارای معلولیت با ظرفیتهای بلند باشند پس باید برای ارتقای ظرفیت این افراد تلاش صورت گیرد، و دوم بحث دسترسی مستقلانۀ افراد دارای معلولیت به خدمات بانکی است و استفاده از این خدمات است که باید به آن توجه صورت گیرد."
در عین حال لعلالدین آریوبی وزیر دولت در امور شهدا و معلولین که در این نشست حضور داشت، از وضعیت بد زندگی نابینایان در کشور سخن گفت و تأکید کرد باید به مشکلات آنان رسیدگی شود.
در عین حال عبدالله عبدالله رئیس اجرائیه با تأیید مشکلات نابینایان گفت به برخی مشکلات و پیشنهادهای آنان درآیندۀ نزدیک رسیدگی خواهد شد.
آقای عبدالله افزود: "تعداد از پیشنهادهای شما را انشالله که در روزهای نزدیک مورد بحث قرار خواهیم داد از جمله حق داشتن حساب بانکی بهشکل مستقل، مسأله ایجاد مطبعۀ خط بریل و سایر مسایل که جز پیشنهادهای شما بود با نهادهای مربوط روی آن کار میکنیم که قدمبهقدم خواستها عملی گردد."
براساس آمار رسمی، در افغانستان بیش از پنجصد هزار تن نابینا هستند که بیشتر آنها زن هستند. در این کشور سالانه حدود ۲۰ هزار نفر بینایی دستکم یکی از چشمان خود را از دست میدهند.
فشار بالا، بیماریهای قلبی و شکر، امراض میکروبی چشم، تاخیر در درمان بیماریهای چشم، ازدواجهای درونخانوادگی و وراثت از جمله عواملی اند که فرد را مبتلا به نابینایی میکند.