لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
پنجشنبه ۸ قوس ۱۴۰۳ کابل ۰۸:۲۴

تحلیل‌گران: ملا هبت‌الله هنوز هم به القاعده وفادار است


آرشیف، شماری از اعضای گروه طالبان مسلح
آرشیف، شماری از اعضای گروه طالبان مسلح

بعضی از تحلیلگران به این باور اند که پیشینه جهاد، ارتباط گروه طالبان را با شبکۀ تروریستی القاعده تحکیم بخشیده است.

طالبان، در مذاکرات ماه قبل خود با امریکایی‌ها به واشنگتن وعده داده بود که ایالات متحده هرگز از خاک افغانستان مورد حمله قرار نه خواهد گرفت.

به نظر کارشناسان و تحلیل‌گران، پیشینۀ مشترک جهاد، گروه طالبان و شبکۀ القاعده را پیوند داده و شواهدی که قطع روابط این دو متحد دیرینه را نشان دهد، موجود نیست.

آنها می‌گویند، ملا هبت الله رهبر طالبان تا هنوز به وفاداریش با القاعده، متعهد است.

اسفندیار میر کارشناس در مرکز بین‌المللی امنیت و همکاری پوهنتون استنفورد کالیفرنیا در مصاحبۀ با خبرگزاری اسوشیتدپرس گفت: "هیچ گونه شواهد و اسنادی از قطع روابط میان القاعده و طالبان، وجود ندارند."

به گفته وی، شاخۀ از طالبان مانند شبکه حقانی و القاعده در آینده نیز همکاری فعال خواهند داشت.

به گفته اسفندیار میر، حتی والی‌های نام نهاد طالبان با شبکه القاعده ارتباط دیرینه دارند. پس طالبان دقیقاً چگونه می‌توانند ضمانت کنند که فعالیت این گروه‌ها را در خاک افغانستان مانع شوند و نمی‌گذارند که آنها از اینجا به کشورهای دیگر حمله کنند؟

زلمی خلیلزاد نماینده ویژه امریکا برای صلح افغانستان
زلمی خلیلزاد نماینده ویژه امریکا برای صلح افغانستان

زلمی خلیلزاد نماینده ویژۀ وزارت خارجه امریکا برای صلح افغانستان نیز از ارایه جزئیات در این مورد خودداری کرده بود.

نصرالله ستانکزی استاد حقوق و علوم سیاسی پوهنتون کابل و کارشناس امور سیاسی می‌گوید، تضمین سیاسی اگر از سوی طالب باشد یا امریکا بنیاد حقوقی ندارد.

او افزود: "قبل از اینکه بحث ضمانت مطرح شود، گفته می‌توانیم که امریکایی‌ها در مذاکرات‌شان اشتباه کردند. اول باید شخصیت حقوقی طالبان تعریف می‌شد و بعد از آن بحث ضمانت از نظر حقوقی مطرح می‌گردید. در صورتیکه، هنوز شخصیت حقوقی طالبان تعریف نمی‌شود و ( امریکایی‌ها) به عنوان یک گروه با آن‌ها وارد مذاکره می‌شوند، فردای روز اگر امریکایی‌ها علیه طالبان دعوا کنند، به کدام مرجع بین‌المللی درخواست دهند. در غیر اینکه، ( امریکا) دوباره به سیاست قبلی و استعمال قوه رو آورد."

به اساس گزارش خبر گزاری اسوشیتد پرس، طالبان بعد از ۱۸ سال جنگ با ایالات متحده و متحدان آن، اکنون کنترول بیش از نصف خاک افغانستان را در اختیار دارد.

گزارش می‌گوید، این گروه نسبت به پس از زمان تهاجم امریکا بر افغانستان امروز با بیشترین قوه عمل می‌کند.

سوال دیگر این است که پس از بر هم خوردن مذاکرات صلح میان طالبان و امریکا آیا رهبران این گروه به واشنگتن گفته اند که رهبری القاعده در کجا به سر می‌برد؟

عدۀ می‌گویند، این یک راز نیست که پنهان باقی مانده‌است.

طلعت مسعود جنرال متقاعد پاکستانی می‌گوید، رهبران طالبان پاکستان و مشخصاً رهبران طالبان افغان بسیار خوب می‌دانند که رهبری القاعده در کجا است.

یک گزارش سازمان ملل متحد که در ماه جولای منتشر شده می‌گوید، اکثریت جنگجویان وفادار به القاعده در سوریه و افغانستان، تمرکز دارند.

قبل از این اسامه بن لادن رهبر پیشین القاعده در هیبت آباد در نزدیکی اسلام آباد پایتخت پاکستان توسط نیروهای خاص امریکا در ماه می سال ۲۰۱۱ کشته شد.

ایمن الظواهری رهبر شبکه القاعده
ایمن الظواهری رهبر شبکه القاعده

ایمن الظواهری جانشین او رهبری شبکه القاعده را به عهده گرفت.

او، در آستانۀ سالگرد حملات یازدهم سپتمبر در یک ویدیو ظاهر شد و با وجودیکه کهن سال شده، اما آرام به نظر می‌رسید.

بیل روگیو، سر محرر نشریه لانگ وار ژورنال در مقالۀ که توسط بنیاد دفاع از دموکراسی‌ها به نشر رسیده، گفته: "این پیام نشان می‌دهد، با آنکه از حملات یازدهم سپتمبر ۱۸ سال می‌گذرد، اما باز هم رهبران ارشد القاعده تاکنون بگونه جدی فعالیت دارند."

بنیاد دفاع از دموکراسی‌ها، فعالیت گروه‌های تروریستی را دنبال می‌کند.

XS
SM
MD
LG